In de serie Roemeense wijnregio’s starten we met Dealu Mare, wellicht de bekendste wijnregio van Roemenië. Dat is niet zo vreemd: Dealu Mare wordt geroemd om de productie van (voornamelijk rode) wijnen van hoge kwaliteit. Daarnaast ligt het niet ver van de hoofdstad Boekarest, wat een bezoekje aan deze wijnregio voor toeristen aantrekkelijk maakt. 

Om precies te zijn ligt Dealu Mare in de overkoepelende wijnregio Muntenia-Oltenia in het zuidoostelijke deel van het land, voornamelijk in de provincies Prahova en Buzău. Over de indeling in wijnregio’s vind je meer in dit inleidende artikel over Roemenië als wijnland. Het ligt, net als Bordeaux en Toscane, op de 45e breedtegraad. Niet zo gek dus dat de regio vaak ‘Het Bordeaux van Roemenië’ wordt genoemd.

Dealu Mare Romanian Wine Regions

De naam ‘Dealu Mare’ betekent ‘Grote Heuvel: de regio wordt dan ook gekenmerkt door een heuvelachtige terrein op de uitlopers van de zuidelijke Karpaten. De wijngaarden bevinden zich voornamelijk op zuid-hellingen op hoogtes tussen 130 en 550 meter.

Bodem en klimaat

Het klimaat is gematigd continentaal met hete zomers en koude winters. De herfst is meestal droog en lang, wat zorgt voor een perfecte rijping van de druiven. De roodbruine klei- en zandbodems in het westen van de regio zijn rijk aan ijzer en hebben een gemiddelde textuur. In het oosten vind je bodems met meer kalksteen, grint en löss. Deze vruchtbare bodems langs de rivieren Prahova en Buzău, in combinatie met het klimaat, de glooiende heuvels en de goede zorgen van de wijnbouwers zorgen voor een uniek microklimaat dat ideaal is voor het kweken van wijndruiven.

Dealu Mare bodem en klimaat

Dealu Mare is de meest compacte wijnregio in Roemenië. Het strekt zich over een lengte van oost naar west van 65 km en een breedte van slechts 3 tot 12 km. In totaal zijn er zo’n 60 wijnbedrijven te vinden. Naast de DOC Dealu Mare zijn er 8 sub-DOC’s.

Dealu Mare, de wijnen

De Dealu Mare wijnregio staat vooral bekend om haar rode wijnen. Die zijn niet alleen gemaakt van inheemse Roemeense druivenrassen als fetească neagră, busuiocă de bohotin en negru de drăgăşani, maar ook van internationale variëteiten zoals cabernet sauvignon, merlot en pinot noir. En vaak wordt er een blend van gemaakt. De rode wijnen uit de regio staan ​​bekend om hun diepte, complexiteit en rijpingspotentieel.

Naast rode wijnen produceert Dealu Mare ook witte wijnen, waaronder wijnen gemaakt van fetească albă, fetească regală, muscat ottonel, sauvignon blanc en chardonnay. De witte wijnen uit de regio staan ​​bekend om hun frisheid, fruitigheid en frisse zuurgraad.

Enkele bekende producenten in de Dealu Mare wijnregio zijn Budureasca, Davino, Serve, Vinarte, Aurelia Visinescu en Viile Metamorfosis. De laatste is overigens een samenwerking met de bekende Italiaanse wijnfamilie Antinori. Enkele van deze wineries bezocht ik, nog veel meer staan op mijn to-do lijst. Evenals het schrijven erover. Voor nu een impressie.

Davino compilatie

Budureasca compilatie nieuw

Van boven naar beneden: bezoeken aan Crama DAVINO, Vitis Metamorfosis en Budureasca. Wordt vervolgd…

🍇🇷🇴Niets over Roemeense wijnen missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of  Facebook

Een interactieve kaart van Roemeense wijngaarden vind je onder deze link.

Bronnen en meer over deze Roemeense wijnregio:

onvpv.ro

dealu-mare.ro

premiumwinesofromania.com

vinurilocale.ro