In de serie Roemeense wijnregio’s deze keer een artikel over de wijnregio Banat. Ging de vorige aflevering over de bekende wijnregio Dealu Mare, Banat zal je minder bekend in de oren klinken. Hoewel je, als je in Nederland woont, de wijnen van een van de wijnbedrijven in Banat vast wel kent. Lees maar even mee…

De wijnregio Banat ligt in het zuidwesten van Roemenië, grenzend aan Hongarije in het westen en Servië in het zuiden. Een bekende stad in de regio is de historische stad Timisoara. Op de foto hierboven een van de mooie pleinen van Timisoara.

Deze kleinste wijnregio van Roemenië (slechts zo’n 3.000 ha aan wijngaarden) is onderverdeeld in 4 subregio’s (CVI’s)  en kent twee DOC-classificaties: DOC Banat en DOC Recas.¹

  • Banat
    • Jamu Mare Timis
    • Recas Timis
    • Silagiu Timis
    • Tirol Caras Severin

Roemeense wijnregio Banat

Banat, klimaat en bodem

Het klimaat is gematigd Mediterraan. Dit geeft warme zomers, koude winters en een lange herfst. Dat laatste is perfect voor een langzame, mooie rijping van de druiven. De meeste wijngaarden liggen op het zuiden, zuid-westen of zuid-oosten.

De bodem is dievers; van zand- en kleibodems, tot kalk- en ijzerrijke rode bodems. De wijngaarden bevinden zich op 100-400 meter boven zeeniveau op licht glooiende heuvels en op de vlaktes.

Banat, de wijnen

Door het klimaat en de diversiteit aan bodemsoorten worden in de Banat wijnregio zowel rode als witte wijnen geproduceerd en, niet te vergeten, rosé. Aangeplante witte druivenrassen zijn vooral het autochtone druivenras feteasca regala, maar ook muscat ottonel, sauvignon blanc en chardonnay zijn er te vinden. In rood onder meer merlot, cabernet sauvignon, feteasca neagra en blaufränkish.

Enkele wijnhuizen in Banat

Cramele Recas

Cramele Recas is het grootste wijnhuis in Banat en ook een van de grootste van Roemenië. Niet alleen in oppervlakte wijngaarden (ruim 1.000 ha) maar zeker ook waar het export betreft. Dat moet nu rond de 20 miljoen liter/jaar zijn. In Nederland zijn de wijnen van Recas breed verkrijgbaar, van HEMA en JUMBO tot wijnspeciaalzaken en top-horeca. Er wordt wijn verkocht onder meer dan 20 labels. Het wijnhuis is eigendom van de Engelse Philip Cox, zijn Roemeense echtgenote Elvira en enkele zakenpartners. Wijnmakers zijn de Australische Hartley Smithers en zijn Spaanse vrouw Nora Iriarte. Het hele verhaal over Cramele Recas lees je in een eerder artikel over mijn bezoek aan deze winery.

cramelerecas.ro

Cramele Recas compilatie

Linksonder de authentieke entree van de winery. De enorme vaten die je op de foto ziet bevinden zich ernaast en erachter. Rechtsboven: Elvira Cox neemt me mee de wijngaarden in. Rechtsonder enkele labels van de winery.

Petro Vaselo

Een andere, hoewel kleinere, speler is de Petro Vaselo winery. Het bedrijf heeft 172 ha in bezit, waarvan 45 ha wijngaarden. Oprichter en eigenaar van het wijnbedrijf is de Italiaanse ondernemer Nello Dal Tio. Geboren in een dorpje op het platteland van Veneto begon hij al op jonge leeftijd, samen met zijn broers, een bedrijf dat machines maakt voor de agrarische sector. Omdat daar niet het jaar rond werk voor was zocht hij er een uitdaging naast. Die vond hij in espresso koffiemachines en bouwde daarmee een bloeiend bedrijf op. Voor die espressomachines was hij ook vaak in Roemenië in de buurt van Timisoara. Toen hij in 2002 door de heuvels van Petrovaselo reed voelde hij zich er direct thuis. En, zakenman als hij is, begon daar een wijnbedrijf. Wijnmaker is de eveneens Italiaanse Martin Feltrin. Meer over deze moderne wijnmakerij lees je in een eerder artikel over een feestelijke avond bij deze winery.

petrovaselo.com

Petro Vaselo compilatie

De in de heuvels verzonken wijnmakerij, met rvs en eikenhouten vaten. Linksonder wijnmaker Martin Feltrin. In het midden een populaire (en heerljike) rosé van Petro Vaselo.

Crama Aramic

Crama Aramic is een jonge particuliere wijnmakerij met 100% Roemeens kapitaal, zo leert de website. Het wijnhuis werd in 2010 opgericht door Adam en Cosmin Crăciunescu, vader en zoon, uit hun passie voor wijnstokken en wijn. De twee ondernemers wilden de al meer dan drie decennia vergeten traditie van het Silagiului-gebied in de provincie Timiş nieuw leven inblazen. Het initiële project startte in de periode 2010-2012 en bestond uit het herplanten van de wijngaarden met betere wijnstokken. In 2015 werd de eerste wijn geproduceerd. In dat jaar werd ook een eigen bottellijn in werking gesteld. In 2020 werd een moderne ruimte voor wijnproeverijen en evenementen gerealiseerd. De aangeplante druivenrassen in de 46 ha aan wijngaarden zijn voor witte wijn sauvignon blanc, feteasca alba, muscat ottonel en chardonnay. Voor rood zijn dat merlot, feteasca neagra, cabernet sauvignon en pinot noir. 

Aramic compilatie

crama-aramic.ro

Thesaurus

Thesaurus bevindt zich, net als Crama Aramic, in het Silagiului- gebied. De bedrijven zijn goede collega’s en werken zo nu en dan samen. Eigenaar is de familie Moica uit Timisoara. Wat begon als een vakantiehuisje is nu een serieuze winery met 5 ha aan wijngaarden. En toekomstplannen voor nog 2 he. Aangeplant staan cabernet sauvignon, pinot noir, muscat ottonel, Italian riesling en sauvignon blanc. Daarnaast koopt men van 40-50 hectare druiven in, waaronder cabernet sauvignon, merlot en syrah. De winer wordt vooral geprezen om haar Pinot Noir. Wijnmaker is de in Stellenbosch, Zuid-Afrika, geboren David Colin Lockley. Die was van jongs af aan al geïnteresseerd in wijnmaken. Voordat hij aantrad bij Thesaurus maakte hij onder meer  wijn in Zuid-Afrika, Californië, Crimea en Roemenië (Recas). Nieuwsgierig als hij is: op zijn wensenlijstje staan (als ik de winery in in 2020 bezoek) volgende projecten in Georgië en Armenië.

Aramic compilatie

Een super interessante rondleiding door en proeverij met David Colin Lockley.

thesaurus.ro/en

¹Bron: www.atlasulvinului.ro. Hier vind je ook interactieve kaarten van alle wijnregio’s in Roemenië.

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje 🍷🍴
en/of
🇷🇴 deel van de serie Roemeense wijnregio’s missen?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook