Na drie succesvolle edities in Boekarest, vond in het weekend van 27-28 november 2018 in Cluj de vierde editie plaats van het International Wine Festival of Romania. Zo hadden ook de wijnliefhebbers uit Transsilvanië de gelegenheid dicht bij huis kennis te maken met meer dan 200 wijnen uit binnen- en buitenland. Én de presentatie bij te wonen van de derde herziene druk van The Wine Book of Romania, het eerste en enige tweetalige (Roemeens-Engels) wijnboek over Roemeense wijnen.

Roemenië als wijnland is in Nederland nog niet heel bekend. Roemenië werd tot voor kort vaak gezien als een ‘achterstandsland’ waar uitsluitend (half-) zoete wijnen en de sterke drank tuica worden gemaakt en gedronken. Gelukkig is dat niet meer zo! Net als in Nederland is wijn in Roemenië hot en booming! Dat ondervond ik ook onlangs weer, door mijn deelname aan het International Romanian Wine Festival in Cluj.

”Cluj is, most definitely, one of the most effervescent regional wine markets in Romania, and the wine fairs organized here are of the highest quality, contributing without a doubt to the creation of an educated public that desires special experiences” – Marinela V. Ardelean, mede-organisator van het event en auteur van The Wine Book of Romania

Roemeense wijnen en meer

Het event werd georganiseerd door Marinela V. Ardelean samen met Liviu and Mihai Popescu, co-owners van de Fratelli Group. In de trendy Chios Social Lounge aan de rand van het Parcul Central konden wijnliefhebbende consumenten en professionals hun hart ophalen. Zo’n 25 Roemeense wijnbedrijven waren met hun wijnen vertegenwoordigd naast importeurs die wijnen presenteerden uit andere delen van de wereld. Hoewel ik wel degelijk interesse heb voor de wijnen van Louis Latour, Aix rosé, Banfi, Domaine Laroche en Trapiche  koos ik ervoor uitsluitend voor de Roemeense wijnen te gaan. Want waar vind je er zoveel bij elkaar!? !

 

De geproefde Roemeense wijnen 

Een beknopte lijst van de wijnen die ik proefde vind je hieronder. Ik heb ze misschien niet allemaal kunnen proeven. Er waren zoveel wijnen en mooie verhalen! Eind november proef ik verder want dan vindt in Timisoara ook een bijzonder wijnevenement plaats: Rovinhud. Dus voor nog meer proefnotities en Roemeense wijnen… followme.

Wine Map Romania 2018 REVINO.RO

Cotnari Casa de Vinuri, Moldova 

Cotnari had veel ‘bubbels’ mee en dat is altijd mooi om een proeverij mee te beginnen. Cotnari gebruikt uitsluitend autochtone druivenrassen. De verschillende mousserende wijnen (méthode traditionelle) hebben namen van grote Europese steden zoals Colocviu la Vienna voor de Brut Nature gemaakt van de druif francusa , Colocviu la Barcelona voor de Rosé Brut van feteasca neagra en Colocviu la Venetia voor de Rosé Extra Sec van busuioaca de bohotin. Dit om er een tikje herkenbaarheid aan te geven, want met al die moeilijke Roemeense druivennamen… De wijnen hebben een fijne, schuimige mousse, een goede zuurbalans en elk een eigen karakter.

Wine Festival of Romania 4 mousserende

Valvis, Samburesti, Muntenia & Oltenia

De Chardonnay van Valvis had ik gedronken bij een stevige zeevis in een restaurant in Deva en daar werd ik blij van. Blij was is dus ook dat ik hier meer over het wijnbedrijf te weten kwam. De wijnen met het label Valvis zijn de ‘high end’ wijnen van het bekende wijnhuis Domeniile Samburesti. Valvis is de achternaam van de eigenaar die tevens het heerlijke water Aqua Carpatica in de markt zet. De Chardonnay is vol, fris en krachtig en het hout mooi geïntegreerd. De Valvis Cabernet Sauvignon is sappig met veel rood fruit en iets stroeve tannines. Net als de Valvis Chardonnay een mooie eetwijn.

Wine Festival of Romania Valvis

Lacerta, Dealu Mare

Lacerta is Latijn voor lizzard, het beestje dat daar in de wijngaarden leeft en het ongedierte opeet. Een aantal wijnen van de Lacerta wijnen is in Nederland te koop bij horecagroothandel HANOS. Helaas (nog?) niet de Sauvignon Blanc Reserva. Hij heeft een jaar op Franse en Amerikaanse eiken vaten gerijpt met een lichte toasting. Daardoor blijft het karakter van de sauvignon wel in de wijn, maar wordt hij wat ronder, voller en minder stuivend. Een mooie wijn! De Blanc de Noir van pinot noir, is vriendelijk fris, sappig, tikje aan de zoete kant maar toch minder dan 3 gr restsuiker. Boerse stijl.Dealu Mare is een warm en zonnig gebied wat goed is voor de merlot, die hier langzaam kan rijpen. Dik donker fris fruit, iets tabak, rond en vol. Op de proeftafels stonden verder enkele blends van meer bekende druivenrassen samen met autochtone Roemeense de Cuvée IX en X, genoemd naar het eerste jaar waarin ze werden gemaakt. Een mooie manier om kennis te maken met de minder bekende Roemeense.

LACERTA

Crama la Salina, Transsilvanië

Deze wijnen komen uit de buurt van Turda, Trannsilvanië, dat bekend staat om de zoutmijnen. Je zou kunnen denken dat je dat zou terug proeft in de wijnen, maar dat is niet het geval volgens de wijnmaker. Dat zout zit veel dieper in de aarde dan het bereik van de druivenstokken is. Turda is een koel gebied, dus top voor frisse witte wijnen zoals die van rheinriesling. Maar over de Chardonnay, Pinot Noir Rosé en Sauvignon Blanc die ik proef ben ik ook zeer te spreken. Als ’toetje’ de Satyr Muscat Ottonel, een wijn met meer dan 15 gr restsuiker maar frisse zuren die zorgen voor een goede balans. “Our event wine”. Lekker koel serveren dus op een feestje. Weetje: ISSA op de etiketten is de oude Romeinse naam voor Turda.

RO Wine Festival La Salina

Halewood, Dealu Mare & Murfatlar

Dit is een grote speler in de markt. Het van oorsprong Engelse bedrijf sloeg in 1997 haar vleugels uit naar Roemenië. En dat deden ze niet onverdienstelijk. De wijngaarden liggen in Dealu Mare (200 ha) en Murfatlar (50 ha). Halewood maakt wijnen van autochtone druivenrassen zoals feteasca neagra naast de meer bekende rassen als chardonnay, shiraz etc. De mousserende Rhein Extra waarmee ik de Halewood proeverij begin ken ik uit de Auchan supermarkt in Deva. Die is droog, sappig en heeft een elegante mousse. De houtvergiste Chardonnay Theia is rond en sappig met perzik en een lichte kruidigheid. De Byzantium rosé is gemaakt van shiraz en licht van kleur en stijl: droog, rond, fris, prettig rood fruit.  Neptunus Shiraz uit Murfatlar is lichter dan de stoere fles doet vermoeden; donker fruit en iets stroeve tannines. De Hypericon Feteasca Neagra is sappig, ook redelijk licht met iets donker fruit en een tikje tabak.

Ro Wine Festival Halewood

La Gitana, Republiek Moldova

La Giatana bevindt zich in de Republiek Moldova. De wijnmaker blijkt een jonge, vakkundige, enthousiaste Italiaan die ook bij andere wijnbedrijven wijn maakt en adviseert. Een ‘flying winemaker’ dus? “Yes! And driving, and cycling”, aldus wijnmaker Nicola Tucci. De wijnen zijn mooi! De Autograf Feteasca Regala is fris met perzikfruit, kruisbes en vlierbloesem. La Petite Sophie is een blend van chardonnay, feteasca regala en riesling waarvan alleen de chardonnay op hout is vergist. De wijn is rond, vol en aromatisch. De Manastirea ‘Riesling de Rhein’ die uit magnum wordt geschonken is fris en rijk, de Rosa de Gitana, een blend van rara neagra en cabernet is sappig met veel donker fruit en een tikje tabak en de Lupi, een houtgerijpte blend van cabernet sauvignon, merlot en saperavi, is rijk: bomvol fruit, hout maar ook heerlijk fris. Verrast ben ik met name door de Saperavi die rijpte in amforen. Moldova is heel droog; in de maanden juni-aug is de luchtvochtigheid onder de 60%. Dit resulteert in een lange en langzame rijpingstijd en dat is top voor saperavi. 

Romanian Wine Festival La Gitana

Davino, Muntenia & Oltenia

Het merk DAVINO zie je veel in de betere horeca in Roemenië en bestaat sinds 2002.  De wijngaarden liggen in Dealu Mare. Dat is een hete regio dus top voor rood! Voor deze proeverij heeft DAVINO de drie populaire wijnen Domaine Ceptura Blanc, Rosé en Rouge meegenomen. Alle drie fijne wijnen. Daarnaast proefde ik de DAVINO Flamboyant 2014, een stevige rode van cabernet sauvignon, merlot en feteasca neagra. Een mooie, volle wijn. Tijdens een proeverij, later in de VIP-ruimte, proeven we de 2011, 2014 en 2015 naast elkaar. De verhoudingen van de druiven varieert per jaar, maar de percentages zijn zo’n 60-70 cs, 20-30 m en ongeveer 10 fn. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 45 jaar. De houten vaten waarin de wijnen rijpen zijn van Roemeens eiken. Dat die vaten zorgvuldig worden uitgezocht blijkt uit het verhaal van director general Dan Balaban. Het grootste deel, 60%  komt uit het zuiden waar het hout 4 jaar is gedroogd, de rest uit het westen, waar het hout 2 jaar te drogen heeft gelegen. De 2014 blijkt de meest geconcentreerde, dat was een heel heet jaar. “This made this wine the most concentrated wine we ever made”. De 2015 is nog erg gesloten en de 2011 sappig, elegant en rond.

RO Wine Festival DAVINO

Purcari, Republiek Moldova

Purcari is in de Republiek Moldavië. Purcari produceert een breed scala aan wijnen, voor supermarkt, speciaalzaken en horeca. De mousserende Cuvée de Purcari Alb Brut vind ik een mooi begin! Pulcari heeft een leuke manier gevonden om ‘de wereld’ te laten kennismaken met Roemeense druivenrassen: de serie Vinhora, een dans tussen de druivenrassen-landen. Zo zijn er op het etiket van de Vinhora blend van feteasca alba en chardonnay naast de Roemeense vlag de Franse vlag te zien, op die van de Vinhora  feteasca neagra en montepulciano de Italiaanse en op de Vinhora rara regala en malbec de Argentijnse. Twee Roemeense vlaggen prijken op de Maluri de Prut, een blend van feteasca neagra en rara neagra. De Negru de Pulcari die ik als laatste proef is gemaakt van 70% cabernet sauvignon, 25% saperavi en 5% rara neagra. In neus en mond veel fruit, lekker sappig en een fijne kruidigheid.

Romanian Wine Festival Purcari

Avincis, Muntenia & Oltenia

Op een tweetal wijnen van Avincis prijkt een ‘100-sticker’ waarmee zij tot de top premium wijnen van Roemenië behoren. Deze ‘wedstrijd’ is een inititief van Ana Sapunghiu, de enige Master of Wine van Roemenië, Catalin Paduraru, CEO van de International Wine Contest Bucharest en Cezar Ian, uitgever van het wine magazine van Roemenië.  De ‘100’ is ivm het 100-jarig bestaan van Roemenië dit jaar. De prijswinnaars van Avincis zijn de Cramposie Selectionata 2017 een witte wijn van cramposie, een oud druivenras uit Dragasani, en Cuvée Grandiflora 2013 van cabernet sauvignon, merlot en negru de drăgăşani. De Cramposie stond op de proeftafel en ik begrijp die ‘medaille’. Het is een heerlijke wijn! Hij heeft fris wit fruit in de neus, is lekker sappig en romig, fris en licht kruidig. Weetje: de cramposie-druif heeft een hoge aciditeit, waardoor hij perfect is voor mousserende wijn. Volgend jaar komt Avincis met haar eerste mousserende wijn op de markt. 

RO wine avincis

Ook nog op het RO-WINE festival

In de Vip-area vonden tijdens de International Wine Festival of Romania verschillende proeverijen plaats waaronder een  proeverij van 7 wijnen met kaas van het merk President begeleid door Marinela V. Ardelean. Dat deed zij in het Roemeens, wij waren immers de enige ‘buitenlanders’. Maar… “At the end taste does not need any language”, aldus Marinela. En zo is het. We proefden 3 witte en 4 rode wijnen waarbij. De drie roomkaasjes gingen het best bij de witte wijnen, de meest kruidige ervan bij de mousserende. De emmentaler vormde een leuk koppeltje met de Pinot Noir: allebei hadden ze iets zoets en stroefs. De milde blauwschimmelkaas paste goed bij de Lupi, een volle rode wijn van cabernet sauvignon, merlot en saperavi, de brie bij de Feteasca en de camembert bij de rode Davino.

Wine festival of Romania Kaas en wijn proeverij

The Wine Book of Romania

En er was natuurlijk de presentatie van Marinela’s Wine Book of Romania. Het is alweer de 3e druk en ik moet zeggen… net als de eerste drie een aanrader! Kort en bondig met veel fotomateriaal en in twee talen (Roemeens en Engels) kom je alles te weten over Roemeense wijngebieden en de daar geproduceerde wijnen. Mét bijzonder goede proefnotities.

Marinela met boeken

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!