Bij Contino worden we opgewacht door de aimabele Jesús de Madrazo Mateo, die in 1984 het bedrijf van zijn vader overnam. bedrijf. Contino is inmiddels onderdeel van Compañia Vinicola del Norte del España, waar ook de wijnhuizen Cune en Viña Real onder vallen. 

v,krlf.f.k

Tempranillo is de koning, graciano de ziel

We zijn een uur te laat wat voor Jesús een reden is ons eerst een verfrissend glas witte wijn, Contino Blanco 2012, aan te bieden. Kijk. Daar houden wij van. Enthousiast vertelt hij de geschiedenis van Contino. De wijngaarden liggen in Rioja Alavesa, nabij het stadje Laguardia. Zijn vader ontdekte dat een bepaald perceel dicht bij de rivier de Ebro heel goede druiven gaf . Tot dan kocht hij de druiven van telers maar toen dat perceel te koop kwam was hij er als de kippen bij: de eerste Single Vineyard in dit gebied was een feit. Alle hellingen liggen op het zuiden en de bodem is heel divers. Er liggen veel grote keien, zoals ook in Châteauneuf. Die houden de warmte van de zon en ook het regenwater vast. 85% Van de aanplant is tempranillo. De overige druiven zijn carignan en garnacha. Maar zijn vader plantte ook graciano waardoor iedereen hem voor gek verklaarde: ‘graciano? Gracias no!’  Maar door deze druif in de blend zijn de wijnen van Contino juist zo speciaal. Tempranillo verliest door de hoge temperaturen zijn aciditeit en graciano heeft een hoge zuurgraad, dus geeft hij de wijn een oppepper. In alle blends is minimaal 10% graciano verwerkt. ‘Tempranillo is de koning, graciano de ziel van de wijn’, zo leren wij van Jesús.

Donut-effect!

Jesús gebruikt de graciano niet slechts in de Rioja-blend, maar maakt er ook een mono-cépage van. Van deze wijn, de Graciano 2009 die Jesús vervolgens inschenkt zijn wij onder de indruk. Véél neus, donker bessenfruit, fruitbommetje! Heel dik. Wat je ruikt komt terug in de mond. Én in de afdronk. Het is niet makkelijk deze wijn te maken, verzekert Jesús ons. De druiven moeten goed rijpen, anders wordt de wijn te hard, te stug. Zoals een petit verdot. Hij kan iets missen in het middenpalet. Het ‘donut-effect‘ noemt hij dat. Dat deze wijn daar geen last van heeft proeven we!

Contino en Brumont: delen en genieten

Als wij aan zijn lippen hangen (wat vertelt die man leuk) zien wij ineens een bekende verschijning langskomen: is dat niet… Alain Brumont? De onbetwiste keizer van de Madiran? Hoe leggen we die connectie? Jesús vertelt dat zij elkaar jaren geleden hier zijn tegen gekomen. Ze zaten om de tafel en deelden. De maaltijd, wijn en ervaringen. En genoten. De geschiedenis herhaalt zich. Want wij genieten geheel onverwacht niet alleen van de prachtige wijnen van Contino, maar Alain Brumont schuift aan voor de lunch en deelt met ons een groot aantal van zijn wijnen.

Mooie ontmoeting tussen Jesús Madrazo van Contino, Alain Brumont en Anne-Wies!

Mooie ontmoeting tussen Jesús Madrazo, Alain Brumont en Anne-Wies!

Experiment met pinot noir 

De ontmoeting is mooi. Bijzonder. Ik heb tijdens die lunch dan ook vooral genoten en niet al te veel notities gemaakt. Met name de pinot noir van Alain Brumont is me goed bijgebleven. Dit is een experiment, vertelt hij. Net als tannat, zijn paradepaardje, heeft pinot noir een dunne schil. Voor hem reden daarmee aan de slag te gaan. Ik ben voor!

foto 1        foto 2

LINKS:

Geen enkel culinair nieuwtje, wijn-spijs advies, recept, cocktail of proefnotitie missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Meer wijnbezoeken in Spanje op Anne-Wies.NL? Klik hier