Riesling Rules! Dat is het thema van het Riesling Diner dat gehouden wordt in restaurant Dertien in Rotterdam, ism Wijnhandel Peeters. “Op dinsdagavond 19/5 gaan we een vijfgangen diner verzorgen dat helemaal in het teken staat van de Riesling”, zo is op de aankondiging van het evenement te lezen. “Moritz begeleidt jullie op deze reis met al zijn kennis en vanaf het aperitief tot aan de koffie zal je genieten van de wijn spijs combinaties”.
Genoten hebben we, maar dat van die vijf gangen klopte niet helemaal…
Het diner

Aperitief: G&T. Deze bijzondere gin heeft een infusie van Riesling Spätlese gekregen!

Keller is beroemd om zijn droge Rieslings. Geen petrol, wel kruisbessen, limoen, fris, mineraal, verfijnd.

Paté van ree en pancetta van eigen varkens.
Beide gerechtjes heel mooi met de wijn!

Geen scherpe foto, wel mooie wijn! Uit Washington, volgens Moritz een van de mooiste wijngebieden. Gemaakt door Duitse topwijnmaker Armin Diel. Rijk, fris, citrus, ziltig, petrol.

Sashimi van meerval, rabarber, venkelmousse met komboechathee.

“Van een van de beste Rieslingmakers van Duitsland” leert Moritz ons. Petrol in de neus, heel spritzig, citroen, een zoetje. Mooi!

Ward schenkt vakkundig de Trimbach Riesling Cuvée Fréderic Emile 2004 uit magnum. De wijn is minder genereus dan de vorige wijnen. Trimbach is trouw gebleven aan de drogen wijnen. En droog is hij. Licht aromatisch en staat als een huis. Nog jaren te bewaren! Mooi ook weer!

Saint Clair Noble Riesling 2013 uit Nieuw Zeeland. Fris, tropisch fruit, redelijk ingetogen. Niet te zoet.

Bunkergeitenkaas van De Kaashoeve. Lekker! En een meer dan geweldige combinatie met de wijn!
Je zult je inmiddels kunnen indenken dat we hebben genoten! Een kanttekening: aan het eind van het diner (het is inmiddels tegen twaalven) kunnen de meesten van ons geen pap meer zeggen! Hoewel alle gerechten op de foto’s (behalve het laatste) bedoeld waren om te delen met vier (wat heel gezellig was overigens!) klopte de verhouding wijn-gerechtjes niet echt. Krap één glas wijn proeven met vier achtereenvolgende gerechten is zelfs (of met name ;-)?) voor geoefende proevers lastig.

Voor bij de schelvis, asperges en staartstuk. Teveel gerechtjes of te weinig wijn?
Maar toch… we hebben genoten! De wijnen waren stuk voor stuk juweeltjes! Evenals de gerechten. En de meeste combinaties. Dank aan Moritz Peeters voor het delen van zijn persoonlijke schatten met ons. RIESLING ROCKS! En voor Pepijn en medewerkers voor de bijzondere én bijzonder lekkere gerechtjes. Heel knap ook om voor zo’n gezelschap (50-60 pax?) zoveel gerechten in zo’n tijdsbestek tiptip te verzorgen. Châpeau! En tot snel!
LINKS:
– Restaurant Dertien
🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Geef een reactie