Riesling! Rieslingwijnen zijn er in allerlei soorten. Door hun hoge zuurgehalte kunnen ze vaak goed ouderen. Er zijn frisse jonge Rieslings met veel tropisch en/of citrusfruit. Maar er zijn ook heel oude Rieslings waar de ‘petrol’ tonen het fruit overheersen. Wist jij dit al over RIESLING?

Riesling, een aromatische druif

De rieslingdruif is klein, heeft een harde schil en groeit in dichte trossen. Hij heeft van nature een hoge zuurgraaden rijpt langzaam. Daardoor voelt zich het best in wat koelere wijngebieden. Het lange groeiseizoen maakt het namelijk mogelijk zijn zuren wat af te bouwen en zijn aroma’s volledig tot ontwikkeling te laten komen. Want een aromatische druif, dat is deze koning onder de witte druiven zeker! Perzik, citroen, limoen, en tropisch fruit, acaciahoning, hooi, munt, ananas, viooltjes, amandel, petroleum en boenwas zijn slechts enkele aroma’s die je in Rieslings kunt tegenkomen.

Riesling druiventros

Waar voelt riesling zich lekker?

Afhankelijk van het ‘terroir’ geeft de rieslingdruif heel verschillende wijnen. De ligging van de wijngaard is heel belangrijk. Riesling geeft de voorkeur aan steile, stenige hellingen langs rivieren. Daar is, naast de reflectie van de zon op het water, de expositie ten opzichte van de zon het best. In de stenige bodem wordt bovendien de warmte overdag opgeslagen waar de druivenstokken in de koude nachten kunnen profiteren.

Riesling, een kameleon

Rieslingwijnen zijn er dus in allerlei soorten. Door hun hoge zuurgehalte kunnen ze goed ouderen. Er zijn dus frisse jonge Rieslings met veel tropisch en/of citrusfruit. Maar er zijn ook heel oude Rieslings waar de ‘petrol’ tonen het fruit overheersen. Sommigen noemen dat een fout, anderen vinden het juist heerlijk. Rieslings van een bodem van leisteen hebben weer veel minerale componenten. En vuursteen, dat proef je ook vaak terug. Kortom: het wordt tijd al die smaken eens te ontdekken.

RIESLING WEEKS 2019

En weet je wat nou zo leuk is? Van 31 mei t/m 16 juni 2019 kun je heel veel DUITSE RIESLINGS  (her-)ontdekken! Want tijdens de RieslingWeeks staan Duitse Rieslings in heel veel restaurants en winkels in de spotlight! Klik hier voor alle info over de RieslingWeeks!

Riesling Weeks 2019

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!