In een zevental Nederlandse wijnbars staan de komende week de wijnen uit de Spaanse wijnstreek Ribera del Duero in de spotlight. Van dinsdag 31 oktober t/m zondag 5 november vindt namelijk de jaarlijkse Ribera del Duero Wine Week weer plaats.

Ribera del Duero Wine Week Wine flight

In de deelnemende wijnbars kun je gedurende de Ribera del Duero Wine Week genieten van wineflights van drie verschillende classificaties wijnen: een Roble, Crianza en Reserva wijn. In tegenstelling tot Crianza en Reserve is Roble geen wettelijk vastgelegde term. Meestal heeft een Roble-wijn (roble = hout) een korte houtrijping (4-12 maanden) gehad. Een Crianza heeft 24 maanden gerijpt, waarvan 12 maanden op hout. Een Reserva 36 maanden, waarvan 12 op hout. Leuk om die verschillen eens te proeven! De gepresenteerde wijnen verschillen per wine-bar, dus bij elke wine-bar word je opnieuw verrast. Uiteraard vertellen de wine-bar ondernemers je graag meer over dit bijzondere wijngebied!

winebars_logo-zwartn Ribera del Duero Wine Week

De Ribera del Duero Wine Week wijnbars zijn dit jaar:

– Bouzy in Den Haag

– La Viña Experience in Amsterdam

– Ons Harlingen in Harlingen

– Vindom in Oldenzaal

– VinVin in Utrecht

– Wijnbar Paulus in Amsterdam

– Zuster Margaux in Amersfoort

Over Ribera del Duero

De wijngaarden van Ribera del Duero vind je ten noord-westen van Madrid, in de provincie Castilla y Léon. Ze liggen langs de rivier die de naamgever is van het gebied: de Duero. Deze rivier ontspringt in Spanje en vervolgt zijn weg door Portugal, waar hij Douro heet. Het gebied is bergachtig: de wijngaarden liggen op een hoogte van 750->850 meter. Het klimaat is extreem te noemen. De zomers zijn heet, maar de nachten koel en de winters heel koud. Bovendien is in de bodem veel kalk te vinden. Mede door deze combinatie behouden de druiven hun frisse zuren en aromatische karakter. Onder de DO (Denominacion de Origen, beschermde herkomstbenaming) vallen alleen rode en rosé wijnen. De belangrijkste druif is de tempranillo, aldaar ook tinto del país genoemd. Een DO Ribera del Duero wijn moet voor minimaal 75% uit deze druif bestaan. Daarnaast zijn kleine hoeveelheden cabernet sauvignon, merlot, malbec en garnacha tinta toegestaan. En…. het witte druivenras albillo.

Ribera del Duero proeven?

Tot en met 5 november kun je het gaan beleven!

LINKS:

Meer over de Ribera del Duero week vind je op Wine-Bars.nl 

Wil je meer lezen over Ribera del Duero op Anne-Wies.NL? Over Dominio de Atauta, Vega Sicilia, Aalto en Teso la Monja? Klik dan hier.

Voor meer info en het laatste nieuws over Ribera del Duero kijk je ook eens op de Facebook Pagina van Ribera del Duero NL

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!