Tijdens een lunch in het Amsterdamse restaurant Parallel vertelt Cees van Casteren MW over de recente ontwikkelingen in het Spaanse Ribera del Duero. Hermen Jansen is erbij voor Anne-Wies.

Nueve meses de invierno, y tres meses de infierno’ – 9 maanden winter, 3 maanden hel. Dat is hoe de plaatselijke bevolking de klimatologische omstandigheden in Ribera del Duero beschrijft. Niet de meest aantrekkelijke omstandigheden voor wijnbouw zou je denken. Toch heeft juist dit eeuwenoude wijngebied de laatste jaren een recordvlucht genomen. In amper 40 jaar is het aantal wijnbedrijven gegroeid van 10 naar 317.

Bodegas Pesquera

Aan de basis van deze turbulente ontwikkelingen staat Alejandro Fernández. Met het geld dat hij verdient met zijn bietenfabriek begint hij begin jaren ’70 met wijnmaken. De wijnen van Bodegas Pesquera worden een doorslaand succes. Investeerders trekken naar Ribera en een kwaliteitsslag wordt ontketend. Maar de in 1982 opgerichte DO Ribera del Duero is nog niet klaar. Pablo Basquera Peironcely: ‘We zullen blijven investeren om Ribera del Duero nog steviger op de kaart te zetten’.

Bordeaux of Bourgogne

Een mooie manier om Ribera del Duero te duiden is aan de hand van de fleskeuze van producent. Sommige producenten kiezen voor een Bordeaux-fles, anderen opteren voor Bourgogne. Is Ribera del Duero meer Bordeaux of meer Bourgogne? Cees van Casteren: ‘Ribera del Duero heeft meer parallellen met de Bourgogne dan met Bordeaux. Het heeft een vergelijkbare hoeveelheid wijngaarden en net als in de Bourgogne gaat het in Ribera del Duero steeds meer over ligging en monocépages.’

Ribera del Duero, de ligging

Om met de ligging te beginnen: de wijngaarden van Ribera del Duero liggen over een lengte van 115 kilometer langs de oevers – Ribera is Spaans voor oever – van de rivier de Duero. De hoogte varieert tussen 600 en 850 meter, met uitschieters tot 1.000 meter boven zeeniveau. De verschillen in dag- en nachttemperatuur zijn groot. In de zomer loopt de temperatuur makkelijk op tot boven de 40 graden. ’s Nachts daalt het kwik tot onder de 10 graden. Deze grote diurnal swing leidt tot een verkorting van het toch al bescheiden groeiseizoen.

Ribera del Duero Map PitchPr

Ribera del Duero, de druif

Dat brengt tot het tweede punt: de druif. Tempranillo – hier tinto fino of tino del país – is de signatuurdruif van Ribera del Duero. En dat is niet voor niets. Tempranillo rijpt relatief vroeg, waardoor het volledig kan rijpen in het beperkte groeiseizoen van Ribera. Tegelijkertijd is het met zijn dikke schil goed bestand tegen de hitte. Door de hoogte en het verschil in dag- en nachttemperatuur behoudt tempranillo in Ribera del Duero zijn zuren en druifeigen aroma’s. Cees van Casteren: ‘Tempranillo uit Ribera del Duero biedt het beste van twee werelden.’

Unique selling point van Ribera del Duero is de hoeveelheid oude stokken. Ongeveer 40% van alle druivenstokken in Ribera del Duero is ouder dan 35 jaar – de algemeen aanvaarde grens voor de term ‘oude stokken’. Oude stokken dragen bij aan de intensiteit en complexiteit van de wijn.

Succesverhalen

Ribera del Duero lijkt het land van onbegrensde mogelijkheden en de unieke succesverhalen. Dat begint met het verhaal van de gevestigde orde: Vega Sicilia, bekend van icoonwijn Unico. En wat te denken van het verhaal van Peter Sisseck, de Deen die bij toeval in Ribera del Duero belandt en met zijn Pingus nu de meest begeerde wijn van Spanje maakt? Maar er is meer. Wijnbedrijven van over de hele wereld beproeven hun geluk in Ribera del Duero. Met succes, zo tonen de wijnen.

Ribera del Duero Hermen compilatie

Ribera del Duero, de wijnen

Cees van Casteren heeft 8 hoogwaardige Ribera del Duero wijnen geselecteerd. Per 2 wijnen wordt steeds een mooi gerecht van restaurant Parallel geserveerd. Van Casteren: ‘de geselecteerde wijnen bieden veel concentratie en stevigheid. Het een uitdaging om daar een lunchmenu bij te maken. Aan de keuken van Parallel is dat prima toevertrouwd, zij zijn gewend met Spaanse wijnen te werken.

Gang 1: Maitake paddenstoel | Jamón Iberco de Bellota | Sinaasappel-pimenton lak

Gerechtje met saus

 

Bodegas Abadía San Quirce – Abadía de San Quirce Crianza 2020
Fruit gedomineerd, paars en rood fruit, licht jammig, vanille. Mooi op het fruit gemaakt, meer rood fruit, fris, sappig, licht pittige tannine. Structuur mooi versmolten met het sap.
Importeur: Les Genereux

Bodegas Pescquera – Pesquera Reserva 2020
Diepe en geconcentreerde geur: donkere kruiden, koffie, mokka, zoethout. Veel concentratie, donker sap, stenige structuur, licht stroeve tannine, krachtig. Lange afdronk met mooi fruit.
Importeur: Résidence Wijnen

Gang 2: Pan de Coca met pompoen | Sobrasada | Mallorquina | Salsa Pipian

Gerechtje brood met saus

Dominio de Es –  Viñas Viejas de Soria 2021
Pure braam, kruidig, chocolade. Gelaagd, sappig, knapperig fruit, rode bes, genuanceerd hout, prachtige zuren, getailleerd, pakkende tanninestructuur, veel lengte.
Importeur: Les Genereux

Bodegas Arzuaga Navarro – Arzuaga Reserva 2020
Weelderig fruit, braam, bes, cacao, nieuw hout, klein beetje ontwikkeling. Donkere concentratie, puur fruit, veel wijn, veel body, nieuw hout, lange afdronk met pure cacao.
Importeur: Wijnimport Bart

Gang 3: Runder entrecôte | Pimineto del piquillo | Jus de veau

Gerechtje met paddenstoelen

 

Bodegas La Horra – Corimbo Reserva 2017
Expressief, floraal, opwekkend, prachtig puur fruit, pure cacao. Veel druk zonder zwaarte, mooi paars fruit, geïntegreerd hout, gepolijste tannines, fluweel, comfortabel zonder aan complexiteit in te boeten. Importeur: Fourcroy

Bodegas Valtravieso -Gran Altravieso 2018
Beetje ontwikkeling, weelderig fruit, alcohol, rozijnen, hout, chocolade, cacao. Veel materie, rijp en krenterig fruit, merkbaar alcohol. Veel wijn, volle en rijpe stijl, voldoende balans.
Importeur: Benier Global Wines

Gang 4: Inktvis stoof | Ossenstaart | Piparra | Garrofó boon

Gerechtje met otelo en el nogal

Pago de Los Capellanes – Parcela El Nogal 2019
Diep, donker, steen, heel donker (bijna zwart) fruit, ook wat rood fruit, kruidnagel, zoethout. Volle body, veel structuur, licht korrelige tannine, intens donker fruit, merkbaar alcohol, goede zuren.
Importeur: Anfors Imperial

Bodegas Áster – Finca El Otero 2019
Expressief, zuiver, fris en puur fruit, kruiden. Volle body, breedte, prachtige structuur, veel materie met evenwichtige zuren. Mooi sap, rijpe prikkelende tannine. Lange afdronk met zoethout, jam en munt. Importeur: Anfors Imperial

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

*Hermen Jansen is, naast jurist, WSET-3 gediplomeerd wijnadviseur, wijndocent en wijnschrijver. Deze ‘Wine Advocate’ vertelt onder de naam Origine Wijnen het verhaal over de herkomst van elke wijn. Lees hier de artikelen van Hermen.

 

#hermen