In 1999 richtten Mariano García, toen reeds 30 jaar de wijnmaker bij het topwijnhuis Vega Secilia, en Javier Zaccagnini, hoofd van het Consejo Regulador van Ribera del Duero, het wijnbedrijf AALTO op.  Het doel: een wijn maken die tot de beste van de wereld gerekend kan worden. Met het perfecte terroir, de exceptionele kwaliteit van de oude Tinto Fino klonen en het vakmanschap van Mariano García is dat inmiddels aardig gelukt.

FullSizeRenderAALTO, een slimme naam

We worden ontvangen door een spontane Arantxa Herranz, verantwoordelijk voor de marketing, die ons vertelt dat het bedrijf is genoemd naar de Finse industrieel ontwerper en architect Alvar Aalto. Die naam is makkelijk, kort en door iedereen uit te spreken. “Een extra voordeel”, lacht zij: “door de dubbele A aan het begin van de naam sta je in lijstjes altijd bovenaan”. Het bedrijf betrekt inmiddels druiven van 110 ha, waaronder 42 ha eigen wijngaarden, in negen locaties. Zeven daarvan, de oudste wijngaarden, bevinden zich in Burgos, de twee andere in Valladolid. De grondsoorten zijn zeer divers: klak, klei, kiezels en zand wisselen elkaar af, dus elke plot is anders.

IMG_6134

De A van Anne-Wies bij Aalto:-)

AALTO en AALTO PS 

Er werden aanvankelijk slechts twee wijnen gemaakt: AALTO en AALTO PS. Voor de AALTO komen de druiven van stokken van 40-60 jaar oud, voor de PS van 80-100 jaar oud. In een van de wijnen zitten zelfs druiven van meer dan 160 jaar oude stokken! De PS is hun topselectie (Pagos Seleccionar) en wordt niet elk jaar gemaakt. “PS is als een voetbalteam, waarin alleen de beste spelers mogen spelen”, verduidelijkt Arantxa. Over de andere wijn horen wij later.

IMG_6354

AALTO en AALTO PS in halve flesjes

AALTO, de wijnmakerij

Het gebouw bestaat uit vijf verdiepingen: drie boven- en twee ondergronds. We beginnen de rondleiding boven waar de druiven in kleine kistjes worden binnengebracht en direct gekoeld worden opgeslagen. Vervolgens wordt door een vijftigtal dames (“Die werken sneller en secuurder dan mannen”, beklemtoont Arantxa met een brede lach, wat uiteraard een negatieve reactie oproept van de mannelijke aanwezigen) een eerste selectie maakt. 500.000 Kilo druiven moet worden verwerkt in slechts 2-3 weken, dus er moet hard worden doorgewerkt. De druiven worden ontsteeld in een nieuwe ingenieus werkende machine, gekneusd en naar een verdieping lager getransporteerd waar de fermentatietanks staan. Ook hier wordt dus optimaal gebruik gemaakt van de zwaartekracht.

image

Arantxa laat zien hoe gebruik wordt gemaakt van de zwaartekracht

Hout en RVS in conische vorm 

We zien grote vaten van nieuw eiken, maar ook roestvrijstalen vaten met een conische vorm. Door deze vorm breekt de ‘hoed‘ in de wijn, tijdens de gisting gevormd door de voortdurende beweging van CO2, veel makkelijker, zo leren wij. Naast het laboratorium zien we een groot whiteboard met magneten en tekeningen van de tanks. “This is our hightec I-pad“, grapt Arantxa. De kleinere eiken vaten zijn voor het ‘Sei Solo‘ project van Javier Zaccagnini. Hij wilde graag ook zijn eigen wijn maken, naast de wijn die Mariano García maakt. De druiven voor deze wijn komen van 60 jaar oude stoken uit La Horra. De stijl is heel anders dan AALTO. Hij is meer elegant en delicaat. De naam Sei Solo verwijst naar de zes vioolwerken van Johan Sebastiaan Bach, een componist waarvan Javier een groot liefhebber is.

image

Houten vaten en conische RVS tanks

 

image

“Hightech I-Pad”

AALTO, minimaal 20 maanden rijping

AALTO rijpt half op Amerikaans en half op Frans eiken. PS rijpt alleen op nieuw Frans eiken, dat het jaar erop voor de AALTO wordt gebruikt. De rijping is minimaal 20 maanden maar vaker langer. Mariano García bepaalt dat elk jaar weer. De blend wordt uiteindelijk gemaakt in een groot RVS vat nog weer een verdiepig lager. Daar liggen ook de kleine eikenhouten vaten. Een klein gedeelte is slechts voor de Spaanse markt: 87 procent wordt uitgevoerd, voornamelijk naar Zwitserland, wel 9-10 pallets per keer, roept Arantxa enthousiast. En op is op!

image

Een van de oenologen komt even met ons meeproeven

Een bek vol wijn

We proeven vatmonsters. Eerst AALTO 2013. Hij is nog niet geblend, dus komt uit één plot. Hij is nog heel gesloten in de neus, en heeft in de mond fluweelzachte tannines. Daarna proeven we AALTO PS  ’to be’ 2013 uit La Horra. Ook als vatmonster. Hier is het nieuwe hout duidelijk te ruiken. De wijn is sappig, maar de tannines zijn flink meer aanwezig dan in de vorige wijn. Ook het hout is duidelijk te proeven in de mond. Toch heeft de wijn op de een of andere manier een elegante stijl. Een ‘bek vol wijn’, dat is het zeker. Een enorm verschil ook met de wijnen van Toro die we gisteren proefden. Deze wijnen bezitten, naast kracht, ook elegantie.

AALTO, de proefflessen

AALTO, fris fruit en power 

Vervolgens proeven we drie wijnen die al wel gebotteld zijn. AALTO 2012 heeft veel donker fruit, bramen, cassis, wat ziltig. Een heel sappige aanzet, ronde, soepele tannines, hout is duidelijk aanwezig maar heel mooi in balans. Fris fruit maar ook veel power. Tot slot proeven we de PS 2012 naast die van 2011. De 2012 is wat gesloten in de neus, maar met wat walsen komt hij meer los. Cassis, eikenhout. Ook weer sappig, maar wat stroevere tannines. Heel fris en schoon! De 2011 is een snuffelwijn! Wow, wát een neus! Cassis, laurier, drop, sap, eiken… En dat komt allemaal terug in de mond met tenslotte een heerlijk frisse, fruitrijke afdronk. Ook weer heel fris en schoon. Een feestje! Zonde om uit te spugen maar hierna hebben we nog 2 bezoeken te gaan, dus we zijn verstandig!

AALTO, teamfoto in kelders

Het internationale gezelschap in de kelders van Bodagas AALTO op de kiek: vlnr: Frank Smulders (NL), Martins Pilens (Riga), Janica Tomic (Kroatië), Anne-Wies van Oosten (NL), Johannes Kohler (IT), Jochen Claes (BE), Teuni van Genderen (NL), Ferdinand Mayr (AU) en Christa van der Schoot (NL)

AALTO is nog niet klaar 

Als we vertrekken laat Arantxa nog snel de tekening zien van de op hande zijne verbouwing en komt Bachliefhebber Javier binnenwandelen. Hij wil ons meenemen de kelders in maar als hij begrijpt dat we de tour al hebben volbracht drukt hij ons op het hart snel weer terug te komen en de nieuwbouw te bewonderen. En dat doen we natuurlijk maar al te graag!

AALTO: Javier Zaccagnini

Op de valreep schudden we nog even de hand van de enthousiaste en gastvrije wijnmaker Javier Zaccagnini

LINKS:

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#RiberaDelDuero
#wijnstudiereisSpanje