It’s never too early for a Christmas dinner. Dat is de prikkelende titel van de uitnodiging van Pitch PR. Omdat het altijd zo druk is rondom kerst, alvast een pré kerstdiner met maar liefst 10 wijnen uit de Ribera del Duero met daarbij een masterclass van wijnschrijver Harold Hamersma. Jennifer Jernberg* is er voor Anne-Wies.NL bij.

Ribera del Duero bij elke kerstdis

De locatie van deze avond is het Amsterdamse Proeflokaal. We zijn met een groot gezelschap verdeeld over 3 lange tafels en Harold Hamersma neemt ons mee in de wereld van Ribera del Duero. Zo zullen we ervaren waarom er tijdens kerst op elke eettafel een fles Ribera del Duero zou moeten staan!

Ribera del duero logo

DO Ribera del Duero

In 1982 is Ribera del Duero een DO geworden, ofwel Denominación de Origen. Een DO wijn moet ongeveer aan dezelfde eisen voldoen als de Franse Appellation wijnen. Waar de wijnen uit Ribera del Duero voorheen over de toonbank gingen als tafelwijn, hebben ze met de DO status een upgrade gekregen. Ze mogen nu Ribera del Duero als speciaal herkomstgebied op de fles zetten. De consument heeft nu de garantie dat de druiven en daarmee de wijn uit Ribera del Duero komen.

Ribera del Duero Wikipedia

Ribera del Duero, Wikipedia

Ribera del Duero versus Rioja

Als je aan mensen vraagt wat het beste wijngebied in Spanje is, dan zullen ze al snel Rioja noemen. Ribera del Duero is de laatste tijd echter erg in opkomst met kwaliteitswijnen en doet niet onder voor Rioja. De legendarische Unico van Vega Sicilia komt uit Ribera del Duero en is de beroemdste wijn van heel Spanje. Of neem Peter Sisseck, één van bekendste Spaanse wijnmakers met als topwijn de ‘Pingus’.

Continentaal klimaat met extremen

Ribera del Duero ligt in het noorden van Spanje langs de rivier de Duero. Het is een smalle strook land van 115 km lang op 800 meter boven zeeniveau met o.a. kalksteen, leisteen en kwarts in de bodem. Er heerst een droog continentaal klimaat met extremen. In Ribera del Duero zeggen ze wel eens: “Het is hier 3 maanden winter en 9 maanden hel”. In de winter kan het 20 graden onder nul zijn,  in de zomer kan de temperatuur overdag boven de 40 graden komen en in de nacht zakken naar 10 graden. Dat verschil van 30 graden is gunstig voor de druiven, want die kunnen wel wat afkoeling gebruiken in de zomer. Ze krijgen zo de mogelijkheid om evenwichtig te rijpen en mooie aroma’s te ontwikkelen. De wijnboeren moeten vanwege het klimaat de druiven vroeg plukken, hetgeen resulteert in een goede balans tussen zuren en suikers in de druiven.

Druiven blauw Pixabay

Het draait voornamelijk om rode wijn en wel van de tempranillo druif.
In Ribera noemen ze die ook wel de tinto fino of tinta del País

Rosé van tempranillo

We beginnen ons diner met een ‘Amuse van linzen en chorizo’ en drinken er twee rosés bij: de ‘Tamaral Rosado 2018′ van Bodegas Tamaral en de ‘Traslacuestas Rosado 2018’ van Bodegas Tralascuesta. De eerste rosé is mooi licht zalmroze van kleur en de tweede rosé is diep donkerroze door de 24 uur schilweking. Beide rosés zijn wederom gemaakt van de tempranillo druif. Het is grappig dat veel mensen kwaliteit verbinden aan de kleur van rosé. Hoe lichter van kleur, hoe beter ze de rosé vinden. Echter, de kleur heeft niets met kwaliteit te maken; dit zegt immers alleen wat over het vinificatieproces. Hoe langer de wijnmaker de druivenschillen laat inwerken, hoe dieper de kleur wordt. Dat is alles. Waarschijnlijk komt die voorkeur voor licht roze gekleurde rosés door de bekendheid en populariteit van rosés uit de Provence. Daar persen ze in de regel snel om de schillen zo kort mogelijk in contact te laten komen met de most, waardoor de zo bekende zalmroze kleur ontstaat.

De 2 roses met linzen en chorizo

Rood bij Jamón Ibérico

We vervolgen ons diner met de enige echte Jamón Ibérico die voor ons wordt gesneden door Paco van de Amsterdamse traiteur Pacomera. We drinken er rood bij. De eerste rode die mij opvalt is de ‘Antidoto 2018’ van Bodegas Antidoto. Omdat het een erg jonge wijn is uit 2018 had ik de wijn wat harder verwacht met wat nog stroeve tannines. Maar de wijn is tot mijn verrassing mooi zacht. Marcel van importeur Vinodot vertelt mij, dat hij deze Bodega heeft ontdekt door hun ‘le rosé’ die keer op keer is verkozen tot de beste rosé van Spanje.

Oude stokken, handpluk en eikenlagering

We gaan door van de ene naar de andere prachtige Ribera del Duero wijn. Van een Crianza uit 2016 via Reserva’s uit 2014 en 2012 naar een tweetal Gran reserva’s uit 2006 en 2009. Wat voor mij kenmerkend is aan de wijnen uit de Ribera del Duero: intense fruittonen, kruidigheid, concentratie, kracht en een zalvende zachtheid. De line-up die wij hebben geproefd is natuurlijk ook niet de minste. Vaak oude stokken, handpluk en een lagering op mooie eiken vaten.

Menu Ribera del Duero pre kerstdiner

Staat er bij jou dit jaar een mooie ham of een lekkere lamsbout op de kerstdis,
dan kan je daar zeker een Ribera del Duero bij drinken.

 

*Altijd op zoek naar spannende wijnen, met passie gemaakt, organiseert vinoloog Jennifer Jernberg via Jen Proeft Wijn verrassende wijnproeverijen en -reizen. En… via TheDutchWineTasting ook alleen met Nederlandse wijn!

🍷🍇🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#jennifer