Op dinsdag 23 augustus heeft Stichting Wijnvrouw van het Jaar de 29-jarige Rianne Ogink aangekondigd als vierde genomineerde voor de titel Wijnvrouw van het Jaar 2022.

“Rianne is met haar 29 jaar de jongste genomineerde Wijnvrouw ooit. De jury vindt Rianne een groot voorbeeld voor de jonge wijnvrouwen in Nederland. Ze laat zien dat je met een enorme inzet, passie en verdieping in relatief korte tijd aan de top kunt komen. Het is een enorme wijnfanaat met ambitie, heeft eigen initiatieven wat betreft educatie en heeft pas geleden een seminar voor wijnmakers uit Zuid-Afrika georganiseerd. Zij maakt ons nieuwsgierig naar de toekomst!” – aldus het juryrapport

Over Rianne Ogink

Rianne had nooit gedacht dat toen zij de opleiding HBO Sportmanagement begon, haar leven 360 graden zou draaien. Waar tijdens haar opleiding alles om gezondheid en sport draaide, leidt Rianne nu een leven wat alles heeft te maken met lekker eten en wijn. Ze begon als bedrijfsleidster in een restaurant in Gorssel en vond dat ze ook wat over wijn moest weten. Ze volgde er WSET 2 wijncursus en dat smaakte naar meer, dus WSET 3 en WSET 4 volgden. Maar wijn leer je niet uit een boekje, dus begon zij een paar jaar geleden in restaurant Zoldering op de Utrechtse straat in Amsterdam. Dit bijzondere wijnrestaurant heeft pasgeleden een Michelin ster gekregen.

Altijd blijven leren

Rianne is vaak te vinden op diverse wijnproeverijen, waarover zij zegt: “Wat is het toch lekker dat je je hele leven kan blijven leren, weer geïnspireerd raakt en telkens weer nieuwe bevlogen mensen ontmoet. Het mooie vind ik dat de wijnwereld niet meer zo stoffig is en elitair!” Af en toe schrijft Rianne wijnartikelen voor Le Club des Vins (genomineerde van Wijnvrouw 2021) en vanaf september 2022 gaat ze ook columns schrijven voor de Grote Hamersma. Ze heeft een aantal masterclasses georganiseerd met sprekers uit de top van hun vakgebied. In september gaat zij verhuizen naar de Bordeaux om daar een jaar lang Bachelor Vitcultuur & Oenology te studeren. Haar grootste droom is om uiteindelijk wijngaard manager te worden, waar dan ook in de wereld.

Wijnvrouw van het jaar, organisatie en sponsoren

De bekendmaking vond plaats tijdens een lunch bij Cannibale Royale aan de Rozengracht in Amsterdam, door Barbara Verbeek en Clarissa Slingerland, initiatiefnemers van de stichting. Iedere nominatie wordt gekoppeld aan een prachtig wijnmerk uit het porfolio van hoofdsponsor wijn- en gedistilleerd distributeur Walraven Sax, passend bij Wijnvrouw. De vierde nominatie stond in het teken van Familia Torres, één van de meest prestigieuze wijnfamilies ter wereld. Nu de laatste genomineerde bekend is kijken we uit naar de grote finale. Deze vindt plaats in september tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam. In het Wijntheater zal de Wijnvrouw van het jaar 2022 benoemd worden tijdens een spannende finaleshow.

Weg naar de finale

De vakjury van Wijnvrouw van het Jaar 2022 bestaat uit Birthe van Meegeren (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2019) , Magda van der Rijst (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2020), Claudia van Dongen (winnares Wijnvrouw van het jaar 2021) en Barbara Verbeek. De finale vindt plaats tijdens Gastvrij Rotterdam in september 2022. Niet alleen de jury van wijnprofessionals bepaalt de uiteindelijke winnaar. Na de bekendmaking van de laatste genomineerde kan het publiek meestemmen via www.wijnvrouwvanhetjaar.nl.

Over Walraven Sax

Walraven Sax startte haar activiteiten al in 1823 en is daarmee één van de oudste wijn en gedistilleerd distributeurs in de Nederlandse markt. Zij importeren bekende merken als Frescobaldi, Familia Torres, Louis Roederer, Aix Rosé, Luigi Bosca, Baron Philippe de Rothschild, Joseph Drouhin, Marqués de Riscal, Gallo en Amarula. Elke nominatieronde wordt gekoppeld aan een wijnmerk. Walraven Sax is trots om hoofdsponsor te zijn van Wijnvrouw van het jaar 2022. Manuela Feijoo Jimeno, Commercieel directeur Walraven Sax: “Wij zijn trots om de nieuwe wijnpartner van Wijnvrouw van het jaar te zijn. Wij zien tegenwoordig bij steeds meer van onze wijnhuizen vrouwelijke wijnmakers en veel merken en wijnen worden steeds eleganter. Dit sluit dan ook perfect aan bij Wijnvrouw van het jaar! “

Over Familia Torres

De familie Torres is al vijf generaties lang toegewijd aan wijn. De eerste verwijzingen naar de familie als wijnbouwers dateren van 1559, maar het was pas in 1870 dat de broers Jaime en Miguel Torres Vendrell het wijnhuis in Vilafranca del Penedès oprichtten, met de nadruk op export. In de afgelopen 150 jaar heeft de Familia Torres identiteit als familiewijnmakerij behouden door van ouders op kinderen een passie voor wijncultuur over te dragen die is gebaseerd op een diep respect voor het land en de traditie en een streven naar innovatie. De wijnmakers zijn in 1870 begonnen met het produceren van wijn in Penedès, hoewel de wortels in de wijnbouw teruggaan tot de 16e eeuw. “We hebben het geluk gehad dat elke generatie dezelfde toewijding aan en liefde voor het land heeft gevoeld. Ons leven was en is een leven tussen de wijnstokken, een leven dat onlosmakelijk verbonden is met het wijnlandschap”. De wijnen die Familia Torres vandaag maakt vertegenwoordigen een mozaïek van eigendommen die grotendeels historisch zijn, met wijnbouwassociaties die tot ver in het verleden reiken. Zij weten dat dezelfde gronden die zij vandaag bewerken, honderden of zelfs duizenden jaren geleden al in cultuur werden gebracht. “Wij voelen ons gelukkig en tegelijkertijd verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat deze wijngaarden en landschappen blijven spreken via de wijnen die ervan worden gemaakt – eerlijke en uitbundige wijnen met de nadruk op elegantie en een uniek gevoel van plaats”.

Over Cannibale Royale

De restaurants van Cannibale Royale zijn een bijzondere kruising tussen een Franse brasserie en mysterieuze bar. Je geniet hier van goed eten, maar ook van de bijzondere sfeer. Cannibale Royale serveert vers eten met ingrediënten van de beste kwaliteit, vlees van de grill, creatieve cocktails en lokaal craft bier. Voor de echte carnivoren is er de ruime keuze uit bijvoorbeeld een Le Modeste (300gr) Flat Iron Steak, Le Sympathique (200gr) Bavette of een Le Classique 180gr Burger. Cannibale Royale is er voor iedereen, dus ook aan vegetariërs is gedacht met o.a. Le Possible Vega burger (120gr) als populairste optie. Cannibale Royale heeft vijf vestigingen in Amsterdam en opende afgelopen februari de eerste locatie in Rotterdam.

Bron: persbericht

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook