De Rhônestreek is boeiend! Het is een langgerekte regio in Frankrijk waar je een grote diversiteit aan wijnen kunt vinden. Met deze wijnen heeft een spannende wijn-spijs wedstrijd plaatsgevonden en… maandag 12 november 2018 organiseert Perswijn een bijzonder mooie proeverij met Rhône wijnen!

Is het noorden bekend om zijn grootse wijnen van syrah, viognier, marsanne en roussanne (denk aan Hermitage, Côte-Rôtie, Condrieu) in het zuiden vind je vooral blends met een mediterraan karakter waarin grenache (rouge en blanc) een van de belangrijkste druiven is. En vergeet niet de zoete wijnen als Muscat de Beaumes de Venise en de zeldzame Vin de Paille.

“Met al deze verscheidenheid is de Rhône een voorbeeldig wijngebied, dat wereldwijd inspiratie biedt om zijn druiven en wijnstijlen”

Wijn-spijs wedstrijd met Rhône wijnen

Onlangs organiseerde de brancheorganisatie een wijn-spijs wedstrijd om de wijnen met de appellatie Côtes du-Rhône en Côtes du Rhône Villages onder de aandacht van de Nederlandse horeca te brengen. Nederlandse restaurateurs werden uitgedaagd om een wijn-spijscombinatie insturen met een wijn in één van de wijnkleuren (rood, wit, rosé), zolang het maar een AOC Côtes du Rhône of AOC Côtes du Rhône Villages betrof.

De jury, bestaande uit Marjon Prummel, hoofdredacteur van het vakblad Misset Horeca, Job de Swart, MW master of wine en marketingmanager bij Les Généreux en Edwin Raben, voorzitter van het Nederlandse Gilde van Sommeliers, online sommelier en wijndocent, www.edwines.com koos uit de 32 ingestuurde combinaties twee overtuigende winnaars:

Restaurant Noble: volgens de jury was de cuisson van de octopus die Lars Albers van Restaurant  Noble als basisingrediënt had gekozen perfect uitgevoerd. Het gerecht bevat ingenieus afgestemde smaken in een natuurlijke harmonie en samenhang. De witte Côtes du Rhône “La Redonne” 2016 van Jean-Luc Colombo die sommelier Chiel Seuren had gekozen combineert naadloos en tilt het geheel omhoog. Deze Côtes du Rhône is uitmuntend en opvallend fris. De presentatie was zeer overtuigend.
Restaurant Avant-Garde: het langoustinegerecht van Johan van Groeninge blonk uit in verfijning en gaf subtiele smaakcomponenten tussen langoustine en kalf. Arne Maat combineerde het gerecht met de Côtes du Rhône rosé ‘La Dame Rousse’ 2016 van Domaine de la Mordorée. Deze Côtes du Rhône rosé, als enige rosé in de finale, is volgens de jury van hoog niveau en versterkt het gerecht. Zowel de uitleg als de presentatie was subliem en overtuigend.

Jour de Rhone Perswijn

Proeverij voor professionals: Jour du Rhône

Nieuwsgierig geworden naar de diversiteit aan wijnen uit de Rhônestreek? Op maandag 12 november kun je er heel veel proeven op de Jour du Rhône proeverij, georganiseerd door het wijnmagazine PERSWIJN. De locatie van deze wijnproeverij is de residentie van de ambassadeur van Frankrijk Tobias Asserlaan 1, 2517 KC in Den Haag. Let op: deze proeverij is uitsluitend toegankelijk voor professionals. Inschrijven kun je via de website van PERSWIJN.

Bekijk hier alvast het PERSWIJN proeverij Jour du Rhône proefboekje, dat ziet er veelbelovend uit!

LINKS:

Meer over de Rhône wijnen op de website Rhônewijnen.com

Meer info over de wijn-spijs wedstrijd en Inter Rhône:
Business France (in opdracht van Inter Rhône, de brancheorganisatie van de Côtes du Rhône)
Michèle Lainé, exportconsulent wijn & gedistilleerd
Tel. direct : +31 (0)20 764 19 64
E-mail: michele.laine@businessfrance

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!