Wandel door een wereld van wijn, vergezichten en historie. Wereldberoemde wijngaarden, prachtige vergezichten en historische bezienswaardigheden: dat kom je allemaal tegen op de RheinTerrassenWeg in Duitsland.

Overnachten bij de wijnboer

De 75 km lange wandelroute van Worms naar Mainz, langs de Rijnvallei, is geschikt voor lange afstandswandelingen vol cultuur. De route leent zich ook prima voor korte, afwisselende tochten. De beleving is compleet als je onderweg overnacht bij een van de vele wijnboeren. Zij ontvangen je met open armen en laten je de lekkerste wijnen proeven. De nieuwe generatie wijnboeren in Rheinhessen hebben de wijn een enorme kwaliteitsimpuls gegeven. De druiven worden steeds vaker handmatig geoogst in plaats van machinaal en het land wordt biologisch bewerkt.

Idyllische wijndorpjes en imposante kathedraalsteden

Je wandelt door het grootste wijngebied van Duitsland langs idyllische wijndorpjes en imposante kathedraalsteden. Met een gemiddelde van 15 km per dag wandel je in 5 dagen tijd van Mainz naar Worms. Eerst van Mainz naar Bodenheim, dan naar Nierstein, van Nierstein naar Guntersblum, dan verder naar Osthofen en van daaruit naar eindpunt Worms. Aan de Rheinterrassenweg liggen zeven extra wandelingen naar bijzondere bezienswaardigheden, zoals Schloss Schwabsburg, Königstuhl, Vulkanschlot en Glockenberghütte.

Rheinterrassen Rheinhessen gebouwen

Je start dus in het historische Mainz, de stad van Johannes Gutenberg, uitvinder van de moderne drukkunst. In het museum op het marktplein vind je uitgebreide informatie over zijn leven en werk. Hier zijn ook twee van de beroemde Gutenbergbijbels te zien. Heb je zin in luxe, boek dan in de binnenstad van Mainz een vijfsterrenhotel. Informatie vind je op Mainz-Rheinhessen.nl. De Rheinterrassenweg begint bij de ruïnes van het Romeinse theater.

Rijndal, Roter Hang, wijnen en geschiedenis

Kort na vertrek bereikt het pad de hoogten boven het Rijndal en zie je wijnstokken zover het oog reikt. Rode en witte druiven gloeien in de zon. Müller-Thurgau, Riesling, Silvaner, Scheurebe, Pinot Blanc en Pinot Gris bedekken de glooiende hellingen. Het pad volgt de rand van de helling naar het zuiden en biedt een prachtig uitzicht over het Rijndal, tot aan Frankfurt en het Odenwald. Kort voor het stadje Nierstein bereikt het pad de Roter Hang. De naam ontleent dit wijngebied aan de rode kleur van de ijzerhoudende bodem. De wereldberoemde Riesling-wijngaarden profiteren van deze vruchtbare grond. Kort voor Worms verlaat het pad de wijngaarden en loop je langs velden en weiden. De torens van de kleinste van de drie keizerlijke kathedralen langs de Rijn wijzen de weg naar het centrum van Worms. In de stad van de Nibelungen vochten de legendarische figuren Kriemhild en Brunhild: veel fonteinen en monumenten zijn aan hen opgedragen. Ook de hervormer Maarten Luther wordt in Worms herdacht.

Rheinterrassen Rheinhessen Roter Hang en rivier

Ontdek Rheinhessen per auto, camper of trein

Rheinhessen is een ideale toeristische bestemming vanuit Nederland en België. Het ligt op een paar uur rijden en je bent meteen in een heel andere wereld. Reistip: je kunt ook de trein nemen naar de RheinTerrassenWeg. Elk wijndorp heeft een station waardoor de route eenvoudig in etappes is in te delen. Rheinhessen heeft zich in de loop der jaren ook ontwikkeld tot een ideaal gebied voor campers. Je brengt de vakantie door op het erf van de wijnboeren, zij hebben uitstekende stallingplaatsen met alle voorzieningen. Je vindt ze op: www.rheinhessen.de/reisemobilstellplaetze.

Meer informatie over Rheinhessen

Ga voor informatie en boekingen naar www.rheinterrassenweg.de. Daar zijn ook kaarten, hoogteprofielen en beschrijvingen te downloaden. Contact: Rheinhessen-Touristik, 06136 / 92398-0, info@rheinhessen.info.

Bron: persbericht. Meer over Rheinhessen op deze website? Kijk hier even rond.

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!