Ik ga hem aan de muur hangen, dit Reypenaer Proefboek. Van de kaft ga ik niet watertanden maar man man man…. wát een prachtige foto’s staan erin. Elke foto is een schilderij op zichzelf. Ik ben zeer blij verrast over dit Reypenaer proefboek dat de ondertitel “verrassende combinaties van kazen en dranken” mee kreeg.

proefboeksherry Reypenaer proefboek

Een van de prachtige foto’s van Marie-Cécile Thijs

Wijngaard kaas is jarig

Wijngaard kaas viert feest! Het bedrijf bestaat 80 jaar en het historische Reypenaer kaaspakhuis in Woerden 110 jaar. Aanleiding voor de familie Van den Wijngaard een werkelijk prachtig kaasboek uit te brengen: het Reypenaer Proefboek. Een boek over de historie, over kaas. Maar vooral over kaas en drank. En de bijzonder verrassende combinaties die daarmee te maken zijn.

reypenaer-en-piper Reypenaer Proefboek

Ron Pieters van het Reypenaer proeflokaal laat ons champagne proeven met de Wyngaard Chèvre Gris. Eén van de mooie combinaties die in het Reypenaer Proefboek worden besproken.

Reypenaer Proefboek vertelt het verhaal

Het Reypenaer Proefboek vertelt kort het verhaal van Piet van den Wijngaard die in 1936 met zijn hondenkar rondreed. Hij ruilde zijn kruidenierswaren voor kazen van boeren uit de omgeving. Die liet hij nog wat doorrijpen in een klein pakhuis aan de Oude Rijn. Inmiddels staat de derde generatie Van den Wijngaard aan het roer. Ondanks de technische vooruitgang gebruikt men voor het rijpen van de Reypenaerkazen nog altijd het historische pakhuis in Woerden.

opa-piet Reypenaer Proefboek

Perfecte rijpingsomstandigheden

Het Reypenaer Proefboek vertelt ook over de ‘terroir’ dat in dat magazijn perfect is gebleken voor het rijpen van de kazen. De natuurlijke temperatuurschommelingen, het ventileren van de ruimtes door gebruik te maken van de buitenlucht en de luchtvochtigheid zijn daar belangrijk bij. Net als de aandacht voor de kazen, want al het werk wordt nog met de hand gedaan.

smalle-banner Reypenaer Proefboek

Reypenaer Proefboek: verrassende combinaties

Het Reypenaer Proefboek gaat in op de verschillende Reypenaerkazen en hoe die worden gemaakt. Maar het belangrijkste is wel de bijzondere combinaties met de verschillende dranken. Veel smaken en smaakervaringen die je in kaas ervaart komen ook in dranken voor. Denk maar eens aan ‘karamel’, ‘botertje’, ‘bittertje’, frisheid etc. Een team smaakdeskundigen heeft heel wat kazen en dranken naast en door elkaar geproefd en kwamen tot verrassende combinaties. Niet alleen bier, kaas of port worden in het Reypenaer Proefboek als begeleidende drank voorgesteld. Ook combinaties met dranken als whisky, jenever,madeira, cognac, rum, sherry, champagne, wodka, likeur, gin en saké vind je in het boek. Bovendien wordt over elke drank in het Reypenaer Proefboek inhoudelijk verteld. Hoe het wordt gemaakt en welke soorten er zijn bijvoorbeeld. Uitvoerig wordt ingegaan op waaróm die ene kaas zo goed smaakt bij die drank.

Reypenaer Proefboek Geproefd

Maille truffelmosterd

Tot slot wordt ook de combinatie met Maille mosterd en Reypenaerkaas geproefd. Een goed setje, volgens de proevers in het Reypenaer Proefboek. En wij kunnen dat beamen, want tijdens de presentatie vandaag krijgen wij de truffelmosterd van Maille te proeven. ‘Mosterdsommelier’ Harry D. Lalousis is daartoe speciaal naar Amsterdam gekomen. In het proeflokaal is onlangs een pomp geïnstalleerd waar men ‘vers van de pers’ de truffelmosterd voor je tapt. Hij laat ons eerst de mosterd proeven met Reypenaer VSOP (lekker!) waarna chef Guillaume Beer van het populaire restaurant Breda ons verwent met een tartaar met truffelmosterd. En als klap op de vuurpijl wordt de wellicht duurste kroket gedoopt: chef Guillaume maakte hem met Reypenaerkaas en vers geschaafde Franse truffel.

chefbredamaille

Chef Guillaume Beer (Restaurant Breda) en Harry D. Lalousis (Maille)

Het Reypenaer Proefboek kopen?

Marc Declercq is verantwoordelijk voor de prettig leesbare teksten in het Reypenaer Proefboek, Marie-Cécile Thijs voor de prachtige foto’s. Het Reypenaer Proefboek kreeg ik tijdens de perspresentatie cadeau. Maar als dat niet zo was rende ik morgen gelijk naar de winkel om hem te kopen! Aanrader!

popup-reypenaer-proefboek

Koop het Reypenaer Proefboek direct bij Bol.com

Meer kaasboeken op Anne-Wies.nl? Klik hier 

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor onze culinaire nieuwsbrief!

 

#kaasboek