Restaurant Zout&Citroen in het Brabantse Oosterhout van de jonge chef Bram en gastvrouw Patricia Helleman bestaat 5 jaar. Reden voor een restyling en een feestje. Om hun vernieuwde restaurant te laten zien en te vertellen over hun drive en dromen werd een perslunch georganiseerd. Femke Duijnstee* schoof aan voor Anne-Wies.NL.

5 Jaar Zout&Citroen 

Restaurant Zout en Citroen interieur 2

foto: Sabine Peeters

Als een echte foodie doe ik graag verslag van nieuwe hotspots, lekkere restaurants en ander leuks wat je echt niet wilt missen. Er is dan ook niets zo leuk als op maandag je week te starten met een perslunch van een vernieuwd etablissement. Voor deze gelegenheid bevind ik* mij in Noord-Brabant in het prachtige groene Oosterhout om (opnieuw) kennis te maken met Zout&Citroen. Behalve goede smaakmakers in de keuken, is dit ook de naam van het restaurant in Oosterhout van Bram en Patricia Helleman. Ze bestaan inmiddels 5 jaar en dat geeft reden tot een feestje met vernieuwd interieur, want na 5 jaar wil je ook weleens tegen iets anders aankijken. Het statige pand, het oude koetshuys van Slotje Brakestein, doet traditioneel aan, daarom des te leuker dat het interieur nu een hippe frisse uitstraling heeft gekregen, wat goed gelukt is en aansprekend zal zijn voor een breder publiek.

Frans met een Oriëntaalse twist

Bij binnenkomst word ik vriendelijk ontvangen door gastvrouw Patricia Helleman, en neem ik plaats in de gezellige lounge. De muur is onder andere aangekleed met een schilderij van een vriendelijk aandoende buffel. Bij nadere inspectie blijkt dit een van de kunstwerken te zijn die tevens te koop worden aangeboden door schilder Jörgen van Uden. Altijd leuk als er een podium is voor kunst in een restaurant. De basis van de keuken is Frans met een Oriëntaalse twist. Traditioneel met een knipoog, dat klinkt als een goede combinatie. Op de website staat vermeld dat de wijn met verve geschonken wordt, en als wijnliefhebber houd ik van alles wat met verve gebeurt. Dat klinkt als een beleving en ik laat mij dan ook graag verrassen.

Liefde voor streetfood

Bram Helleman tovert in de keuken en ik gebruik bewust het woord toveren, want als je in je carrière al mee hebt mogen draaien in restaurant Vermeer, bekroond met 2 Michelin sterren, dan doe je het niet verkeerd. Op de vraag waar hij zijn huidige inspiratie vandaan haalt, vertelt Bram dat hij een half jaar in Maleisië heeft gewerkt, waar zijn liefde voor streetfood is ontstaan.

Zout&Citroen: fantastische bites 

Als aperitief wordt een cocktail aangeboden met gin, jasmijnthee, yuzu en limoen met een alcoholvrije variant indien gewenst. Voor deze laatste variant gebruiken ze alcoholvrije distillaten van Seedlip. We beginnen met twee arrivé bites. Een madeleine van raz el hanout en een crème van mais met zoetzure mais-popcorn en een eetbare bloem. Verder wordt een groen bolletje gepresenteerd als hun interpretatie van een Caesar’s Salad. Tevens het advies deze ineens te nuttigen om ongelukken met deze groene substantie te voorkomen. We zijn dankbaar voor deze suggestie. Fantastische bites, de combinatie van de marrokaanse kruiden raz el hanout met de madeleine is heel vindingrijk en past perfect. De Ceasar’s Salad in een bolletje is ook ontzettend lekker, wat een volle smaak.

‘Bloody Mary’ 

We schuiven aan tafel in de ruime serre, met daarvandaan prachtig uitzicht op de tuin, waar het in de zomer vast heerlijk vertoeven is. Als amuse krijgen we wederom een eigen interpretatie van een klassieker, de Bloody Mary, maar dan zonder alcohol en in amuse vorm. Het doet mij qua smaak denken aan een verfijnde gazpacho.

‘Goede wijn is nog geen bier’

Om zich te onderscheiden experimenteert Zout en Citroen niet alleen met wijn-spijs maar ook met bier-spijs combinaties. Leuk gevonden, aangezien speciaalbier het wint aan populariteit en niet iedereen gek is op wijn. Zoals een goede vriend altijd zegt; goede wijn is nog geen bier, en voor hem en vast vele anderen, is dit een uitkomst in een restaurant op dit niveau. Bij het menu van vandaag wordt per gang gewisseld tussen wijn en bier.

Verwennerij van de smaakpapillen

Er wordt een prachtige warme Gillardeau oester van de chef met boterschuim geserveerd. Meestal overstemt de saus de oester, maar in dit geval is het perfect in balans. Wat een verwennerij van de smaakpapillen. Verder met een champignonhapje wat lijkt op geschaafde champignon met daarbij een crème van champignon en aceto balsamico met mayonaise van kastanjechampignon-dragon en madeira. Wederom fantastisch en heel goed op smaak.

Asperges en Silvaner

De eerste gang bestaat uit zeebaars met Hollandse asperges (uit de buurt, twee straten verder om precies te zijn), Oosterscheldekreeft en wortel. Prachtige smaken, alles goed in balans en de groenten zijn perfect gegaard. De eerste wijn erbij is een top Silvaner van Weingut Winter uit Rheinhessen. Dit exemplaar komt uit 2014. Een prettige wijn met mooie zuren en goede mineraliteit. Bloesem in de neus met ook een vleugje kruidigheid.

Heilbot en Gulzig bier

Bij de volgende gang, heilbot met kropsla, grapefruit en bloemkool, wordt een speciaalbier geschonken: Gulzig New England white ale van Brouwerij Nevel. Voor dit bier is een speciale gistblend gebruikt die zorgt voor subtiele aroma’s van mandarijn, braam en rokerig leer. De heilbot is mooi gegaard met een verrassende gel van dragon met een beurre blanc van pompoenpitolie. Prachtige smaken met mooie bitters. Het bier vind ik het gerecht overstemmen. Het heeft moeite met de bitters in het gerecht en doordat het bier ook bitters bevat, versterkt dit het geheel. Ik besluit het bier te laten staan, en verder te genieten van deze gang.

Lam en Rioja: ultieme combinatie

De wijn voor gang nummer drie wordt ingeschonken. Dit is een Rioja Reserva uit 2013 van Marques de Riscal. Ik ben bekend met deze fijne Rioja, gemaakt van 90% tempranillo aangevuld met graciano en mazuelo. Om Reserva te mogen heten rijpt deze wijn 24 maanden op Amerikaans eiken en nog een jaar op de fles. Een juiste keuze, aangezien deze wijn perfect combineert met het Texels lam met asperges, zilveruitjes, spinazie, aardappel en geitenboter. De lam werd langzaam gegaard (48 uur), en dat proef je. Ontzettend mals met wederom perfect gegaarde asperges, zilveruitjes met tonen van vanille en een heerlijke jus die door Bram en Patricia aan tafel wordt toegevoegd. Samen met de zachte tannines uit de wijn is dit een ultieme combinatie.

Imperial stout bij Galloway rendang

Op naar het hoofdgerecht. Wederom wordt hierbij een speciaalbier geschonken. Ditmaal een rijke imperial stout genaamd Socius Oak van Dorpsbrouwerij de Pimpelmeesch (ook uit Noord-Brabant). Diepdonker bier met hoge gisting met een duidelijke toets van gebrande mout en eikenhout. Een stevige jongen met een licht zoete afdronk. Ik begrijp het idee achter deze keuze door het hoofdgerecht: rendang met sukade, aardappel, ui en atjar. Zoals de rendang wordt geserveerd ziet hij er prachtig opgemaakt uit, je herkent het niet als een klassieke Rendang. Logisch, want ook hier is de creativiteit van Bram te herkennen met dezelfde verfijning als voorgaande gerechten. Wat een fantastische combinatie. De kalfssukade is boterzacht gegaard op een stukje sukade steak van Galloway Rund. Bram vertelt met passie over deze keuze en licht toe dat deze melkkoeien pas op latere leeftijd worden geslacht. Dit zorgt voor vlees met een uitstekende smaak en een gemarmerde structuur. Vergelijkbaar met het duurdere Angus of Wagyu vlees, maar prijstechnisch veel gunstiger.

Zout&Citroen: absolute aanrader!

Als afsluiter worden we getrakteerd op een dessert van cheesecake met tonkaboon, in de oven gegaarde ananas, mouse van ananas caramel, sorbet van yoghurt met five spices en een krokantje van honing. In het glas Tonka Barleywine, een kruidige pale ale met tonen van amandel, vanille en een hint van anijs van Brouwerij Frontaal uit Breda. Een mooie afsluiter van een prachtig diner.

Bram en Patricia presteren op een geweldig niveau samen met hun team. Dit eten verdient dan ook echt een ster en ik denk dan ook dat deze niet lang uitblijft. Gebruik deze wetenschap dan ook om eens een kijkje te nemen en laat je verrassen door deze inspirerende kookstijl en fijn gastheerschap.

Ga hier naar de website van Zout&Citroen

Femke Duijnstee foto*Mijn naam is Femke Duijnstee en culinair genieten is zeg maar echt mijn ding. Als een echte foodie doe ik graag verslag van nieuwe hotspots, lekkere restaurants en ander leuks wat je echt niet kunt missen. In het dagelijks leven ben ik zelfstandig ondernemer. Met de wijndruif geef ik wijnproeverijen en adviseer ik over wijn-spijs combinaties die ik uiteraard ook zelf uitgebreid heb getest. www.dewijndruif.nl

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#femke