UIT OF THUIS

Uit eten gaan doen wij niet vaak. En eigenlijk bij voorkeur niet. Een van de redenen daarvan is dat mijn lief graag en goed kookt en ik het als een uitdaging zie bij zijn gerechten een passende wijn uit mijn assortiment uit te kiezen. Aangezien dat uit zo’n 400 soorten bestaat waarin zo nu en dan ook flink gewisseld wordt slaat de verveling nog lang niet toe. Maar…vanavond gaan wij eten bij restaurant Zeezout in Rotterdam. Via Twitter (@zeezoutpats) leerden wij dit bedrijf kennen en via diverse kanalen hadden wij vernomen dat chef Patrick ’t Hart “best goed in een pannetje kan roeren”, dus wij zijn benieuwd.
EEN GURE HERFSTAVOND

Het is een gure zaterdagavond als wij onze fietsen parkeren op de kade voor het restaurant. Buiten is het koud, maar binnen worden wij allerhartelijkst ontvangen in een warm en sfeervol restaurant. Patrick begroet ons vanachter zijn fornuis. Altijd leuk om iemand irl te ontmoeten die je alleen van een “postzegel”op Twitter kent. Wij nemen plaats en kijken om ons heen. Vanuit waar wij zitten hebben we goed zicht op de open keuken waar Patrick met zijn team culinaire hoogstandjes verricht voor zo’n 40 gasten. Het interieur is modern, licht en sfeervol. De kleuren wit en bruin-grijs overheersen. De wijnklimaatkasten van rvs met glas  liggen vol met prachtige wijnen. Wij hebben er zin in!

EN DAN:……CHAMPAGNE!
Het was een drukke dag in de winkel vandaag, dus een mooi glas hebben wij wel verdiend. Wij beginnen de avond dan ook met een glas champagne Henriot, een frisse stijl champagne met veel citrusfruit, zoals de sommelier van deze avond, Nicolai, ons vertelt. Een plankje met desembrood, mayonnaise met ansjovis en gezouten boter wordt op tafel gezet. Bij de eerste gang, 4 soorten oesters, schenkt Nicolai wederom een champagne, maar nu een compleet andere soort. Een Blanc de Noirs van Eric Rodez. Deze champagne wordt gemaakt van uitsluitend Pinot Noir en is een blend van diverse jaargangen. Door zijn wat rondere karakter past hij heel goed bij de oesters.
RARE DRUIFJES
De wijn die Nicolai vervolgens inschenkt is verrassend. En dan vooral verrassend lekker: een blend van Treixadura, Godello, Torrontés en Palomino. Deze wijn uit Galicië, Spanje, doet zijn naam eer aan: Terra do Castelo “Sensación”. Een wijn met een intense neus en mond, met veel tropisch fruit en een heerlijke frisheid. Een sensatie is ook het gerechtje dat erbij wordt geserveerd: twee bereidingen van rauwe tonijn met komkommer op verschillende wijzen erbij en omheen geserveerd.

Het krokante dakje op de tonijn maakt de smaaksensatie compleet. Bovendien ziet het er prachtig uit op het zwarte plankje waarop het wordt geserveerd. De combinative met de wijn maakt het plaatje compleet. Top!

EEN MOOIE MIX
Hoewel chef Patrick voornamelijk met vis werkt is in het volgende gerechtje ook wat vlees verwerkt. En wat voor vlees! Samen met de even aangebakken coquilles smaken de stukjes eendelever met wat gehakte amandelen, stukjes biet en een mousse van bietjes heerlijk. De mooie balsamico hierbij wordt, evenals alle olijfolie en balsamico, vertelt chef Patrick later, geleverd door Foodelicious. De producten van dit bedrijf kom ik steeds vaker tegen in de Rotterdamse restaurants. Voor de twitteraars onder ons: @foodeliciousnl. De wijn erbij is ook een leuke “mix”: een wijn uit de Noord-Rhône van Louis Cheze die bestaat uit 50% chardonnay en 50% viognier. Het botertje van de chardonnay mixt goed met de aromatische viognier. Een mooi doch flink bittertje in de afdronk. Heerlijke combinatie met het gerechtje.
TUSSEN
Het tussengerechtje is voortreffelijk. Een stukje wilde zeebaars met geschaafde zwarte truffel en een kwarteleitje. De wijn erbij is weer een verrassing. Ik had niet verwacht dat een Marsanne het zo goed zou doen bij de truffel. Complimenten voor deze keuze!

DILEMMA

Dan stelt de maître ons voor een moeilijke keuze. Willen we bij het hoofdgerecht een glas Spätburgunder uit Baden of…….. Italiaans bier. Na even nadenken kiezen we beiden voor de rode wijn, maar krijgen toch een glas van het bier ernaast omdat de chef het leuk vindt ons dat te laten proeven. Vinden wij ook leuk. Het Italiaanse bier, Imperale, heeft een gisting op fles gehad en is een zogenaamd “bovengistend bier”. Een stevig glas dus, donkerbruin van kleur met een heel romige schuimige mousse. De Spätburgunder wordt vrij koel geserveerd en heeft mooi rood fruit en caramel in de mond. En dan de test: welke is beter bij het gerecht dat bestaat uit een stukje griet van de hoofdgraat met wilde spinazie en daarnaast een stoofpannetje met zuurkool. Onze conclusie: de wijn gaat beter bij de griet maar het bier is perfect met het zuurkoolpannetje. Leuk!
TOT SLOT
Bij het nagerecht wordt geserveerd Iberia Ronate, een donkere wijn van 85% Palomino Fino en 15% Pedro Ximenez. “Alstublieft, en geniet ervan”. En dat doen we dan ook. We praten nog wat na met chef Patrick en keren na een lekkere espresso  moe maar voldaan huiswaards. Hier komen wij nog wel eens terug…