Business-lunch. Een mooi restaurant. En goed gezelschap. Geen haar op mijn hoofd die er aan denkt hier een verhaal over te schrijven. Maar inmiddels… wat is het goed! Ik zou bijna mijn business vergeten!

Sweet memories

Dus toch in staccato mijn ervaring bij Zeezout, gelegen aan de Rotterdamse Maas. Enige jaren geleden was ik er met het vaste voornemen er snel terug te komen, maar dat is helaas niet gebeurd. Vandaag een hernieuwde kennismaking. Het is rustig tijdens de lunch. Een drietal tafels is bezet. Volgens onze sommelier Danny Prins komt dat vooral door het weghalen door de gemeente van een groot aantal parkeerplaatsen. Ik zeg: laat je daardoor niet weerhouden! Er zijn genoeg plekken en de crew van Zeezout weet de weg!

Champagne en Chili?

We beginnen met een aperitief waaraan ik mooie herinneringen heb. Ik bezocht Los Vascos in Chili begin dit jaar en maakte toen voor het eerst kennis met deze mooie champagne.  Vandaag is het weer net zo’n feestje! Hij is complex, maar tegelijk fris en uitnodigend. Lekker! Op tafel worden al snel wat zwarte (taggiasche?) olijfjes gezet. Daarnaast genieten we vooraf van landbrood, gezouten boter, creme van gerookte ui, krokant van ui en Amsterdamse ui, gevolgd door een amuse van haring, sjalotjes, verschillende bereidingen van biet met krokantjes van zuurdesem. Een mooi begin!

restaurant Zeezout champagne en amuses

 

De lunch

Op de kaart veel spannende gerechtjes, maar nog spannender vinden wij het verrassings-lunchmenu. We kiezen voor de drie gangen. Mooi dat dat kan zonder nagerecht! Ik kan niet anders zeggen dan dat we genieten.

restaurant zeezout oesters en muscadet

Oester Fine Claire, gelei van yuzu, komkommer en ijs van komkommer. Daartussen een shot van gin, komkommer, limoen en roze peper. Heerlijk! De combinatie met de muscadet vinden wij iets minder. De wijn is mooi, maar vrij  laag in zuren en hij wordt nogal bitter bij de fris (komkommer) geserveerde oestertjes.

restaurant zeezout coquilles en bourgogne

Mijn tafelgenote had aangegeven dat coquilles een van haar favorieten zijn. Mooi dus dat wij die dan ook geserveerd krijgen. Het zijn Noorse gedoken coquilles met een creme van bloemkool, gebakken bloemkool en Parmezaanse kaas. De witte Bourgogne is mooi en past er goed bij, maar wordt net iets te koud geserveerd t.o.v. de temperatuur van het gerecht.

image

We worden verrast met een extra gerechtje tussendoor: wilde Argentijnse gamba, licht aangezet met een brander, risotto met gedroogde tomaat, Ibericoham en koekjes van Parmezaanse kaas. Heaven! Gewelige combi ook met de rose die in een wel heel bijzondere karaf wordt gekaraffeerd. “De zuren worden op die manier wat zachter’, aldus onze sommelier. En dat klopt. En hij schenkt ze ook in fijne glazen. Top!

restaurant zeezout dorade in zoutkorst

Er komen wat spannende hulpmiddelen op tafel. Naar later blijkt hebben die tot doel de korst van de ‘Dorade in zoutkorst’ te breken. Het visje is gevuld met tijm, rozemarijn en wat citroen en begeleid door haricots, quinoanacho met creme van avocado en creme van groene curry. Mooi geserveerd en dito van smaak.

image

Een gekoelde Shiraz uit Australie. Heel mooi bij de dorade in zoutkorst!

Bijzondere afsluiter!

We hebben echt voldoende gegeten dus gaan niet voor toch nog een dessert of kaas. Bij de espresso worden een pecca van passievrucht en kokosmakroontjes in een kartonnen doosje geserveert. Maar helemaal leuk wordt het als we de espresso op hebben. Dan haalt onze sommelier onze kopjes en lepeltjes van het schoteltje (Huh? krijgen we een espresso van het huis? Maar dan haalt hij toch niet alleen het kopje eraf???’) en draait ze om. De onderkant blijkt een heerlijke creme brulee te bevatten. En perfect op temperatuur!

image

Iets na vier uur verlaten we het restaurant. Het was goed. Meer dan dat. Alles klopte. Entourage, mooie gerechtjes, dito wijnen, maar niet in het laatste geval de gastvrijheid. Heel fijn.

Tot snel!

Website: Restaurant Zeezout

Met dank aan mijn tafelgenote Carla van Schelven voor het delen van haar aantekeningen!