Amsterdam en omgeving heeft er weer een nieuw restaurant bij. En wat voor één! Restaurant SAAM is een unieke samenwerking tussen bekende chefs en sommeliers, waaronder Margot Janse, bekend als chef-kok bij het Zuid-Afrikaanse Michelinster restaurant Le Quartier Français, en Koen van der Plas. Angelique Meulendijks* was voor ANNE-WIES.NL aanwezig bij de exclusieve persopening.

Wat direct opvalt bij binnenkomst is de open keuken achter in het restaurant en de ongedwongen sfeer. Na de ontvangst met een heerlijk glas Vonkelwyn Genevieve Blanc de Blancs Brut is iedereen vrij om rond te lopen en een kijkje te nemen. Zowel beneden in het restaurant met gezellige zitjes en een chefs table met uitzicht op de open keuken, als op de bovenverdieping bij de gezellige ronde bar met wel 18 uitnodigende roze stoelen. Hier genieten we van het prachtige uitzicht op het water van de Amstel en proeven we een fluweelzachte Voerman Vieux met botanicals, met aroma’s van vijg, sinaasappelschil en kaneel.

SAAM compilatie 1

SAAM delen

Nadat iedereen een plekje heeft gevonden aan de gezellige houten tafels in het restaurant, wordt de amuse en de eerste wijn geserveerd. Op de tafels staan houten kistjes met bestek en is het de bedoeling dat we de glazen die op tafel staan met elkaar delen. Het is even wennen dat niet iedereen zijn eigen rijtje met glazen en bestek heeft, maar na de eerste onwennigheid is dit erg leuk en verrassend. Behalve de originele gerechten en heerlijke wijnen, valt met name het oprechte enthousiasme van het bedienend personeel op. De inrichting van het restaurant is heel rustig gehouden met veel houttinten. Deze kleuren zie je ook terugkomen in de kleding van eigenaren en medewerkers, die er prachtig uitzien in een combinatie van beige en wit.

SAAM compilatie 2

SAAM

SAAM staat voor South Africa-AMstel. De gerechten op de menukaart zijn een combinatie van de Nederlandse en Zuid-Afrikaanse keuken, met pure ingrediënten van de hoogste kwaliteit. Zo wordt bijvoorbeeld krab uit de Noordzee gecombineerd met gedroogde suurvygie uit Zuid-Afrika. Tijdens de lunch genieten we van mooie wijnen uit Europa en Zuid-Afrika, met prachtige gerechten bereid en geserveerd door chefs Jasper Hermans en Thomas Kooijman.

Restaurant SAAM, de perslunch

Makreel | venkel | wilde shiso
2020, Ammenite ‘Vouvray’, Loire, Frankrijk, Alain Robert

SAAM Makreel Vouvray

 

Noordzeekrab | topinamboer | suurvygie
2021, Experimental White, Paarl, Zuid-Afrika, Minimalist wines

SAAM Noordzeekrab Experimental

 

Cèpes | miso | marigold ei
2020, Saint-Véran ‘Les Mures’ Bourgogne, Frankrijk, Domaine Carrette

SAAM Cepes Saint Veran

 

Geitenbokje ‘saam delen’ | seizoensgroenten | samosa
2020, Die Verlore Bokooi, Noordkaap, Zuid-Afrika, Lowerland

SAAM Geitenbokje Verlorene

 

Kaapse goudbes | baobab | macadamia
2011 Riesling Spätlese ‘Goldtropfchen’, Mosel, Duitsland, Reinhold Haart

SAAM Kaapse Goudbes Riesling

 

Het was een geweldige long-lunch met heerlijke gerechtjes en mooie bijpassende wijnen. Angelique was nog maar net op tijd voor haar volgende afspraak: de proeverij van Roemeense wijnen, maar had het voor geen goud willen missen. Dikke aanrader dit restaurant!

Info SAAM restaurant

SAAM ligt aan de Amstel, op de oude locatie van restaurant Klein Paardenburg waar o.a. Ton Fagel de scepter zwaaide.  SAAM is open voor het diner van dinsdag t/m zaterdag.
Reserveren via www.saamrestaurant.nl.

 

*Registervinoloog® en marketeer Angelique Meulendijks helpt horeca ondernemers bij het centraal stellen van wijn binnen hun horeca concept. Daarnaast organiseert zij wijn(-spijs) proeverijen voor bedrijven en particulieren. Lees hier  de artikelen van Angelique.

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

#angeliquemeulendijks