Lovende kritieken in ‘de bladen’, ’talk of the town’ op Facebook en Twitter. Hoog tijd dus om  zelf eens een kijkje te gaan nemen bij restaurant Rijsel in de Amsterdamse Marcusstraat. Mede-twitteraar Gerrit Jan Groothedde (@eetschrijver) en zijn Greet (@greetactress) zijn eveneens nieuwsgierig dus mijn lief Wim (@wvandeventer) en ondergetekende (@AnneWiesNL) spreken met hen af elkaar daar op een vrijdagavond  te treffen.

Restaurant Rijsel

Restaurant Rijsel, een fijne sfeer

Het restaurant bevindt zich in een oud schoolpand. Bij de entree zijn wij even in verwarring welke deur te kiezen, maar als wij achter een ervan een gezellig geroezemoes horen wordt duidelijk welke het moet zijn. Bomvol is de zaak. Houten stoelen en tafels dicht tegen elkaar. Achterin een wel zeer open keuken. Veel licht.  Er wordt gelachen, gegeten, gedronken. We nemen, in afwachting van wat komen gaat, plaats aan de bar en bestellen een glas pastis. Men serveert ons niet de bekende merken Ricard of Pernod, maar een ‘Henri Bardouin’. Leuk! Bij deze zachte en aromatische pastis snoepen wij als amuse een gefrituurde spiering met knoflookmayonaise (met kop en al te verorberen).  We komen al in de stemming!

Traditionele Franse gerechten 

foto 3Genoemd naar de Franse stad Lille (Rijsel is Vlaams voor Lille) serveert Rijsel foto 2uitsluitend traditionele Franse gerechten begeleid door een uitgelezen assortiment wijnen.  Over het voorgerecht zijn we het snel eens, maar we besluiten tot een voor-voorgerecht en genieten van een drietal oesters begeleid door een glas Crémant de Loire Château de Passavant 2009. Doordat de wijn is gemaakt volgens de méthode ancestrale (gebotteld voordat hij geheel is uitgegist) is hij licht mousserend. Het is een wijn van 60% chenin blanc, 20% chardonnay en (tot onze verbazing) 20% wit gevinificeerde cabernet franc, 24 maanden sur lie. Een verrassend mooi glas, strogeel van kleur, droog en lekker aromatisch.

Bijzondere wijnen

Restaurant Rijsel toast kannibaal De wijnlijst beslaat slechts éé pagina, maar de wijnen zijn bijzonder! En niet alleen Frans We zien eenfoto 4 Chignin Bergeron uit de Savoie, een Jasnières uit de Loire. Wijnen uit  Cassis, Arbois,  Condrieu met een uitstapje naar Barolo. Zelfs een ‘blanc de noir’ van spätburgunder naast ‘Les Emirs‘, een wijn uit de Bekaa Vallei, Libanon.  Het maakt de keuze niet makkelijk maar wij gaan voor een Saumur Champigny van Château de Villeneuve. Ondanks het oogstjaar (2000) heeft hij heerlijk veel fruit en toch ook dat groene randje dat je verwacht bij een wijn van cabernet franc. Hij smaakt heerlijk bij onze voorgerechten van ‘Toast Kannibaal‘ (zeer fijne steak tartare, meer filet americain) en kalfskop.

Klassieke gerechten

Restaurant Rijsel Chateau Giscours en Als hoofdgerecht kiezen de heren samen voor de beroemde Côte de Boeuf met bearnaisesaus ‘fait maison’, onze tafeldame voor de Magret de Canard die niet op de kaart staat en ik voor Onglet de Boeuf, oftewel de ouderwetse longhaas, de op ossenhaas gelijkende spier vanachter de long van de koe. We kiezen hierbij voor de Margaux 2002 van Château Giscours, 3e Grand Cru Classé uit Bordeaux. Wellicht een tikje decadent maar daar krijgen wij geen spijt van. Dit is een dijk van een wijn waar we uren aan zouden kunnen snuffelen, ware het niet dat hij ook zo overheerlijk smaakt!

Poiré en Montlouis tot besluit

Bij haar nagerecht met peer kiest @greetactress voor een glas Poiré Granit van Eric Bordelet en de rest van het gezelschap voor de kaas: rauwmelkse Brie, Fourme d’Ambert en Époisses . Onze kundige  sommelier adviseert daarbij een glas Montlouis van Francois Chidane. Wat veel mooier dan het ‘gewone’ glaasje port is dat! We besluiten het diner met een ‘café’ en een mooi glas cognac van Raymond Ragnaud.

Restaurant Rijsel kaasplankje         Restaurant Rijsel Montlouis sur Loire Clos Habert Chidaine         Restaurant Rijsel Cognac Raymond Ragnaud

Restaurant Rijsel: nous revenons! À bientót!
Restaurant Rijsel Wim, Greet, Gerrit-Jan en Anne-Wies aan tafel

 

LINKS:
Ga hier naar de website van Restaurant Rijsel

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!