Vliegen vanuit Nederland naar ‘ons’ stukje Roemenië is een stuk gemakkelijker geworden nu je rechtstreeks vanuit Eindhoven naar Timișoara vliegt. Geen lange wachttijden in Nederland noch in Roemenië. Super! In nog geen twee uurtjes vliegen ben je er. Omdat het dan nog zo’n drie uurtjes sturen is naar ons huisje in Leauț en we thuiskomen in het donker minder prettig vinden kiezen we er meestal voor in ‘de stad’ te overnachten. En wat leuk dat daar we nu zo’n bijzonder lekker restaurant hebben ontdekt! Met de naam restaurant ‘MERLOT’ kan dat, voor ons als wijnliefhebbers, ook bijna niet anders!

Een korte wandeling vanuit het centrum

Via Tripadvisor kwamen we er terecht. Nu is dat geen maatstaf, immers in Cluj stond eens een ‘restaurant’ op nummer één dat, bij ons bezoek, een afhaal-soepzaak bleek te zijn. Met een slecht terras bovendien. Maar dit restaurant ‘Merlot’: daar worden we blij van. Het is vanuit ons hotel in het centrum (Savoy Hotel Splaiul Tudor Vladimirescu No 2), waar wij overigens zeer tevreden over zijn) een klein half uurtje lopen langs de rivier. Je loopt door een groene oase, dus dat half uurtje is zo om. En als je lui bent: taxi’s zijn er volop en helemaal niet duur.

MerlotInterieur

Mooi interieur en dito wijnen

Het restaurant bevindt zich op een kruispunt. We genieten van een aperitiefje aan een van de tafeltjes buiten die een deel van de stoep innemen. Door de harde wind besluiten we al snel toch maar naar binnen te gaan. Het is nog vroeg en waarschijnlijk daardoor rustig. Het ziet er binnen gezelliger uit dan in menig ander Roemeens restaurant. Parketvloer, mooie houten meubels, een vleugel, op de muur hier en daar geschilderde ornamenten en sfeervolle schilderijen. Op de vleugel een presentatie van drie wijnen: een witte, rosé en een rode. “De wijnen van de week” vertelt sommelier Bogdan Valeriu enthousiast. En die zijn niet alleen per glas, maar ook per fles te bestellen. Voor ons niet zo vreemd, maar, zo vertelt Bogdan, in de Roemeense horeca wordt veel huiswijn geschonken ‘uit de tap’ en vaak zijn dat ‘niemendalletjes’. Zo niet deze huiswijn, zoals wij straks zullen proeven.

MerlotDrieWijnenUitsnij

 

Rosé uit Dealu mare bij het voorgerecht

MerlotRoseOp het menu zien we mooie gerechtjes. Vlees, vis en vegetarisch. Het menu wisselt ook zeer regelmatig, zo verzekert Bogdan ons. Maar voor ons is er voorlopig voldoende keuze. Vooraf kiezen we voor de ‘tartaar van zalm en tonijn met avocado’ en drinken daarbij een glas ‘rosé van de week’. Dat is een rosé DAVINO van Domaine Ceptura uit Dealu Mare. Dealu Mare is een wijngaard ten noord-oosten van de hoofdstad Boekarest die vooral bekend staat om zijn rode wijnen. We zijn zeer tevreden over deze rosé, die een blend is van apart gevinifieerde cabernet sauvignon, merlot en fetească neagră. Tevreden over het gerechtje, de wijn én de combinatie!

restaurant Merlot Vooraf

Prachtige wijn bij de Angus beef

MerlotCuveeGuyBij ons hoofdgerecht, ‘Angus beef tenderloin’ met eendenlever, spinazie, pommes dauphines en een bruine saus van truffel en champignons adviseert Bogdan een, wat later blijkt, bijzonder mooie rode wijn: Terra Romana Cuvée Guy de Poix. Deze wijn van 100% fetească neagră doet hij al voor wij het voorgerecht geserveerd krijgen in een karaf. Maar natuurlijk niet nadat we hem even hebben geproefd. De wijn is mooi! Hij komt van S.E.R.V.E. winery, ook uit Dealu Mare. Het is, zoals veel Roemeense wijnbedrijven, een vrij jonge winery. Gestart in 1995 maakte deze winery steeds betere wijnen. Al doende leert men. Na zo’n 10 jaar introduceert SERVE een serie wijnen die de ‘terroir’ van de wijngaard tot uitdrukking brengen. Deze Guy de Poix is er daar één van. De wijn, genoemd naar de Franse de grondlegger van SERVE, past supermooi bij het gerecht. Hij is vol, rond, sappig, kruidig. Een wijn met body en ronde tannines. We zijn blij met dit advies van onze sommelier. De interactie met Bogdan is goed en daar houden wij van. Hij voelt goed aan wat zijn gasten appreciëren.

restaurant Merlot Hoofd

We besluiten het diner met een überheerlijk dessert. Ik met een mousse van chocolade met crunches van karamel en zeezout en mijn WvD met een soort van ‘death by chocolate’. Nomnomnom…. bij restaurant Merlot  komen wij vast nog eens terug! Met dank aan Bogdan voor de prima service!

restaurant Merlot Sommelier Bogdan

 

Link: Restaurant Merlot