Het mooie weer heeft ons bereikt! De barbecues hebben deze week overuren gedraaid en menig Nederlander heeft een plons gemaakt in de zee, het lokale meer of simpelweg het opblaas- zwembadje thuis. En wat is er nu fijner dan genieten van een verfrissende lekkernij op een zomerse dag? Van een sardines rillettes uit de Franse Atlantische Kust, die je vol trots aan je buren kunt serveren, tot Sweet Iced tea uit Texas, die gegarandeerd een hit is onder de kids. Wij presenteren zeven heerlijke zomerse gerechten van over de hele wereld.

ZOMERSE WERELDGERECHTEN  Van de Verenigde Staten tot de Atlantische Kust Frankrijk en Porto.

Sardines uit de Franse Atlantische Kust 

Aan de Franse Atlantische Kust vind je het pittoreske vissersplaatsje Saint-Gilles-Croix-de-Vie. Qua naam wellicht niet zo bekend, maar de sardientjes die van dit plaatsje komen zijn wereldberoemd! Elk jaar worden vanuit deze haven zo’n 2.900 ton sardientjes verhandeld. Naast de haven vind je hier twee grote duingebieden en uitgestrekte zandstranden. Met op de achtergrond de geluiden van de golven en voorbijvliegende meeuwen is het hier heerlijk toeven! Terug naar de sardientjes. Het visseizoen loopt van april tot september en in de havenplaats koop je de lekkernijen vers of ingeblikt. Lokale kunstenaars beschilderen de blikjes uit bijzondere jaren en dat levert prachtige creaties op. Wil je meer ontdekken over de sardientjes? Je kunt in Saint-Gilles-Croix-de-Vie een 2 km lange route lopen langs 14 historische plekken van de sardines visserij.

Sardine rillettes voor 2 personen

Ingrediënten:

1 blikje sardines in olie 1 kleine sjalot
1 theelepel kappertjes Piment d’Espelette

(of andere chilikruiden) 100 g roomkaas
3 stengels koriander

(of peterselie, naar smaak) groene olijven

2 el citroensap

Bereiding:

Snijd de sjalot en een theelepel kappertjes fijn. Meng de roomkaas met de gehakte koriander, sjalotjes, kappertjes, een snufje piment d’Espelette en citroensap. Breng op smaak met zout. Voeg de sardines toe en meng/plet ze met een vork (laat wat kleine stukjes over). Garneer met schijfjes olijf en een korianderblad.

Sardines en Kanelbulles Zweden

Zweedse kaneelbroodjes

In ieder Zweeds koffiezaakje kom je de kanelbulles, een kaneelbroodje, tegen. Het broodje is zo populair dat het land er zelfs een feestdag aan gewijd heeft: ‘Kanelbulles dag’, op 4 oktober. Naast heerlijke koffie en de beste kaneelbroodjes ter wereld is Zweden ook het paradijs voor natuurliefhebbers. Je vindt er zo’n 100.000 heldere meren en 24.000 eilanden. En als je op zoek bent naar een unieke ervaring in de pure natuur dan ben je hier ook aan het goede adres. Zo kunnen reizigers hier slapen in boomhutten met spectaculair uitzicht, een vlottentocht maken over de Klarälven rivier, het noorderlicht spotten en een van de meest epische treinreizen maken. In Zweden is het tevens toegestaan om wild te kamperen. Dit betekent dat reizigers zelf hun slaapplek midden in de natuur kunnen kiezen. Adventure is out there!

Kanelbulle

Ingrediënten:

500 gr bloem
100 gr suiker
1/2 theelepel zout
1/2 theelepel kardemon
60 gr gesmolten (room)boter 1 zakje droge gist
3 dl. lauwe melk

Voor de vulling:
50 gr gesmolten boter Suiker & kaneel
1 geklopt eitje

Bereiding:

Meng in een kom bloem en kardemon. Maak in het midden een kuiltje en strooi aan de buitenkant het zout. In het kuiltje voeg je de gist, suiker, gesmolten boter toe. Roer met een vork. Scheutje per scheutje melk toevoegen. Blijf roeren. Indien het een flinke klodder deeg is kneed je het met de hand. Als je een mooie bol deeg hebt kneed je nog zeker 6 minuten. Zet de kom een half uur met vochtige theedoek eroverheen opzij. Verdeel het gerezen deeg in 2 stukken. Bestuif het aanrecht met bloem en rol uit tot een rechthoek van 1 cm dik. Bestrijk met gesmolten boter en bestrooi met suiker en kaneel. Rol op tot een worst. Snij plakken van 1,5 cm en leg op het ovenrooster (met bakpapier). Leg een theedoek over de bakplaat en laat de kanelbullar 30 minuten rijzen. Doe hetzelfde met de tweede plak deeg. Na het rijzen: met geklopte ei bestrijken en suiker overheen strooien. Bak de broodjes 8 minuten op 225 graden.

Sweet Iced Tea uit Texas

In 1983 verklaarde The Dallas Morning News Sweet Iced Tea als het onofficiële staatsdrankje van Texas. De ijskoude zoete lekkernij kent een lange traditie in de staat. Vraag het aan een willekeurige Texaan en zij zullen je alles vertellen over de ‘cold sweet iced tea of grandma’. Elke ‘oma’ had haar eigen recept, waar de kleinkinderen op het schoolplein over opschepte. Foodies zullen Texas zeker op de lijst willen zetten. Naast de welbekende barbecues kun je in de trendy steden als Houston, Austin en San Antonio genieten van een diverse cuisine, een mix tussen Amerikaanse gerechten een de Mexicaanse keuken biedt interessante gerechten. In de staat kun je met gemak een roadtrip maken van weken, aangezien de natuur net zo divers is als de cuisine. Van spierwitte zandduinen tot woestijncanyons en snel stromende rivieren. Proef een beetje van Texas en maak zelf ‘Sweet Iced Tea‘.

Sweet Iced Tea

Ingrediënten:

6 theezakjes (zwarte thee) 25 gr baking soda
480 ml kokend water
300 gr suiker

1,5 liter koud water Ijsblokjes

Bereiding:

Doe de theezakjes in een grote maatbeker en voeg baking soda toe.Giet het kokende water over de theezakjes. Dek af en laat 15 minuten trekken. Haal de theezakjes eruit en knijp ze niet uit! Giet het theemengsel in een kan van 2 liter; voeg de suiker toe. Roer tot de suiker is opgelost. Voeg het koude water toe. Zet de Sweet Iced Tea in de koelkast en serveer met ijs

Recept van Food.com

Oman en Texas

Bedoeïenen-maal uit Oman

In Oman vind je vele architectonische hoogtepunten, paradijselijke stranden en groener dan groene valleien. Maar waar Oman ook om bekendstaat is de heerlijke cuisine! Van zoete lekkernijen als ‘Halwa’ tot ‘Shuwa’, een lamsgerecht bereid in bananenbladeren. Wanneer foodies naar Oman gaan, starten ze het best in de hoofdstad ‘Muscat’. Je loopt daar van het ene architectonische hoogtepunt als ‘Sultan Qaboos Grand Mosque’ naar de andere zoals ‘The Royal Opera House’. En daartussen vind je vele culinaire parels. Overal komen geuren van koffie en dadels, de trots van Oman, je tegemoet. De ‘Muttrah’ souk is door haar kleuren, specerijen en geuren een feest voor alle zintuigen. Oman staat niet voor niets bekend om de gastvrijheid en in Muscat vind je vele restaurants, waar de locals met trots de Omaanse cuisine voorschotelen, zoals het Bedoeïen- maal ‘Qabulli‘.

Qabuli, hèt Bedoeïenen-maal

Ingrediënten:

2 schijven lamsbout met been 400 ml water
1 theel. bizaar
1 theel. kurkuma

snufje gemalen kardemom zout
100 g basmatirijst
1 eetl. rozijnen

braadboter
1 teentje knoflook
1 theel. cayennepeper
2 vleestomaten
1 eetl. tomatenpuree
azijn, zout
1 rode ui in ringen
2 eetl. gekookte kikkererwten komkommer, radijs

Bereiding:

Het vlees tweemaal met een scherp mes insnijden bij de rand. Het water met kruiden en vlees uurtje zachtjes stoven onder deksel. Rijst en rozijnen in bouillon gaarkoken. De rijst daarna even laten staan in een schotel, dan wordt al het vocht opgenomen. Uitgeknepen knoflook met cayenne fruiten in de boter. De kleingesneden tomaten toevoegen, even gaar stoven. Op smaak brengen met azijn en zout. Overdoen in een schaaltje. Het gaargekookte vlees lichtbruin bakken in de boter. Uienringen en kikkererwten toevoegen. Dit alles op de rijst scheppen. Rondom plakjes komkommer en radijs. Erbij de dikke tomatensaus (duqqus al-tamata).

Recept van Janny de Moor

Porto’s Port-Tonic

Degene die nog geen stedentrip heeft gemaakt naar Porto raden wij aan om dit bovenaan de wishlist te zetten. Van de kleurrijke huizen en smalle straatjes van de oude stad, tot de Douro rivier en de heerlijke keuken. Het Portugese Porto is voor velen een favoriet! En de stad heet niet voor niets ‘Porto’. Het is de geboorteplaats van de portwijn. Aan de overkant van de Douro en recht tegenover het historische centrum vind je WOW, Porto’s nieuwe culturele wijk. Dit gebied ligt in Vila Nova de Gaia en hier ontdek je alles over de Portugese wijnen, geschiedenis en zelfs design. Het gebied herbergt zeven musea, van het Rosé museum ‘Pink Palace’ tot ‘The Wine Experience’, waar je middels jellybeans jouw voorkeur voor druiven kunt ontdekken. Om je alvast voor te bereiden op een Porto avontuur: probeer deze Portonic Cocktail.

Portonic Cocktail

Ingrediënten:

50 ml port
100 ml tonic Schijfje sinaasappel Takje verse munt Ijsblokjes

Bereiding:

Doe een handvol ijsblokjes in een longdrinkglas of gin & tonic glas. Schenk de port en tonic erbij en garneer met een schijfje citrus en een takje verse munt. Genieten maar!

Recept van Culinea

Port en beaver

Beavertails uit Ottawa

Ottawa is de hoofdstad van Canada, maar het is wat ons betreft ook de culinaire hoofdstad van Canada. Van Maple Taffy’s, winterijslolly’s, tot een 44-gangen diner in Atelier Restaurant en natuurlijk Beavertails. Dit gebakje in de vorm van een beverstaart is een favoriet van locals. Het bestaat sinds 1978, toen Pam en Grant Hooker de Beavertail verkochten op een lokale markt net buiten Ottawa. Je vindt ze in zoete en hartige vorm: gefrituurd deeg dat getopt wordt met marshmallows, chocolade, banaan en maple syrup of met bijvoorbeeld Poutine. Als je naar Ottawa gaat dan tippen wij de Byward market. Hier kun je in de Beavertail winkel het krokante stukje Canadese hemel proeven. Maar deze zomer is het ook een aanrader om een Beavertail zelf te maken en mee te nemen naar het strand of de picknick. Dat wordt genieten!

BeaverTails

Ingrediënten:

60 ml lauw water
2,5 theelepels droge gist 120 ml warme melk
50 gr kristalsuiker
1/2 theelepel zout
1 ei
2 eetlepels gesmolten boter 160 gr bloem
160 gr volkoren meel
200 gr kristalsuiker
2 eetlepels kaneel Citroenpartjes

Bereiding:

Mix de gist en het warme water in een mengkom. Laat 3 minuten staan. Voeg de suiker, melk, eieren, zout en gesmolten boter toe en roer alles door elkaar. Meng de bloem en het meel en voeg toe om een zacht deeg te maken. Kneed ongeveer 5 minuten met een deeghaak of 8 minuten met de hand. Het deeg moet soepel en elastisch zijn. Leg het deeg in een ingevette kom; dek af met plasticfolie en laat ongeveer 45 minuten tot een uur rusten. Druk het deeg plat en verdeel het dan in 10 gelijke porties. Laat, afgedekt met theedoeken, 10 minuten rusten. Meng, terwijl de deegballen rusten, de suiker met de kaneel in een brede, ondiepe schaal. Rol één bal tegelijk uit tot een ovaal van ongeveer 1 cm dik; dek opnieuw af met een handdoek en leg op een met bloem bestoven oppervlak. Verhit ongeveer 4 centimeter olie in een frituurpan of een grote, hoge pan. Wacht tot de olie een temperatuur van 195 graden bereikt. Leg het deel in de hete olie en bak 2-3 minuten per kant. Haal het eruit met een tang en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi de BeaverTails met kaneel en suiker; draai om zodat beide kanten bedekt zijn en schud overtollig suiker eraf. Knijp vers citroensap over het deeg en eet terwijl ze warm zijn.

Recept van Not Quite Nigella

Verenigde staten hotdogs

Hotdogs uit de Verenigde Staten

Roadtrippen door de Verenigde Staten is altijd een goed idee! En hoewel je in de VS uitstekende restaurants kunt vinden, staat het land vooral bekend om comfort food en daar houden wij allemaal van toch? Hotdogs vind je er in alle soorten, maten en kleuren en met allerlei toppings. Dit recept is de perfecte combinatie tussen sweet, sour and umami. Neem een hap en je waant je in je kleurrijke Escape Campervan op weg naar de grandioze natuurparken als Sequoia National Park, waar je eeuwenoude en gigantische bomen spot om vervolgens koers te zetten naar Joshua Tree National Park, waar je je bijna in een buitenaards landschap verkeert. En natuurlijk pak je ook gelijk Los Angeles en haar beroemde stranden mee. Kun je nu niet wachten om deze hotdog te maken? Of een reis naar de Verenigde Staten…

Hot Dog

Ingrediënten:

4 plakken bacon
1 el ahornsiroop
1 tl lichtbruine basterdsuiker 2 worstjes bijvoorbeeld van Brandt&Levie
Ketchup hoeveelheid naar smaak
Truffelmayonaise hoeveelheid naar smaak
Mosterd hoeveelheid naar smaak
40 g gekookte zuurkool
2 hotdog-broodjes

Bereiding:

Meng de suiker en ahornsiroop. Haal de plakken bacon erdoorheen en bak uit in een koekenpan. Bak de worstjes gaar. Snijd de broodjes open en besmeer met ketchup, truffelmayonaise, mosterd of een van deze (wat jij het lekkerst vindt!). Leg de worst, zuurkool en bacon erop.

Recept van Miljuschka

 

Bron: persbericht

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
en/of
volg Anne-Wies op InstagramLinkedIn of Facebook