‘Karakteristieke gerechten met een bijzondere twist’ zo lezen wij in de aankondiging van het nieuwe menu. Vanavond is de aftrap voor pers en bloggers.

building_188

foto: www.architectuurinrotterdam.nl

Historische locatie

Restaurant Karakter bevindt zich in het Westelijk Handelsterrein in Rotterdam. Deze aaneenschakeling van restaurants en terrassen ligt verscholen achter een historische gevel in het Scheepvaartkwartier. Doordat dat  handel zich in de loop der jaren steeds verder terugtrok stroomafwaarts van de Maas richting de zee kwamen deze gebouwen leeg te staan. Onder architectuur zijn de historische panden verbouwd en ontwikkeld tot een sfeervol complex bestaande uit twee niveaus waarin zich voornamelijk restaurants, maar ook kantoren en een reisbureau  bevinden.

Een sprankelend welkom

Bij restaurant Karakter worden we met een glas Crémant uit de Jura en een glimlach opgewacht door de dames van MissPublicity die de avond organiseren. De oesters die daarbij worden geserveerd vinden gretig aftrek.

111     2222

Authentiek

Aan lange tafels aangeschoven kijken we om ons heen. Duidelijk is de oorsprong van het complex te zien, een voormalig pakhuis. De muren zijn vrijwel kaal gelaten, de plafonds hoog met houten balken en opvallende antieke lampen. De houten vloer blijkt te bestaan uit de oorspronkelijke planken van de pakhuizen. Rinus Dekker, onze sommelier, schenkt het eerste glas wijn in: ‘Reestlander Wit” waarbij hij paté van Hollandse big met geconfijte zilveruitjes en rode ui serveert.

foto 2     4444

Oer-Hollands

Terwijl de chefs/eigenaren Pety Breugem en Nathan Vermunt druk aan de maaltijd werken in de open keuken vertelt Rinus over het menu en de wijnen.

66666     7

Met dit nieuwe menu willen Pety en Nathan laten zien dat wat lekker is echt niet van ver hoeft te komen: ‘Oer-Hollands, maar allesbehalve voorspelbaar’. Niet alleen de meeste ingrediënten komen uit Nederland, ook vrijwel alle wijnen bij de maaltijd. Wijnen van De Reestlandhoeve uit Overijssel en De Kleine Schorre uit Zeeland passeren de revue. Aan de eerste bracht ik onlangs een bezoek, waarvan hier mijn verslag. Dezelfde ‘Reestlander Wit’ drinken we bij de zacht gegaarde makreel in een tomatenvinaigrette met octopus, olijvencrumble, crème van avocado, komkommer en tomaat. De lichte, aromatische wijn bevalt goed bij dit gerecht waarbij de vinaigrette ietwat aan de zoute kant is.

 foto 3     foto 4

Hutspot

Het bordje met Zeeuwse mosselen, coquilles en het taartje van pastinaak en ui is versierd met een stroop van ingedikte wortel. Een verdekte hutspot dus! Bij dit puur Hollandse bordje wordt een rosé geschonken van De Kleine Schorre. Rinus vertelt dat dit een blend is van rivaner en pinot noir, samengesteld door Johan van de Velde van De Kleine Schorre in de wijnkelders van Cep D’or in Luxemburg waar De Kleine Schorre mee samenwerkt.  De combinatie met het gerechtje is weer prima.

8     foto 5

Hoender

Het bordje van rouleau en bitterbal van Brabantse hoen, verschillende bereidingen van mais (kolfje, korrels, polenta, wafeltje en popcorn) crème van pompoen en een saus van eekhoorntjesbrood ziet er prachtig uit en smaakt heerlijk. Hij wordt echter wat ondergesneeuwd door de ‘Reestlander Amici’. Deze rode wijn van regent van Nederlandse én Duitse bodem (zie mijn blog)  is heel stevig, vol en rokerig. Tabak overheerst. Een betere keuze was waarschijnlijk de ‘Reestlander Rosé die ik daar geproefd had. Op mijn vraag aan Rinus vanwaar deze combinatie antwoordt hij vrolijk:  ‘Het was een gok, maar ik vond de wijn zo mooi!’  Met dat laatste zijn mijn tafelgenoten en ik het helemaal eens! Ik ga hem eens proberen met een stukje rood vlees of een winters stoofpotje.

10     9

Biet

Tot slot genieten we van een taartje van appel, rode biet, marshmallow van biet en parelgort. De wijn erbij is de ‘Reestlander Royal’, een lichtrode mousserende wijn van muscat bleu. De wijn is lichtzoet en heeft frisse zuren. In het gerecht overheerst zoet, maar gecombineerd met de friszure gelei van rode biet past de wijn ook hier weer goed.

12     11

Met een tevreden gevoel nemen we afscheid. De terrassen onder de lichtkoepel hebben zich inmiddels gevuld met vrolijk tafelende gasten. De sfeer is goed. Rotterdam wordt steeds leuker!