Restaurant Karakter, gelegen op het Westelijk Handelsterrein in Rotterdam, ademt historie uit.  Deze plek, gesitueerd in oude pakhuizen met houten balken aan het plafond en een vloer van originele planken en antieke kroonluchters uit een Brussels bankgebouw doet je terugverlangen naar vroeger. Maar vergis je niet, de locatie mag dan wel nostalgisch zijn, de kookfilosofie van de eigenaren en koks Pety (30) en Nathan (39) is modern.

Seizoensgebonden en dagvers

Een menukaart komt niet op tafel maar je wordt verrast met een 3- tot 6 gangenmenu met seizoensgebonden, biologische ingrediënten. Geen eten uit de diepvries maar dagverse producten die hoogstpersoonlijk door Nathan worden uitgezocht. Saai? Zeker niet want het menu wisselt elke twee weken. Dinsdag 29 augustus presenteerde het restaurant zijn nieuwe gerechten aan de pers. Lees hier het enthousiaste verslag van gastblogger Titia Boxma*.

Ontvangst met wijnproeverij

We startten met een heerlijke wijnproeverij van Duitse wijnen uit de Moezel. De eigenaren zijn een groot fan van Duitse én Griekse wijn en organiseren regelmatig wijnproeverijen. De bediening nam ruim de tijd voor de uitleg van de wijnen en we proefden twee verschillende Rieslingstijlen. Een moderne van het wijnhuis Hain naast een klassieke van Wijnhuis Alfred Merkelbach, gemaakt door twee wijnboeren van ver in de tachtig die de etiketten nog steeds met de hand op de fles plakken(!). Bij beide wijnen is het restzoet duidelijk aanwezig maar wel mooi in balans vanwege de hoge zuren van de riesling druif.

Laag alcoholgehalte

Daarna een Auxerrois uit Nittel, vlakbij de Luxemburgse grens. Dit gedeelte van de Moezel biedt meestal niet de topkwaliteit die je in de midden Moezel aantreft. De wijn is iets minder uitgesproken maar zeker niet verkeerd en leuk om ook deze druif weer eens te proeven. Met een houtgerijpte Regent doe je mij niet zo’n plezier en dit wordt bevestigd door de te straffe afdronk. Het is meer een eetwijn en de erbij geserveerde amuse van ham mousse, krokant gebakken buikspek en een salade van gekookte ham met witlof en asperge verzachtten de tannines. Alle 4 wijnen worden gekenmerkt door een relatief laag alcoholpercentage wat bij de tropische dag waarop we de wijnen proefden, erg goed uitkwam!

Restaurant Karakter, de wijnen

Restaurant Karakter, de wijnen

Culinair bewustzijn

Een ‘culinair bewustzijn‘ noemen Pety en Nathan hun kookfilosofie.  Dat wil zeggen dat het menu zowel duurzaam als ontzettend lekker moet zijn. En lekker was het! We startten met een koud voorgerecht, Ceviche van makreel, pulpo met salade van komkommer, zeevenkel, en cress. Kraakverse makreel die koud gegaard bereid is en een zachte, romige smaaksensatie geeft. Daarna een warm voorgerecht in de vorm van rouleau van hoender met een sausje van mais en baharat (Libanees kruidenmengsel), huisgemaakte nacho, mais en majoraan.

Restaurant Karakter Cevice voorgerecht

Restaurant Karakter, Cevice van makreel, pulpo, salade van komkommer, zeevenkel, en cress

Joekel van een schol

Als hoofdgerecht een mooi bord met een flink stuk schol op de graat bereid, met pastinaakpuree, venkel, kriel en doperwt. Ik heb zelden zo’n lekkere schol gegeten! Supervers en uitstekende cuisson.  De chef toonde na mijn compliment over het gerecht trots de door hem uitgezochte schol. En het is inderdaad een joekel! Ten slotte nog een fijn dessert met in maple syrup gemarineerde abrikoos, hangop van kokosyogurt met gel en bavarois van abrikoos. Het koekje erbij van havermout, chocola en pinda’s was goddelijk!

Restauant Karakter, Schol

Restauant Karakter, Schol, pastinaakpuree, venkel, kriel, doperwt.

Restaurant Karakter, aanrader!

De gerechten werden begeleid door de twee Rieslings van de wijnproeverij en dit bleek een goede keuze. Vooral de Spätlese paste erg goed bij de wat pittige Rouleau. Ben je op zoek naar een bijzondere plek in Rotterdam waar je je graag wil laten verrassen door de kok? Ga dan een keer langs bij dit biologische restaurant, geleid door mensen met passie voor wijn en eerlijke gerechten!

* Deze blog is geschreven door Titia BoxmaTitia is vinoloog, wijndocent en dol op wijn/spijs én bier! Met haar bedrijf Key to Wine verzorgt ze wijncursussen, proeverijen en workshops in Leiden of op locatie. Meer weten?  Kijk op haar website www.keytowine.nl

LINKS:
Ga hier naar de website van restaurant Karakter
Geen enkel culinair nieuwtje, recept, wijn-spijs advies of proefnotitie missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!