Restaurant Fris is inmiddels in andere handen overgegaan.

Restaurant Fris, vlakbij het Frederikspark in Haarlem bestaat weliswaar al 10 jaar maar op 1 september 2017 is het precies een jaar geleden dat Rick May het restaurant overnam van Lex en Sophia Gasseling. Dat werd gevierd met een perslunch. Tita Boxma* is daar voor Anne-Wies.NL bij.

De Leuf** en Aziatische inspiratie

Rick heeft jarenlange ervaring opgedaan bij restaurant De Leuf** in Ubachsberg en is duidelijk geïnspireerd door de Aziatische keuken wat in de klassieke gerechten regelmatig terug te vinden is. Hij reist regelmatig naar Indonesië en Thailand om inspiratie op te doen. Wat mij betreft een must voor iedere kok die op een hoger niveau wil koken. We proefden deze middag de signatuur– en favoriete gerechten van restaurant Fris ‘by Rick May’ van het afgelopen jaar.

Restaurant Fris_exterieur met Rick

Buiten ontvangt Rick May ons met een feestelijk glas champagne

Restaurant Fris ‘by Rick May’: smaakexplosies

Wat voelde het ontvangst en de begeleiding van de middag als een warm bad! Het is opvallend hoeveel informatie er door de chef en zijn team bij ieder gerecht werd gegeven. Wat een passie en samenhang! Na de ontvangst buiten, ja het is nog zomer, met een glas champagne, begonnen we met de bites, een soort pré-amuse. Deze waren hoog op smaak en origineel en daarom zeker het vermelden waard. We proefden achtereenvolgens Sardijnse Pan Carasau met gremolata, crostini met likkepot en Socca de Nice met oude kaas en ansjovis. De toon was meteen gezet. Wat een smaakexplosies!

Restaurant Fris, de bites

Restaurant Fris, de bites

De bites werden opgevolgd door een royale amuse: Tom kha kai, uit elkaar getrokken Thaise kokossoep. En toen moest de lunch nog beginnen.

Restaurant Fris, Tom kha kai

Restaurant Fris, Tom kha kai

Veel aandacht voor de opmaak

Er is in de horeca een tijd de tendens geweest dat je prachtig opgemaakte borden kreeg met piepkleine gerechten waarbij de smaak nog weleens tegenviel. Niets van dit alles bij het eerste gerecht. Het bord is een plaatje! Argentijnse geroosterde gamba met avocado, Tandoori masala en filodeeg gevuld met tartaar van gamba. De erbij geserveerde Nieuw Zeelandse Craggy Tange te munta Sauvignon Blanc 2016 was aromatisch genoeg om dit pittige, maar niet te hete gerechtje, te begeleiden.

Restaurant Fris, gamba

Restaurant Fris, Argentijnse geroosterde gamba met avocado, Tandoori masala en filodeeg gevuld met tartaar van gamba

Signatur dish Restaurant Fris 

Het volgende gerecht is een signature dish van Rick. Hij heeft in 2010 in Emporda (Spanje) stagegelopen en daar de Pata Negra en eendenlever ontdekt en wilde dit ook op een originele manier op zijn huidige kaart zetten. Hij bedacht de combinatie met een croissantje en proefde daarvoor wel 200 verschillende exemplaren om een goede combi te vinden. Uiteindelijk kwam hij bij een bakker in Rotterdam terecht en zo werd het gerecht geboren: Croissant met gebakken eendenlever, VOC-specerijen verwerkt in een mosterd, Pata Negra en vijgenijs. Dit lust ik wel elke dag! Dit gerecht werd gecombineerd met een spannende maar zeker geen foute wijnkeuze: een licht gekoelde Sangiovese Montemassi Le Foccaie 2015.

Restaurant Fris, croissant

Restaurant Fris, croissant met gebakken eendenlever, VOC-specerijen verwerkt in een mosterd, Pata Negra en vijgenijs

Schol met een oosterse touch

De Oosterse touch werd voortgezet in de gegrilde scholfilet met een in sambal gegaarde oester en beurre blanc met sereh. Fris, zilt en pittig in één gerecht. De magnum fles Grüner Veltliner Gaisberg 2015 uit Kamptal was van tevoren gekaraffeerd. Het pepertje van de wijn combineerde goed met de oester en de sereh.

Restaurant Fris, scholfilet

Restaurant Fris, gegrilde scholfilet met een in sambal gegaarde oester en beurre blanc met sereh

‘Tante Door’ kip

Het één na laatste gerecht was kip. Rick vindt het jammer dat als Pièce de résistance vaak gedacht wordt aan een groot stuk vlees, terwijl er met goede kip zoveel moois te maken is! Voor dit gerecht gebruikte Rick ‘Tante Door’, een kip die geen groeibevorderaars krijgt toegediend en antibiotica vrij is.  ‘Tante Door’ kip werd verwerkt tot een rouleau met krokante huid, zwarte knoflook, groene asperge en een dimsum met bouillon van gevogelte en Vadouvan. De erbij geserveerde Rust en Vrede Shiraz 2014, met een bouquet   van exotisch hout, peper, vanille en kruidigheid creëerde een bruggetje met de Vadouvan die de bepalende factor in de bouillon was.

Restaurant Fris, 'Tante Door' kip

Restaurant Fris, ‘Tante Door’ kip: rouleau met krokante huid, zwarte knoflook, groene asperge en een dimsum met bouillon van gevogelte en Vadouvan

Exotisch fruit

Ik ben niet zo’n toetjesmens. Geef mij maar een lekker kaasplankje en ik ben gelukkig. Deze middag werd ik echter even op een verkeerd been gezet. Sticky Rice met mango, gezouten pinda’s, passievrucht en een sorbet van mango. Ik ging twijfelen want dit vond ik erg lekker! Toch een beetje een toetjesmens?  De Vajra Moscato d’Asti was een niet zo spannende keuze maar zeker een verfrissende lichte afsluiter van een voortreffelijke lunch.

Restaurant Fris, Fris_Sticky rice exotisch fruit

Restaurant Fris, Sticky Rice met mango, gezouten pinda’s, passievrucht en een sorbet van mango

Fotografie: Jan Bartelsman

LINKS:

*Deze blog is geschreven door Titia BoxmaTitia is vinoloog, wijndocent en dol op wijn/spijs én bier! Met haar bedrijf Key to Wine verzorgt ze wijncursussen, proeverijen en workshops in Leiden of op locatie. Meer weten?  Kijk op haar website www.keytowine.nl

Ga hier naar de website van restaurant Fris ‘by Rick May’

Geen enkel culinair nieuwtje, wijn-spijs advies, recept of proefnotitie missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!