Restaurant Fred in Rotterdam heeft de afgelopen weken een grootscheepse restyling ondergaan. Het tweesterren Michelin** restaurant van chef Fred Mustert heeft een nieuw warm en eigentijds interieur gekregen met een aantal spraakmakende elementen. 

De bling-bling van restaurant Fred

Op 24 januari genoot een gezelschap van journalisten en food-bloggers tijdens een perslunch van heerlijke gerechtjes en dito wijnen in het nieuwe interieur van restaurant Fred. En ik moet zeggen, het is echt prachtig! “Deze verbouwing was best gewaagd. Het oude interieur had veel ‘bling-bling’ en bijzondere materialen; dat wilden we in het nieuwe interieur terug laten komen, maar dan anders. Samen met mijn vrouw Mirjam, die in de mode zit en een goed gevoel voor kleur en stijl heeft, en interieurontwerper Jeroen Smeele hebben we dit voor elkaar gekregen. Ik vond het heel gewaagd, vooral de neon verlichting, die helemaal handgeblazen is, maar ben er erg blij mee”, aldus Fred Mustert.

Signatuur van Fred in neon

“De meest praktische problemen waren de akoestiek en de verlichting”, laat Jeroen Smeele weten. “Licht is belangrijk omdat er gewerkt wordt met mooie gerechten. Een aardbei moet er als hij uit de keuken komt ook op tafel rood uitzien en niet bruin. En akoestiek is direct een vorm van comfort”. Het oude plafond was behoorlijk dominant en behoorlijk kostbaar. Toch werd besloten het te vervangen, juist  vanwege de akoestische verbetering, maar het moest toch ook wel minimaal even spectaculair zijn. “Zo is de combinatie met de neonverlichting tot stand gekomen. Je moet het zien als een signatuur zoals hier ook een chef staat met een signatuur. Het maakt een verbinding tussen de keuken en het interieur waarin je als het ware als een handtekening door de zaak loopt. Hij ontmoet je bij binnenkomst en neemt je mee door de zaak tot aan het kunstwerk van leer en bladgoud achterin de zaak, waardoor dat ook dat heel mooi tot zijn recht komt”.

Restaurant Fred Rotterdam interieur (1)

Foto: Pieter D’Hoop

Winedome vervangt wijnkasten

De kaaswagen die altijd prominent in het restaurant stond, is een blikvanger geworden in een speciaal geklimatiseerde en geurvrij afgesloten ruimte in de hal. Een op maat gemaakte geklimatiseerde winedome vervangt de klassieke wijnkasten die achterin het pand stonden en heeft nu een plaats gekregen voorin bij de winetable. “De winedome is zo ingepakt dat het niet zomaar een wijnkast is maar echt een interieur object waarvan je wel ziet dat er wijn in ligt, maar je kijkt niet naar een wijnkast”, vertelt Jeroen Smeele niet zonder trots. En terecht. Ook dat ziet er prachtig uit!

Een warm bad bij gerestyled restaurant Fred

Over de keuze van kleuren en materialen is uiteraard ook goed nagedacht. Warme grijs- en bruintinten, veel natuurlijke materialen, ronde met linnen gedekte tafels en comfortabele stoelen. “Een gast moet het restaurant ervaren als een warm bad; dan is natuurlijk gastvrijheid heel belangrijk, maar ook moet een gast lekker zitten, zien wat hij gaat eten in een  prettige omgeving. Het comfort niveau moet goed zijn”, beëindigt Smeele zijn betoog.

Ambassadeur Billecart Salmon 

Nou, dat is gelukt hoor. We zitten heerlijk in onze comfortabele stoelen als Hans Vianen van Résidence Wijnimport vertelt dat het komende jaar Restaurant Fred uitgekozen is als ambassadeur van Billecard Salmon Champagne. Niet alleen omdat ze daarvan een groot assortiment in huis hebben, maar ook omdat Fred, samen met maître Axel Rosier, veel bijzondere wijn-spijs combinaties met de champagnes van dit hebben verzonnen. Een ervan gaan we straks proeven: de Billecart Salmon Brut Sous Bois naast een gerechtje waarin de Brut verwerkt is in de vinaigrette. Ik kan niet wachten!

Restaurant Fred Billecard Salmon

Restaurant Fred, de toekomst

Restaurant Fred bestaat dit jaar 10 jaar. Fred opende de deuren in 2008 en kreeg een ster in de Michelingids 2010, gevolgd door een tweede in de gids 2014. Daarvoor had Fred Mustert al ruim 20 jaar op sterniveau gekookt in andere zaken. Fred Mustert: “Mijn ambitie voor de komende jaren is het gezonde bedrijf te blijven dat we zijn en nog een stapje beter te worden in wat we graag doen: onze gasten verwennen. Ondanks dat er veel op me afkomt blijft mijn focus op het restaurant, waar ik nog steeds dagelijks kook, geassisteerd door mijn trouwe rechterhand Nicolas Belot. Ik vind het heerlijk om mijn gasten te verrassen en om samen met het team elke avond weer tot een mooie prestatie te komen. Ik ben gezond en heb de wilskracht, dat zorgt vanzelf voor de continuïteit.”

De lunch bij restaurant Fred

Wij genoten van een geweldige lunch met bijpassende mooie wijnen. Een compliment ook voor het team dat een en al gastvrijheid uitstraalt en daarin plezier lijkt te hebben. Hieronder de jaloersmakende foto’s van de gerechtjes. Tip: restaurant Fred** biedt al een 3-gangen lunchmenu voor €47,-!

LANGOUSTINE – KAVIAAR – CITROEN
&
Billecard Salmon Brut Réserve

restaurant Fred lepel kaviaar

PALING IN HET GROEN 2.0
&
2016 Masseria Li Veli Verdeca IGT
Restaurant Fred Paling in ihet groen
ZEEBAARS – TRUFFEL – PARMEZAAN
&
Billecart Salmon Brut Sous Bois

Restaurant Fred Zeebaars Truffel Parmezaan
COQUILLE – WALDORF – IBERICO
&
2015 Château Fuissé Mâcon Villages
Restaurant Fred Coquille Waldorf
TARBOT – OSSENSTAART – MORILLE
&
2015 Shelter Winery Spätburgunder
Restaurant Fred Rotterdam tarbot ossenstaart morille
RIBSTUK – BUIKSPEK – SJALOT
&
2015 Famille Perrin Châteauneuf du Pape “Les Sinards”
Restaurant Fred Ribstuk
RIJST – SINAASAPPEL – BASILICUM
&
2015 Baumard Carte d’Or Coteaux du Layon

restaurant Fred nagerecht

DE WIJNEN…

Restaurant Fred de wijnen

 

 

Gegevens restaurant Fred
Restaurant Fred
Honingerdijk 263-265, 3063 AM Rotterdam

Web: www.restaurantfred.nl
Facebook: @restaurantfredrotterdam
Instagram: @restaurantfred
Aangesloten bij restaurantvereniging Alliance Gastronomique.

Ga hier naar de website van Smeele

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!