Jeej! Wat voelde ik me verwend dit weekend. En welkom! Tijdens de studiereis naar Jerez  van de Verenigde Vinologen Nederland maak ik wat beter kennis met mede-vinoloog Ria Weel. Zij is samen met haar echtgenoot Jos eigenaar van restaurant De Tuinkamer in Ruurlo. Haar hartelijkheid en verhalen doen mij besluiten direct een reservering te maken voor het wildmenu. En daar heb ik geen spijt van!

Nederlandse wijn en amuse

De ontvangst is warm, evenals de entourage. In de verbouwde boerderij brandt een knappend haardvuur en we genieten in comfortabele stoelen van het aperitief: een glas Nederlandse mousserende wijn. Ria vertelt dat de eigenaresse van de wijngaard haar deze wijn gisteren toevallig had laten proeven en ze is benieuwd wat wij ervan vinden. Nou… wij vinden hem lekker! ‘Dik’, zoals mijn lief het noemt. Inderdaad is hij vol, heeft een rijke schuimige mousse en een frisse bloemigheid. Lekker ook bij de amuse: een soepje van kaas en tartaar van paling. Ook wij voelen ons lekker!

De Tuinkamer Ruurlo mousserende wijn

We gaan voor het zesgangenmenu. We zijn er nu toch:-). Ria bedacht leuke wijn-spijscombinaties en Jos kookt echt voortreffelijk. Dit zijn ze:

De Tuinkamer, Ruurlo gerechtje

Mousse van fazant, gerookte eendenborst, pompoen, groene appel, hazelnoot

De Tuinkamer Ruurlo, Roussanne

Roussanne, die zie je niet veel. Spannend! Het is een mooie, aromatische, bloemige wijn. Heerlijk, naar ons idee echter een pietsje te krachtig bij het gerecht.

De Tuinkamer, Patrijs

Gestoofde patrijs in kokosmelk, gembersiroop, knoflook en limoensap op miso van kerrie. Nomnomnom!!!

De Tuinkamer Gustave Lorentz

Ria verontschuldigt zich bijna voor deze ‘gewone’ wijn bij dit gerecht. Maar de combinatie is geweldig! De een ondersteunt de ander. Wat wil je nog meer?

De Tuinmaker wildconsomme

Deze wildconsommé is ‘hoog op smaak’, zoals mijn lief dat noemt. ‘Als je ziek bent, ben je direct weer beter’, vult hij zijn opmerkingen aan. En dat kan ik mij voorstellen. Knap stukje werk Chef!

Gamay Zweigelt

Ria wilde aanvankelijk een sherry inzetten bij de consommé. Degene die ze in huis heeft is echter te zoet, dus koos ze voor deze wijn. En dat heeft ze goed gedaan! Deze Canadees wordt gekoeld geserveerd en gaat perfect bij de (naar mijn smaak iets té zoute) consommé.

Hert

Hoofd: Hertenrugfilet, spitskoolrolletjes, mousse van pastinaak, crème van wortel, couscous, saus van rode wijn en sjalotten.

De Tuinkamer Very Limoux

Deze wijn is heerlijk bij het wild. Veel sap en voldoende kruidigheid. ‘Lekkere wijn lief’, roept mijn tafelheer. Maar dan komt Ria met een ander flesje aan….

De Tuinkamer Nieuw Tivoli

We krijgen een proefje van een andere rode wijn die volgens Ria wellicht ook mooi bij het hert gaat. ‘Deze wijn is van hetzelfde bedrijf als de mousserende bij het aperitief. Ik kan moeilijk iets met wijnen uit de Achterhoek, maar deze vind ik wel heel bijzonder’ zijn de woorden van Ria. Wow! Wàt een wijn! Voor mij dé perfecte combinatie met het vlees: de wijn is Cabernet in het kwadraat. De rauwe smaak én het mondgevoel van de wijn gaan perfect samen met het smaakprofiel van het vlees. #blij

De Tuinkamer kaasjes

Frans Kaasplateau. Mooi op temperatuur en uitgebreid toegelicht door Ria.

Taylor's 10 y

Taylor’s 10 Years bij de kaasjes. Altijd goed. En zo ook, volgens Ria,  als je kiest voor één wijn bij de diverse kaassoorten. Daar zijn wij het helemaal mee eens.

foto

Tiramisu & Stroopwafelijs. Nomnomnom…

De Tuinkamer En de wijn erbij: een Moscatel uit Montilla Morilles. Helemaal goed!

De Tuinkamer

We hebben een geweldige avond beleefd. Met de gedachte aan de heerlijke boxsprings die voor ons klaar staan nemen we onder het genot van een espresso en friandises afscheid van Ria en Jos.

De Tuinkamer Jos en Ria

De Tuinkamer, top! 

Jos en Ria: véél dank! We voelden ons enorm verwend vanavond. Door jouw kookkunsten Jos, samen met de wijnkennis en gastvrijheid van Ria. Wij komen zéker snel terug!

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in  ✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

De Tuinkamer: klik hier