Op 22 januari sloten Takis Panagakis en Bibi Kuyp na zes jaar de deuren van Elea in Rijswijk, om ze op 2 februari weer te openen aan het Noordeinde in Den Haag. Een restaurant op kruipafstand van het Koninklijk paleis Noordeinde, met veel meer plaats (van 36 naar 56 plaatsen) en een nieuwe, grote Palux-keuken. Dat belooft veel voor de toekomst! Titia Boxma* was present bij een lunch voor pers en genodigden om kennis te maken. 

Elea is oud Grieks voor olijf en olijfgroen is een kleur die ontwerpster Manon de Groot als accentkleur in een verder rustige kleurstelling heeft toegepast in het pand waar vroeger een Douwe Egberts winkel met schreeuwende kleuren heeft gezeten. Van een vroegere tijd overgebleven is het prachtige glazen plafond dat zorgt voor een warme gloed.

Astrid Elea interieur (4)

Mensen die langs het restaurant lopen, denken dat het een interieurwinkel is. Met de inrichting zit het dus wel snor.

buitenkant elea

Elea: vernieuwing, vrijheid en uitdaging

Elea verwijst ook naar een term die de Griekse filosofen gebruikten voor vernieuwing, vrijheid en uitdaging en deze termen tracht chef-kok Takis Panagakis, samen met sous-chef Afroditi Lamprianidou toe te passen in zijn menu. Uitgebreide ervaring heeft hij opgedaan bij Etrusco in Corfu, Basiliek* in Harderwijk, Brouwerskolkje** in Overveen, en Mazie in Den Haag. Partner Bibi Kuyp werkte eerder bij Restaurant De Zwethheul** in Schipluiden en Sea Grill** in Brussel.

Het duo heeft 70 procent van Griekenland al bezocht en er wordt volgens de seizoenen gekookt. Een trend die je gelukkig in steeds meer restaurants tegenkomt.

Astrid Elea interieur (7) keuken

Amuses en een vorstelijk glas Amalia

We worden door de Griekse sommelier Marios ontvangen met een Griekse bubbel met de mooie naam Amalia. Dit schijnt geen verwijzing te zijn naar onze toekomstige koningin maar de naam van een vroegere koningin uit Griekenland. Een vorstelijk glas uit de Peloponnesos, volgens de traditionele methode gemaakt van het druivenras Moschofilero. Prima passend bij de twee amuses, bestaand uit tartelette gevuld met fava en tsaitia (pita gevuld met prei).

Aan tafel starten we met een derde amuse, moussaka maar dan anders. Het mondgevoel en de smaak lijkt wel op moussaka maar de opmaak op het bord is zeer bijzonder!

Amuses en Amalia Elea

Het restaurant heeft overigens een wijnkaart met wijn uit traditionele landen zoals Frankrijk en Italië maar voert daarnaast een uitgebreide Griekse wijnkaart.

Dutch Yellowtail Kingfish

& Griekse salade van komkommer, tomaat, groene paprika en kapperblad

Eerste gang compilatie Elea

Heerlijk fris gerecht met een uit Griekenland afkomstig kapper blad en een zeer goede combinatie met de Santorini Assyrtiko | Oinos Lefkos Xiros, een droge witte wijn van 100 jaar oude niet geënte wijnstokken van de assyrtiko druif.

Knolselderij Wellington

& koolrabi, avgolemono, daslook

Elea Knolselderij en fume blanc

Wat een gerecht! Koolrabi is wat mij betreft een ondergewaardeerde groente en wordt door Takis op een zeer smaakvolle manier bereid.

Avgolemono behoeft wat uitleg: het is de definitie voor verschillende soepen en sauzen met een friszure smaak en een zachte, romige textuur.  Waarschijnlijk is dit recept naar Griekenland meegenomen door Sefardische Joden, die in 1492 uit Spanje werden verdreven. De frisse saus vormt een mooie tegenhanger met de vettere koolrabi, gegarneerd met een stukje kroepoek.

De wijn die Marios erbij schenkt is een Fumé Blanc van het bekende wijnhuis Alpha Estate. Het is niet voor niets dat sauvignon blanc meestal geen houtrijping krijgt, maar hier is het zeer subtiel toegepast en blijft er genoeg wit fruit en zuren over om de wijn genoeg frisheid te geven. Een mooi glas wijn en een goed bruggetje naar de saus in het gerecht.

Langoustine

& pompoen, pompoenpit, suneli-specerijen

Elea Langoustine Chardonnay

Het menu is goed opgebouwd want nu wordt het tijd voor een wat romiger/filmender gang en daar voldoet de langoustine zeker aan.  De suneli specerijen komen oorspronkelijk uit Georgië en zijn o.a. gemaakt met fenegriek als één van de ingrediënten. Mij doet het erg denken aan kerrie.

Bij een meer filmend gerecht past ook een filmender wijn en die heeft de sommelier gevonden in de Idisma Drios Chardonnay uit Drama. Een wijn die 6 maanden op de lie gerijpt heeft in Franse vaten. Ik vind hem nog wel wat jong overkomen, waardoor het houtaroma nog een beetje te veel aanwezig is, maar de combinatie met het gerecht is uitstekend gekozen.

Stifado van kalf

& ui, bulgur en Metsovone-kaas

Stifado Merlot Syrah Elea

Stifado is een Grieks stoofgerecht van rundvlees dat een paar uur heeft geprutteld in rode wijn, bouillon en een kruidige tomatensaus en een beetje te vergelijken met ons draadjesvlees. De bulgur is gefrituurd en voegt er een knapperig accent aan toe. Metsovone is een gerookte kaas uit de bergen van Pindos, noordwest van Griekenland.

De bijpassende rode wijn is de PGI DYO ELIES van Kir-Yianni Estate uit het bekende wijngebied Naoussa. De wijn wordt gemaakt van merlot en syrah die separaat opgevoed zijn in 225 liter Franse vaten. De wijn is zacht en elegant en past daardoor goed bij het gerecht. Op mijn vraag waarom er geen Griekse xynomavro bij geschonken wordt, geeft de sommelier als reden dat deze te straf zou zijn met te veel tannines en zuren. Er is goed over de wijn/spijs keuze nagedacht!

Zoete tzatziki

Dessert van Griekse yoghurt, komkommer, dille, knoflook, olijfolie en witte chocolade

Elea zoete tzaziki

Wat een heerlijke afsluiter! Fris, een plaatje om te zien en de knoflookteen is gemaakt van witte chocolade.De begeleidende wijn uit de buurt van Thessaloniki, van overrijpe Malagousia Druiven, is zeer bijzonder. De most van deze druiven wordt gevinifieerd in Franse eikenhouten vaten en vervolgens 3 jaar gerijpt in dezelfde vaten. De wijn heeft een mooie strogouden kleur met smaken van abrikoos, peer en mango en voldoende zuurgraad om de frisheid van het gerecht aan te kunnen.

Tot slot: Friandises

3 Elea friandises

Details zijn erg belangrijk en voordat we voldaan naar huis gaan, worden we nog getrakteerd op een lekker kopje koffie met creatieve friandises.

ELEA: www.elea.nl

Foto’s interieur, food en uitgelichte: Alieke Eising
Foto’s wijnflessen: Titia Boxma

*Titia Boxma is Registervinoloog®, wijndocent en dol op wijn/spijs! Zij verzorgt wijncursussen, proeverijen en workshops voor particulieren en horeca in Leiden en omgeving of op locatie: www.keytowine.nl. Lees hier de artikelen van Titia

🍇🥂🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen?
Schrijf je dan hier in 
voor onze wekelijkse nieuwsbrief
en/of volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook