Tijdens een rondje Nederland kun je op onverwacht fijne plekken terechtkomen. Dat overkomt ons als we in de buurt van Winsum (Groningen) op zoek zijn naar een ‘plekje in de herberg’. Moe van een lange dag, in het pikkedonker rijdend over onverlichte wegen. Hoe blij ben ik als we hier terecht komen. Niet in een herberg, maar in een molen. En wát voor één!
Restaurant De Molenaar
In deze molen heeft men niet slechts een fijne kamer beschikbaar, we kunnen tevens aanschuiven voor een heerlijk diner! Het is rustig in het restaurant dat zich op de begane grond van de molen bevindt. Grappig dat ik op zo’n grote afstand van ‘de randstad’ een bekend gezicht zie aan het tafeltje naast ons. Het blijkt de sabreur van Euro-Toques, die ik laatst ontmoette bij de boekpresentatie van Nel Schellekens’ boek Van Kop tot Kont Chef. Een delegatie van Eurotoques blijkt juist deze avond te hebben uitgezocht om restaurant De Molenaar met een bezoek te vereren. Mag de jonge chef-kok Martin Kooijker het logo van Euro-Toques Nederland gaan voeren?
Euro-Toques Nederland
Martin nam eind vorig jaar het restaurant In de Molen over van zijn werkgevers Steven en Tanja Klein Nijenhuis, die op hun beurt in Aduard het restaurant Onder de Linden overnamen. De naam veranderde hij in restaurant De Molenaar. In de restaurants die zijn aangesloten bij Euro-Toques Nederland wordt de gast niet alleen warm en hartelijk ontvangen, er wordt ook ambachtelijk gekookt. De chefs werken samen met lokale, landelijke producenten die voldoen aan de geldende duurzaamheid keurmerken. Elke lid van Euro-Toques Nederland heeft zijn eigen keuken en identiteit, maar gemeenschappelijk is de passie, gedrevenheid en vakmanschap.
Koken met de seizoenen
Gezien de ontvangst en het heerlijke diner waarvan we genoten denk ik dat Martin en zijn team met lof zullen slagen. En aan het eind van de avond blijkt dat ook het geval: de Euro-Toques-speltjes worden uitgereikt. Ik was niet van plan iets te gaan schrijven vandaag, dus foto’s van de gerechtjes ontbreken. Maar een overzichtje van de gerechtjes waarvan we genoten samen met de bijpassende wijnen wil ik je niet onthouden. Er is geen menukaart, want Restaurant De Molenaar kookt met de seizoenen en het aanbod op de markt. Er is een wisselend keuzemenu van 3 – 7 gangen. Wij gingen voor de vier.
Restaurant De Molenaar, het diner
Zachtgegaarde en geschroeide kabeljauw,
gepofte paprika, courgette, krokante aardappel en zeekraal.
Saus van kokkels en kerrie.
Viognier Dumanet, Languedoc, Frankrijk
Kwartel met gekiemde zaden,
pompoen, pistache- dukkah, notensla en kaneeljus.
Don Camillo Farnese Sangiovese, Puglia, Italië
Sukade van black angus,
in sherry gesmoorde rode kool, schorseneren, bloedworst en gevogeltelever.
Spier Signature Shiraz, Stellenbosch, Zuid-Afrika
Kaas:
Swarte Toer, van Doeties geiten in Jubbega, Camembert,
Le Petit Doruvael, Lola Montez, Bleu de Wolvega
De Molenaar, een aanrader
Als wijn bij de kaas wordt een Sauternes voorgesteld. Dat klinkt goed, maar wij drinken liever de Spier Shiraz door en dat past prima bij de meeste kaasjes. Ook na het diner genieten we nog van zo’n glas in onze suite boven in de molen. We slapen heerlijk en genieten de volgende ochtend van een even heerlijk ontbijtje, bereid door chef Martin zelf. Aanrader dit restaurant!
Overnachten bij restaurant De Molenaar
Hallo Anne Wies, leuk stuk over Restaurant de Molenaar, al ben ik echt niet zo content met de foto.Lastig dat, ook al heb ik me al opgegeven voor je nieuwsbrief, dit verzoek toch steeds weer “up”komt bij elke nieuwe pagina.
Leuke blog trouwens en hebben we de registeropleiding niet samen gedaan?
Groetjes Lolo
Ha Lolo, het artikel wordt goed gelezen. Fijn! Het was een mooie avond! En dank je voor het doorgeven van die pop-up. Dat is niet de bedoeling. Vind dat zelf ook altijd heel irritant. Ik ga kijken of ik daar iets aan kan doen.