Tijdens ons uitstapje naar de Veluwe overnacht ik met mijn dochter in hotel De Echoput in het bosrijke Hoog Soeren. Voor het diner hebben we de keuze uit de ‘Lounge & Wijnbar Favours’ of het met een Michelinster bekroonde restaurant ‘De Echoput’. We kiezen voor het laatste, zo vaak zijn wij hier immers niet.

Wijn en spijs bij restaurant De Echoput 

Aanvankelijk ben ik bang dat het restaurant voor mijn dochter wat saai zal zijn maar niets blijkt minder waar. Slechts een vijftal tafels is bezet, maar het is dan ook een doordeweekse dinsdagavond. We besluiten voor het gastronomisch viergangendiner te gaan en kiezen een feestelijk glas Veuve Clicquot champagne als aperitief. Daarbij worden door gastheer Theus de Kok al snel drie heerlijke amuses geserveerd. Er ontstaat een leuk gesprek over wijn en de combinatie met gerechten. Over het wijn-spijsdiner met wijnmaker Markus Molitor in De Echoput. En over de een wijn-spijsopleiding die ik daar volgde. Deze opleiding werd gegeven door de eigenaar van het etablissement, dr. Peter Klosse aan diens Academie voor Gastronomie. Theus, al meer dan veertig jaar verbonden aan De Echoput, is naast meesterkok en gastheer, ook docent aan diezelfde academie.

     downloadfoto 1

Kreeft & Reuilly

Bij het voorgerecht serveert sommelier Valentijn een bleekroze wijn uit de Loire, gemaakt van pinot gris. De wijn is mooi droog, lekker fris en delicaat. Een goede keuze bij de frisse smaken van het voorgerecht.

Watermeloen – tomaat – parelgort – dragon

Reuilly ‘Le Carroir du Gué’, Domaine Dyckerhoff, 2013

foto 4     foto 2

Rode mul & Macôn

Bij de rode mul wordt een licht gekoelde rode wijn geserveerd. Rode wijn bij vis? Is dat niet wat ongewoon? Valentijn vertelt dat bij dit gerecht naar de wijn toe is gekookt. Om het tegendeel te bewijzen. En dat is goed gelukt. De wijn is gemaakt van ‘gamay à jus blanc‘. De combinatie met het gerecht is, met name door de gebruikte paprika, perfect!

Aubergine – artisjok – courgette – paprika – oregano

Macôn Bussières, ‘Les Devants’, Domaine de la Sarazinière, 2012

11     foto 5

Reebok & Lirac

Ook bij het volgende gerecht wordt de rode wijn iets gekoeld geserveerd. In dit geval omdat hij een vrij hoog alcoholpercentage heeft (14,5%). Over de combinatie van de wijn, gemaakt van grenache noir, syrah en mourvèdre en het gerecht zijn wij weer zeer te spreken.

Eigen jus, vossenbes, koolrabi, cantharel, andijvie

Lirac rouge, ‘La Fermade’, Domaine Maby, 2012

1111111     11111

Perzik & Coteaux de L’Aubance

Verbaasd zijn wij over het nagerecht. Ganzenlever? De zoete smaken van de overige ingrediënten passen echter prima bij de zacht-krokante ganzenlever. Evenals bij de wijn. Deze wijn uit de Loire gooide hoge ogen in de Guide Hachette des Vins , een toonaangevende wijngids voor Franse wijnen. Hij is zoet maar heeft tevens een heerlijke frisheid. Ook deze combinatie maakt ons weer vrolijk.

Ganzenlever, yoghurt, vlierbloesem, pistache

Coteaux de L’Aubance, ‘Les Trois Schistes’, Domaine Montgilet, 2010

222     22

Tot slot bestellen we een espresso en thee waarbij een aantal overheerlijke friandises wordt geserveerd.

3232     2222222

Theus, Valentijn en Elske: We hebben genoten. Veel dank voor een bijzonder mooie avond in De Echoput en hopelijk tot snel!

De Echoput Theus en Marijke

Lees hier over de wijn-spijsavond met Markus Molitor in De Echoput

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!Booking.com