In het kader van de ‘sweet memories’: het is al even geleden* maar het delen waard. Tijdens een wijnstudiereis door de Bourgogne bracht ik samen met een van mijn wijnproefclubs een bezoek aan restaurant Caveau des Arches in Beaune. En dat was heerlijk! Nog altijd vindt het restaurant gretig aftrek bij wijnliefhebbers. Caveau des Arches heeft twee bestekjes in de Guide Michelin. En, volgens dezelfde gids: een ‘Excellent Wine List’!

Hippe gastro-bar

Na een lange autorit en een stevige wandeling door Beaune  genieten we van een aperitief in een leuke wijnbar naast ons hotel: “Maison des Colombier”, een hippe gastro-bar waar we lekker wegzakken in de ruime banken met een heerlijk glas Meursault 2008 1er Cru Charmes van Moret Nominé. Daarbij een lekker rijp stukje Epoisses. We zijn er weer: de Bourgogne!

Diner in Caveau des Arches

Het diner genieten we in Restaurant “Caveau des Arches” in met als aperitief natuurlijk een “Kir Bourguignon à l’Aligoté”. Dat smaakt heerlijk! Het menu dat voor ons gezelschap is samengesteld bestaat voornamelijk uit vis, wat ik eigenlijk een beetje jammer vind als je hier verkeert. Escargots heb ik in deze omgeving niet lekkerder gegeten! Maar elk nadeel heeft zijn voordeel! Mijn persoonlijke voorkeur ligt meer bij witte dan rode Bourgognes, dus…: we genieten!

Bourgogne Chardonnay

Bij het eerste gerecht, lauwwarm op plakjes gekookte aardappel geserveerde gerookte zalm, wordt een Bourgogne Chardonnay van Dm. Sylvain Dussons 2009 geschonken.
Aanvankelijk komt de wijn wat hard over, maar hij combineert prima met het gerecht, met name door de frisheid en hint van citroen in de saus op basis van crème fraîche.

Rully Blanc

Bij de risotto met langoustine en st. Jacobsschelpen drinken we een Rully blanc “Charton Montmonin” van Domaine Jean, wederom een 2009. Dat jaar blijkt overigens gedurende de gehele reis keer op keer perfect te zijn voor wit. We zijn het eens over de combinatie: de Rully is meestal een wat rondere wijn die in dit geval aardige houttonen heeft die prima passen bij de romige risotto

Pernand Vergelesses Blanc

We vervolgen de maaltijd met een Pernand Vergelesses Blanc 2009 van Maison Campy. Deze wijn drinken we bij een stukje op de huid gebakken zeebaars geserveerd op al dente gekookte groene asperges en wat citroenboter. Deze wijn heeft wat meer hout dan de Rully. De wijn komt wat ziltig over en past, mede ook door het houtgebruik, goed bij de zeebaars.

Givry rouge bij de kaas 

Dan volgt een kaasplankje. We hebben de keuze uit diverse kazen uit de Bourgogne naast een drietal geitenkaasjes uit de Loire. Dat laatste was onze Canadese sommelier overigens niet bekend.

Bij de kaas wordt een rode wijn geschonken: Givry 1er Cru Grande Berge 2009. Hoewel wij Nederlanders over het algemeen van mening zijn dat rood met kaas niet kan is dit een prima combinatie. De wijn is licht en heeft heel weinig tannines, dus lekker fris bij de pikante kazen die ik op mijn bordje heb: een rijpe Epoisses en Cîteau. Maar ook bij de mildere L’Amour d’un Nuit past hij prima
Tot slot genieten we van crèpes á l’orange met daarbij een feestelijk glas Crémant de Bourgogne van Parigot. De toon is gezet: dit gaat een mooie reis worden!
Meer lezen over de Bourgogne op deze website? Check deze link!
En ga hier naar de website van Caveau des Arches.
🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
*Dit bezoek vond plaats in november 2011