Landgoedhotel & Restaurant Carelshaven is terug van weggeweest.  Op de plek waar ruim 50 jaar geleden de Alliance Gastronomique werd opgericht zwaaien Evelyn en Alco van Berkel nu de scepter. Het historische gebouw is onder hun leiding totaal gerenoveerd en opnieuw ingericht. Het echtpaar is trots op het resultaat en laat het nieuwe Carelshaven zien en proeven tijdens een uitgebreide rondleiding en perslunch. Met een bijzondere wijn!

Restaurant Carelshaven op landgoed Twickel

Het is even een eindje rijden vanuit de Randstad, maar een bezoek aan Carelshaven in Delden (Twente) blijkt de moeite waard. Pers en andere relaties worden door het jonge echtpaar hartelijk ontvangen op het overdekte terras. Alco vertelt enthousiast over het prachtige landgoed Twickel, waarvan Carelshaven onderdeel uitmaakt. Generaties lang was Carelshaven in handen van de familie Kluvers tot er geen opvolging meer was en het landgoed in handen kwam van de Stichting Twickel. In 2014 kregen Evelyn en Alco de mogelijkheid het restaurant te exploiteren. Ze ondernemen onder de vlag van Van Berkel Hospitality, dat in 2019 vijf jaar bestaat. In 2016 werd tevens Oranjerie Ruurlo in Ruurlo aan de portefeuille toegevoegd.

Carelshaven Evelyn _ Alco van Berkel

Carelshaven op de culinaire kaart

Niet alleen zijn alle hotelkamers gerestaureerd en de overige ruimtes gerestyled, ook heeft het echtpaar met de komst van chef Daniel Nijkamp in 2017 (voorheen De Swarte Ruijter * en De Bloemenbeek *) de keuken weer op hoog culinair niveau gebracht. Daarnaast kreeg de wijnkaart een kwaliteitsimpuls onder leiding van de per januari 2019 aangetrokken maître-sommelier Debbie Küpers. Hiermee willen Evelyn en Alco het bijna 250 jaar oude Carelshaven weer op de culinaire kaart zetten. Onlangs is Carelshaven toegetreden tot zowel JRE-Nederland als QL Hotels & Restaurants. JRE-Nederland is de vereniging van jonge chefs en restaurateurs binnen de topgastronomie, QL Hotels & Restaurants bestaat uit een collectie van onafhankelijke kleinschalige kwaliteitshotels in Europa. Met de toetreding tot deze twee gastronomische verenigingen in het hogere segment van de horeca bevestigen Evelyn en Alco de ingeslagen weg om Carelshaven terug te krijgen op de culinaire kaart.

“We zijn er trots op dat we ons mochten aansluiten en verheugen ons op de samenwerking”

Carelshaven restaurant (1)

Koken met de seizoenen

Na de rondleiding door het hotel en een bezoek aan de wijnkelder (de wijnkaart telt niet minder dan 200 wijnen waarvan er zo’n 20 per glas te bestellen zijn) wordt het gezelschap in een brandweerauto en, geheel in de stijl van een landgoed, in een witte Rolls Royce naar de nabij gelegen moestuin vervoerd. Ook deze moestuin is helemaal opnieuw aangelegd. De moestuin ligt niet bij Carelshaven, maar is de moestuin van kasteel Twickel. Daar worden groenten, kruiden en bloemen geteeld op basis van een zaaiplan dat chef Daniel Nijkamp met de hovenier van kasteel Twickel Marc ter Horst heeft opgesteld. Chef Daniel Nijkamp kookt graag met de seizoenen mee en dat kan met de producten uit deze moestuin, zoals we later tijdens de lunch zullen proeven.

Carelshaven moestuin en auto's

Cuvée Carelshaven

De lunch wordt vooraf gegaan door een viertal heerlijke amuses begeleid door een mooi glas huis champagne Delot Cuvée Carelshaven. Bij het eerste gerechtje, zalm gerookt op houtsnippers van de naast het hotel gelegen houtzagerij, schenkt maître-sommelier Debbie Küpers een primeur: de nieuwe Carelshaven Cuvée, een witte wijn op basis van de Johanniter-druif. De druiven kregen 24 uur schilweking, met als resultaat een aromatische wijn met een volle smaak en frisse zuren. De Carelshaven Cuvée wordt in een beperkte oplage van 800 flessen gemaakt op de nabijgelegen Wijngaard Hof van Twente.

Mooie wijn-spijs combinaties

Bij het tussengerecht, asperges met een 64-graden eitje, wordt een Pinot Grigio van Kellerei Kaltern uit Alto Adige geschonken. Het hoofdgerecht, lam met aubergine, gerookte knoflook en groene kruiden uit de eigen moestuin, wordt begeleid door een Médoc Cru Bourgeois van Château Ramafort. Bij het dessert van rabarber, uiteraard ook uit eigen moestuin, met bubblegum en perzik is de combinatie met een Tokaj Azsu meer dan uitstekend, net als de overige combinaties overigens.

In 1973 viel op het landgoed de eerste Michelinster in Oost Nederland. Of dat de ambitie is van Evelyn en Alco weet ik niet, maar dat ze goed bezig zijn is duidelijk. Check de website van Landgoedhotel & Restaurant Carelshaven voor meer info en reserveren.

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!