Esther van Meer heeft een heel leuk blog over wijn: WijntjesmetEsther.nl.  “Wijn met iets lekkers, goed gezelschap en praten over van alles en nog wat, daar word ik blij van”. Naast wijn schrijft ze op haar blog ook over de leukste restaurants en evenementen op dit gebied. Deze week ging ze voor Anne-Wies.NL naar Amerongen, waar een perslunch plaatsvond ter gelegenheid van de opening van Restaurant Bentinck in februari 2017. 

“Restaurant Bentinck, een eigentijds en betaalbaar restaurant waar op topniveau gekookt wordt en waar groenten uit de kasteeltuin een belangrijke rol spelen”

Bentinck exterieur (2)

Restaurant Bentinck, een historisch landgoed

Afgelopen woensdag reisde ik naar Amerongen voor de perslunch bij Restaurant Bentinck dat in februari van dit jaar haar deuren opende. Dit restaurant maakt deel uit van Buitenplaats Amerongen. Wat een geweldige plek is dit! Naast het restaurant vind je op dit historische landgoed een kasteel wat als museum ingericht is en is er ook een grote moestuin. Deze moestuin speelt een grote rol bij het restaurant. Chef Tommy Janssen en zijn team koken iedere dag met vers geplukte groente, fruit en kruiden uit eigen tuin!

Bentinck Blaadjes kaviaar

Heerlijke hapjes uit de moestuin

Die moestuin is ook waar we werden ontvangen met een heerlijke (alcoholvrije) cocktail van vlierbloesem, munt, limoen en bleekselderij. Een perfect drankje om mee te beginnen, zeker in combinatie met het zonnetje dat zich de hele dag goed liet zien. De invloed van de moestuin bleek al meteen uit de heerlijke en mooie hapjes die we gepresenteerd kregen. Wat denk je van postelein met Hollandse nieuwe, kuit en Oost-Indische kers of gerookte babybiet met limoen en zuurdesum? De macaron van kapucijners met sereh was ook wel heel bijzonder!

Bentinck Macarons

Monumentaal pand

En die hapjes waren pas het begin! Na een welkomstwoord van Peter-Paul Swijnenburg en een woordje van de Chef was het hoog tijd om te zien waar we voor waren gekomen; het restaurant!
Voordat we dat konden bekijken werd de alcoholvrije cocktail ingewisseld voor een glaasje Alma Negra Brut Nature; een sparkling Malbec. Bijzonder! Ook de fles die er erg mysterieus uit ziet. Dan het restaurant; je ziet het meteen als je binnenkomt, dit waren vroeger de stallen! Je ziet de boxen nog waar de paarden stonden en dit thema zie je verder ook nog terug aan de muur.  Omdat het pand monumentaal is, mocht er tijdens de verbouwing niet veel veranderd worden maar daardoor heeft het restaurant echt iets eigens. Leuk!

Bentinck_interieur Paardenstallen (2)

Mooie wijnen en gerechtjes

Dan wordt ons een mooie lunch geserveerd. Het ene na het andere mooie plaatje wordt ons voor de neus gezet. Alle gerechten zien er geweldig uit. Mooie combinaties, verschillende structuren en smaken met bij elk gerecht natuurlijk verse kruiden en groentes uit de moestuin. Ik ben onder de indruk! Ook de wijnen zijn goed bij de gerechten gekozen door de sommelier. Leuk om bij de zeeduivel met kokkels, venkel, grapefruit en saffraan kennis te maken met een Griekse wijn, de Sigalas Santorini van de Assyrtiko druif. Deze wijn is gekozen vanwege zijn terroir. Door de bodem van vuursteen waar de druiven groeien onstaat er mineraliteit in de wijn, die goed bij dit gerecht (vooral bij de saus) past.

Het is echt genieten!

Dit is een plek waar aandacht is voor pure, eerlijke (streek)producten en smaken waar je de ingredienten vers uit de tuin zo op je bord terug vindt.  Ik zou zeggen; ga ook eens kennismaken met Restaurant Bentinck!

LINKS:

Restaurant Bentinck: klik hier
Meer van Esther: www.wijntjesmetesther.nl