Joepie! Je zult maar deze prijs gewonnen hebben! Diner voor twee aan de vooravond van de opening van restaurant ‘ Aan de Zweth ‘. Of misschien moet ik zeggen ‘her’opening? 

10898150_876818872348503_7429012886225806434_n

Wisseling van de wacht

Voordien heette het prachtig aan de Delftse Schie gelegen restaurant  Aan de Zweth ‘De Zwethheul’ en kookte Mario Ridder het samen met zijn team naar twee Michelin sterren . Tot die besloot dat het tijd werd voor een nieuwe uitdaging. Hij vond die in zijn nieuw te openen restaurant ‘Joelia, by Mario‘ in het Rotterdamse Hilton hotel. In Joris Peters vond hij een waardige opvolger. Deze jonge chef heeft ervaring opgedaan bij sterrenrestaurants als De Librije en Inter Scaldes en gaat samen met zijn vrouw Anjeta de uitdaging aan.

Aan de Zweth: relaxed en no-nonsense

Op de website lezen we: ‘De formule is betaalbaar, de kwaliteit is hoog en de sfeer is relaxt en no-nonsense’. Wij zijn benieuwd! We worden hartelijk ontvangen door gastvrouw Anjeta. De sfeer is inderdaad gemoedelijk. Na een heerlijk glas champagne en een amuse van ‘snert’ met paling geserveerd uit een ‘eitje’ worden we verzocht aan tafel plaats te nemen. Het gezelschap bestaat, naast familieleden en vrienden van Anjeta en Joris, uit (wijn)leveranciers (o.a. Kwast Wijnkopers en Wijnkooperij de Lange)  en andere relaties. Als eregasten zijn aanwezig twee leermeesters van Joris: de chefs Mario Ridder en Jannis Brevet (Inter Scaldes) met hun partners.

image (13)     image (9)

Aan de Zweth, het diner

Na een amuse van een crème van foie met augurk wordt het voorgerecht van Aan de Zweth geserveerd: Noordzee krab-avocado-curry-korianderDe wijn erbij is de Teddyhall Chenin Blanc uit Zuid-Afrika, Stellenbosch. Deze frisse (citrus), zacht aromatische (honing) wijn smaakt heerlijk bij het verrassende gerechtje, dat op een speelse manier wordt geserveerd. We genieten.

image (11)      image (14)       image (6)

Het volgende gerecht is Zeeuwse ui-kreeft-gezoete ui-spitskool-peterselie. Een gerechtje gebaseerd op een signature-gerecht van Jannis Brevet, zo meldt een van onze tafelheren. Het ziet er heel leuk uit en smaakt voortreffelijk! De wijn die erbij wordt geschonken is er een uit het Italiaanse Piëmonte: Chardonnay van Cascina Ghercina. Deze zachte elegante witte wijn past heel goed bij de zacht-zoete smaken van het gerecht. Een mooie combinatie!

image (2)     image (5)

Broodje ossenstaart-eendenlever-knolselderij-Bordelaise sausOok weer een bijzonder lekker gerecht van chef Joris. Zo lekker dat enkele van onze tafelgenoten al beginnen te smullen voordat Anjeta en haar team de saus hebben kunnen uitserveren. Bij dit gerecht wordt een rode wijn geschonken: een kruidige, sappige blend van Syrah en Viognier van Maison Nicolas Perrin uit de Rhônestreek. Het kinkt bijna saai, maar ook dit is weer goed bij elkaar gekozen.

image (19)     image (4)

Dan komt er iets heel aparts op tafel: Vacherin,-wildbouillon ‘en croûte’-schorseneer-sorbet stoofpeerHet ‘en croûte’ dakje van de bouillon wordt door de zwarte brigade aan tafel met een lepel Vacherin doorboord. Een heel leuke presentatie! Én lekker, zeker in combinatie met de frisse sorbet die ernaast wordt geserveerd. De wijn erbij is een mousserende: Simonsig Kaapse Vonkel Brut Rosé. Heerlijk fris bij de volle stevige warme kaas.

image (3)     image (17)

Tot slot van deze heerlijke avond bij Aan de Zweth iets zoets. Anjeta kondigt het trots aan. Het heeft Joris heel wat hoofdbrekens bezorgd voordat hij het voor elkaar had, maar het is gelukt: zijn eigen graffiti: Graffiti Zweth’-noten-koffie-chocolade‘. Een plaatje, dat is het zeker! En niet onbelangrijk: erg lekker. Als dessertwijn wordt een ‘late harvest’ Moscatel uit Chili geschonken: ‘Vistamar‘. Zoet maar lekker fris en niet log.

image     image (3)

Als de koffie is geserveerd, samen met wat friandises, bedanken Anjeta en Joris de vanavond bij Aan de Zweth aanwezige gasten. Met name noemen ze hun ouders die altijd voor hen klaar staan in drukke tijden en Mario Ridder, die dit avontuur voor hen mogelijk heeft gemaakt. Mario neemt daarop het woord en wenst de nieuwe chef samen met diens vrouw veel succes met Aan de Zweth en spreekt zijn vertrouwen in hen uit.

image (1)

Anjeta en Joris danken hun gasten

image (2)

Mario Ridder neemt het woord

Als dan een van de aanwezige wijnleveranciers een korte speech heeft gehouden met woorden van dezelfde strekking is het voor Joris en Anjeta tijd de witte brigade uit de keuken het restaurant in te roepen. Een luid applaus valt hen ten deel, evenals de zwarte brigade en natuurlijk het ondernemende horeca-echtpaar van Aan de Zweth.

image Aan de Zweth

Een welverdiend applaus voor de gehele brigade van Aan de Zweth

Chapeau team Aan de Zweth! Het was top! 

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!