Ook in januari aan een maand zonder alcohol begonnen? Of in elk geval wel iets aan het minderen? Maar je wilt dan natuurlijk wél mooie wijnen drinken. En geen halve fles door de gootsteen spoelen omdat hij te lang open staat. Dan is er nu een handige oplossing om je open wijnflessen goed te bewaren: de Repour Wine Saver!

Repour Wine Server

Er viel een setje op de mat en ik testte ze. De Repour Wine Saver is volgens de importeur QV Select de nieuwste innovatie om geopende flessen wijn langer goed te houden. De Repour Wine Saver belooft dat de wijn na opening van de fles voor vele dagen tot weken (en zelfs maanden) als net geopende fles blijft zonder dat er verlies van kwaliteit optreedt door oxidatie. Het zuurstof absorberend materiaal in de Repour Wine Saver haalt continue de zuurstof uit zowel de lucht boven de wijn als uit de wijn zelf.

“De Repour Wine Saver, een dop van gerecycled plastic, die je op de fles duwt die je wilt bewaren. Het apparaatje absorbeert zuurstof en als je de dop eraf schroeft, hoor je dat er een vacuüm in de fles was. Heel effectief…“- Financieele Dagblad

Hoe werkt de Repour Wine Saver

In de Repour zit een zuurstof absorberend materiaal dat zuurstof onttrekt uit de lucht in de fles. Daardoor komt het zuurstofniveau in de lucht lager te liggen dan het normale niveau van 21%: slechts 0,05%. Dit niveau is volgens de producent significant lager dan bij gebruik van andere wijn bewaarproducten als de Vacuvin en systemen waarbij zuurstof wordt ‘vervangen’ door een gas zoals het Enomatic-systeem en de Coravin. “Omdat de zuurstof geabsorbeerd wordt en niet wordt vervangen door iets anders, creëert het een effectief ‘vacuüm’,” aldus de producent. Het materiaal onttrekt daarnaast zuurstof uit de wijn waardoor de wijn ook bijna niet oxideert.

Een Repour Wine Server voor elke fles

De Repour Wine Server geeft geen geur af, heeft geen invloed op de zuren of de tannines van de wijn en is veilig in gebruik. Klinkt allemaal super, maar een detail: de doppen gaan niet eeuwig mee. De Repour Wine Server is ontworpen om de zuurstof van 1 fles wijn op  te nemen zo vaak als de fles gebruikt wordt. Dat kan wel enkele weken of zelfs maanden zijn, maar als dezelfde Repour op een tweede fles wordt gebruikt, kan het zijn zuurstof absorberende capaciteit verliezen voordat de fles leeg is. Om de effectiviteit te waarborgen, raadt de importeur aan met elke nieuwe fles een nieuwe Repour Wine Server te gebruiken. En het milieu? De dop mag gewoon bij het plastic afval zodat het opnieuw gerecycled kan worden.

“Ik opende tegelijk 2 flessen 2015 Louis Chèze Saint-Joseph Ro-Rée Rouge en sloot er één af met een kurk en de andere fles met de Repour Wine Saver. Het verschil was al na enkele dagen al goed merkbaar, en na een week was de wijn die was afgesloten met de Repour als net geopend.” – SVH Wijnmeester Ronald Opten, maître d’hôtel-sommelier Restaurant La Rive, InterContinental Hotel Amstel.

Repour Wine Server, de test 

Twee flessen tegelijk naast elkaar geopend heb ik niet. Ik bewaarde een klein restje oude Riesling (VanVolxem Scharzhofberger Riesling Auslese 2005) in de fles en sloot die met de Repour Wine Server af. Na een week was de wijn nog net zo mooi. Ook voor het bewaren van geopende flessen zoete wijnen en vintage ports is de Repour Wine Server wellicht een uitkomst. Zelfs voor mousserende wijnen kun je de Repour Wine Server inzetten, zo belooft de producent!

LINKS:

Voor meer info over de Repour Wine Server en bestellen: QV Select

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!