Op 26 juni 2017 werd bekend dat wijnschrijver René van Heusden op 58-jarige leeftijd plotseling is overleden. De wijnwereld is geschokt. Zelf leerde ik René pas enkele jaren geleden wat beter kennen. Uiteraard tijdens een uitgebreide lunch. 

René van Heusden, ‘Master of lunch’

‘Master of Lunch’ was niet voor niets zijn (zelfgekozen?) titel. Die lunch duurde zo’n beetje tot in de vroege avond en in zo’n tijdsbestek leer je iemand best een beetje kennen. Een levensgenieterKritisch, betweterig met de nodige dosis humor en zelfspot. Lunchen met hem was een bijzondere ervaring. Zijn benadering van de maaltijd in combinatie met de wijn maakte van elk samenzijn een feestje. Zelfs wanneer je zijn uitgesproken mening niet deelde. Op de sociale media komen mooie herinneringen voorbij van mensen die René goed hebben gekend. Graag deel ik enkele reacties hier met je.
Ze zijn mooi.

De redactie van Perswijn is verslagen. Het blad kijkt terug op een jarenlange samenwerking met  René van Heusden.

“Het is eigenlijk gewoon niet te bevatten. Zo jong nog, zo in het volle leven, en dan gewoon weg. Je bent bezig met je artikelen voor het volgende nummer en dan, plotseling, is het afgelopen. Dat laat bij ons een grote leegte na, in alle opzichten. René was een echte persoonlijkheid. Met zijn legendarische geheven vingertje kon hij anderen genadeloos de les lezen. Hij was dan ook ongetwijfeld voor sommigen hun meest geliefde ‘vijand’. Ze zullen hem vanaf nu moeten missen”. Lees hier het complete In Memoriam van Perswijn. Diverse redactieleden delen er hun herinneringen aan collega- wijnschrijver René van Heusden.

Fred Nijhuis, ‘My Favorite Wine Writer’ zet op zijn Facebook Pagina een aantal uiteenlopende typeringen neer die voor menigeen die René ook maar een beetje heeft gekend herkenbaar zullen zijn:

“Vriend of geen vriend, criticus of azijnzeiker, unieke society reporter of Gert-Jan Dröge imitator, academicus of salongeleerde, vineuze aristocraat of proletariër, Master of Lunch of gastro-gulo-gulo, ex-collega of mede-scribent, orakel of docent…. Je kunt veel van en over René van Heusden zeggen, maar niet dat zijn bestaan in onze wondere Hollandse wijnwereld onopgemerkt is gebleven”. Lees hier het hele In Memoriam van Fred.

Karel  de Graaf, Bourgogne-connaisseur:

“Zijn artikelen in Perswijn over de meest uiteenlopende onderwerpen getuigden van een gedegen kennis en verdieping in de materie. Zo schreef hij eens een artikel over Sherry, een onderwerp waar weinig over geschreven wordt, waarvan ik diep onder de indruk was. Degenen die zijn columns/blogs op Wine Society (op de site van Perswijn) lazen hebben zich zo nu en dan rot kunnen lachen om de scherpe typeringen van diverse BN-ers uit de wijnwereld. Als ik me zijn artikelen over onze nationale wijngoeroe Ilja Gort voor de geest haal en zonder het te weten dat hij ze geschreven had, zouden ze volgens mij zo kunnen dienen als psycho-analyse”. Lees hier het hele In Memoriam van Karel.

Frank Smulders, MW:

“Tot mijn ongeloof en verdriet is mijn grote vriend René van Heusden overleden. Ik zag hem maar een paar keer per jaar maar ik zal hem echt missen. Ik hield van zijn typische humor en zijn onverbloemde meningen, een lichtpunt in het dorre wijnschrijflandschap van Nederland”. 

Paul Frankhuizen, Wijnkoperij De Lange:

“Ruim 20 jaar zijn wij partner van het Nederlands Gilde van Sommeliers en al die jaren hadden wij en het NGS in René van Heusden een betrouwbare en vakkundige voorzitter van de jury. Hij kroonde top-sommeliers als Chang-Ta TchengEdwin RabenRoy PelgrimMartijn VerkerkRuben Kwakman, Jan-Willem van der Hek tot Nederlands Kampioen en was enthousiast over de nieuwe plannen voor het NK. Raar en onwerkelijk is het om te moeten weten dat hij in 2018 het NK niet gaat mee maken als jury-voorzitter”.

Uitgelichte foto: HubrechtDuijker.com