Maandag 28 oktober, een dag die je als wijnliefhebber met een dikke stift in je agenda markeert. De setting? Restaurant The Shoege in het hart van ‘s-Hertogenbosch. De gastheer? Niemand minder dan Andrea Cecchi, vierde generatie van het Toscaanse wijnhuis Cecchi, een naam die al meer dan 125 jaar synoniem staat voor vakmanschap en Toscaanse traditie. Het doel van de dag? Een verticale proeverij van hun iconische Aurelio, met zes jaargangen die ons meevoeren door de jaren heen. Deze wijn, afkomstig van het Val delle Rose domein in Maremma, staat centraal in een sessie waarin de aanwezige wijnjournalisten en -professionals het bewaarpotentieel van dit Toscaanse pareltje kunnen ontdekken.
Cecchi, Toscane en meer
The Shoege, een stijlvol restaurant in hartje Den Bosch, blijkt de perfecte locatie voor deze intieme bijeenkomst. Fred Nijhuis, organisator van deze proeverij, opent de middag met een introductie over de belangrijke positie van Cecchi binnen de Italiaanse wijnindustrie. Het wijnhuis Cecchi behoort niet voor niets tot de gevestigde orde onder de Toscaanse familiedomeinen. Hun geschiedenis gaat meer dan 125 jaar terug en kent verschillende wapenfeiten waar men trots op is. Grondlegger was Luigi Cecchi die het bedrijf in 1893 oprichtte en bekend stond als begenadigd wijnproever en -makelaar. Anno 2024 heeft Cecchi zich ontwikkeld tot een modern familiebedrijf met wijngaarden in diverse regio’s, zowel binnen als buiten Toscane.
Val delle Rose, Maremma
CEO Andrea Cecchi, vierde generatie van dit familiebedrijf, vertelt ons over de geschiedenis en waarden van Val delle Rose, hun domein in Maremma, een regio die bekendstaat om zijn natuurlijke schoonheid en ideale wijnbouw omstandigheden. Andrea benadrukt de voordelen van Maremma als wijnbouwgebied: de combinatie van het unieke microklimaat, de minerale rijkdom van de bodem en de zorgvuldige vinificatie technieken resulteert in wijnen met een groot bewaarpotentieel.
De vader van Andrea heeft in 2015 de wijngaarden in deze regio aangekocht. Na diverse experimenten met internationale druivenrassen bleken merlot en carbernet franc het goed te doen in dit koelere gebied. Naast merlot en cabernet franc staan op het 185 ha grote wijngoed ook sangiovese en vermentino aangeplant.
Verticale proeverij Aurelio
Het hoogtepunt van de middag is zonder twijfel de verticale proeverij van de ‘Aurelio’, een Maremma Toscana DOC gemaakt van 95% merlot en 5% cabernet franc. De wijn wordt twaalf maanden gerijpt op barriques, gevolgd door een lange flesrijping. Op dit moment wordt jaargang 2020 verkocht. Deze weelderige wijn is nu volledig op dronk en weerspiegelt het terroir van Maremma met een intens ruby rode kleur, diepe tonen van zwart fruit, koffie en chocolade.
Onder begeleiding van Andrea proeven de jaargangen 2015, 2016, 2018, 2019, 2020 en 2021. (De jaargang 2017 ontbreekt omdat in dat jaar vanwege strenge vorst geen wijn gemaakt werd). In elke wijn subtiele nuances die de invloed van het oogstjaar en de rijping weerspiegelden. De jongere wijnen tonen levendige fruittonen en frisse zuren, terwijl de oudere jaargangen zachter zijn, met goed geïntegreerde tannines en rijpere aroma’s. Het bewaarpotentieel van de Aurelio wordt bevestigd door de prachtige balans en de fruitigheid die deze wijn door de jaren heen weet te behouden.
Lunch met diverse Cecchi wijnen
Na deze diepgaande proeverij genieten we van een uitgebreide lunch met fijne gerechten, waarbij een selectie van andere wijnen van Val delle Rose wordt gepresenteerd. De lunch start met de Litorale, een Vermentino die zich met zijn minerale frisheid uitstekend laat combineren met lichte gerechten. Een bijzondere verrassing is de Cobalto, een wijn gemaakt van vermentino, gerijpt op 3 verschillende manieren: 1/3 op roestvrijstalen vaten, 1/3 op houten vaten en 1/3 op amfora’s van aardewerk. Door zijn diepgang laat deze wijn zich goed combineren met verschillende gerechten. Volgens Andrea komen de beste Vermentino’s uit kustgebieden en dat is goed te proeven!
Vervolgens genieten we van de Rosamante, een verfijnde Morellino di Scansano DOCG, en de Poggio al Leone, een Morellino di Scansano DOCG Riserva die zijn plaats in het assortiment dubbel en dwars verdient. Daarna staat er een verrassende Ciliegiolo op tafel, een fruitige en lichte wijn gemaakt van de gelijknamige inheemse druif – een heerlijke doordrinker die vooral bij liefhebbers van lichtere rode wijnen in de smaak valt. Deze wijn wordt gevolgd door de Samma, een elegante wijn gemaakt van rijpe cabernet franc druiven, zonder de bekende groene paprika aroma’s.
De lunch wordt passend afgesloten met Supertuscan Coevo, een krachtige blend van Bordeauxdruiven die perfect de balans vindt tussen traditie en moderne finesse – een waardige afsluiter van een inspirerende middag.
Cecchi, een toonaangevend wijnhuis
Deze verticale proeverij bood niet alleen een unieke kijk op het bewaarpotentieel van de Aurelio, maar onderstreept ook de kwaliteit en diversiteit van de wijnen van Val delle Rose. Andrea Cecchi, Serena Stocci en Fred Nijhuis wisten de aanwezigen mee te nemen op een reis door het verleden en heden van dit bijzondere wijndomein. Door de combinatie van Cecchi’s toewijding aan innovatie en respect voor de natuurlijke omgeving (zoals de in 2021 voltooide overgang naar biologische wijnbouw) blijft Cecchi een toonaangevend wijnhuis binnen de internationale wijnwereld.
Een bezoek aan Val delle Rose in het ongerepte Maremma, met haar pittoreske heuvels, kustlijnen en iconische Toscaanse landschappen, zal voor velen ongetwijfeld op de verlanglijst komen te staan.
Bezoek voor meer informatie: www.cecchi.net
Deze proeverij vond plaats op uitnodiging van en in samenwerking met Fred Nijhuis van Nijhuis Consultancy & Services
🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
Instagram, LinkedIn of Facebook
*Registervinoloog® en marketeer Angelique Meulendijks helpt horeca ondernemers bij het centraal stellen van wijn binnen hun horeca concept. Daarnaast organiseert zij wijn(-spijs) proeverijen voor bedrijven en particulieren. Lees hier de artikelen van Angelique.
#angeliquemeulendijks
Geef een reactie