Zomer! Recept voor een heerlijke zomerse pastasalade met tonijn, groene asperges en pesto. En de wijn erbij? Ik kies bij de zomerse pastasalade een wijn uit de Portugese wijnstreek Alentejo, gelegen ten oosten van Lissabon. De Esporao Monte Velho Branco is een van de meest verkochte wijnen in Portugal. Hij won prijzen bij het Perswijn Wijnconcours en het Engelse Wine & Spirits Magazine.
Waarom bij de zomerse pastasalade?
De witte Esporao Monte Velho Branco wordt gemaakt van een blend van de authentieke Portugese druivensoorten antão vaz, roupeiro en perrum. De bodem van de wijngaarden waar de druiven groeien bevat veel graniet, wat, naast de vinificatie en opvoeding op roestvrijstaal, zorgt voor zijn frisse, minerale karakter. Hij heeft lekker veel wit fruit en zachte citrustonen in de neus en mond. Het mondgevoel is niet dik, maar wel meer rond dan strak. Datzelfde heeft het gerecht. Het frisse fruit past goed bij de aromatische pesto; het mondgevoel bij de combinatie pesto-pasta-tonijn-asperge. Het vriendelijke, niet té strakdroge karakter van de wijn doet het heel goed bij het ‘zoetje‘ van de asperges. Perfect bij deze zomerse salade dus! Kan je deze wijn niet vinden? Kies dan voor een Duitse Grauburgunder, een Italiaanse Pinot Grigio of… een Roemeense Feteasca Alba!
“Vriendelijk en rond met lekker veel wit fruit en zachte citrustonen”
o.a. te koop bij Siersma Wijnadvies
Zomerse pastasalade, het recept
Het recept voor deze salade vond ik op de website van Zeeuwse Stefanie, die op haar website Littlespoon.nl haar grote liefde voor lekker eten, uitgebreid koken en de leukste plekjes in binnen- en buitenland deelt. Inmiddels helpt zij andere ondernemers met marketingideeën via haar website peperinjezaak.nl.
Wat je nodig hebt voor 4 personen:
- 350 gr vlindertjespasta
- 150 ml groene pesto
- 150 gr tonijn op olijfolie, uitgelekt
- 1 rode ui, in dunne halve ringen
- 1 bos groene asperges, in stukken gesneden
- sap van 1/2 citroen
- paar blaadjes basilicum als garnering
- olijfolie
- peper en zout
Wat je gaat doen:
- Kook de pasta zoals op de verpakking staat, giet af onder koud stromend water en laat afkoelen
- Verhit een scheutje olie in een wok of koekenpan en bak hierin kort de stukjes groene asperges zodat ze nog knapperig blijven
- Meng in een bakje de pesto met het citroensap en schep het door de pasta
- Breek met een vork de tonijn in stukjes en voeg die toe, samen met de asperges en de rode ui
- Roer het geheel goed door en breng op smaak met wat peper, zout en eventueel wat olijfolie
- Dien op gegarneerd met wat blaadjes basilicum
Meer over Portugal en haar wijnen? Klik hier
🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
Instagram, LinkedIn of Facebook
Geef een reactie