Krokant, goudbruin en onweerstaanbaar: de klassieke Wiener Schnitzel is een iconisch gerecht dat je meteen naar de sfeervolle Weense restaurants of Oostenrijkse ski-pistes terug brengt. Met dit recept zet je deze Oostenrijkse klassieker thuis op tafel. Met een passend wijnadvies natuurlijk. Zo haal je een stukje Oosterijk in huis!

Wiener Schnitzel

Hoewel de Wiener Schnitzel onlosmakelijk verbonden is met Wenen en Oostenrijk, doen verhalen de ronde dat het gerecht oorspronkelijk uit Italië komt. Het zou afgeleid zijn van de “Cotoletta alla Milanese”, een soortgelijk gepaneerd kalfsvleesgerecht uit Milaan. Volgens een populaire (maar niet bewezen) legende bracht de Oostenrijkse veldmaarschalk Joseph Radetzky het recept in de 19e eeuw van Italië naar Wenen. Hoe het ook zij: Wiener Schnitzel is uitgegroeid tot een icoon van de Oostenrijkse keuken.

Een echte Wiener Schnitzel wordt altijd van kalfsvlees gemaakt. Als het met een ander soort vlees (zoals varkensvlees) wordt bereid, moet het volgens de Oostenrijkse wet duidelijk worden vermeld, bijvoorbeeld als “Schnitzel Wiener Art”.

De kalfsschnitzels die voor de Wiener Schnitzel worden gebruiken, zijn van fricandeau-vlees, platgeslagen, hebben de grootte van een gespreide hand en zijn ca. 4-5mm dik. Ze worden traditioneel in reuzel of geklaarde boter gebakken; een combinatie van boter en olie is een goed alternatief. De schnitzel ‘zwemt’ in Oostenrijk in een laagje vet zodat het vet niet afkoelt en de schnitzel gelijkmatig gaart. De overvloedige hoeveelheid vet maakt ook dat de korst lekker ribbelig wordt en het vet niet in de paneermeel trekt. Meestal wordt de bovenlaag van de schnitzel met vet bedruipt voor het beste resultaat.

Welke wijn bij Wiener Schintzel

Bij een Wiener Schintzel kies je natuurlijk een Oostenrijkse wijn. Traditioneel drinkt men in Oostenrijk een Grüner Veltliner bij de krokante Wiener Schnitzel. Een Grüner Veltliner is fris-fruitig, sappig, kruidig, heeft mooie zuren, en soms een wat zilte, stenige mineraliteit. Al met al een fris glas, dat goed past bij het krokante en wat vettige gerecht. Een Weissburgunder of Silvaner kan ook een goede keuze zijn. Wil je rood? Kies dan voor een gekoeld glas Oostenrijkse Spätburgunder, Zweigelt of Blaufränkisch. Extra feestelijk? Kies dan voor een niet al te droog glas Oostenrijkse Sekt.

Wiener Schnitzel, het recept

Ingrediënten Wiener Schnitzel (4 personen)

  • 4 kalfsschnitzels (niet te dik, ze mogen groot maar lekker dun zijn: ca. 4mm; laat ze door je slager plat(ter) slaan of sla ze zelf plat)
  • 4 el bloem
  • 1 ei
  • 1 el melk
  • 8 el paneermeel (of panko, dat is krokanter)
  • 50 gr boter en 4 el olijfolie (tip: de schnitzels mogen ‘zwemmen’)

Schnitzel bereiding pixabay en ingrid

Bereiding Wiener Schnitzel

  • Neem 4 kalfsschnitzels en sla ze plat tot dunne schnitzeltjes (ca. 4mm).
  • Neem drie (diepe) borden en doe daar respectievelijk bloem, 1 losgeklopt ei met 1 el melk en een snufje zout, en paneermeel in.
  • Kruid je kalfsschnitzels met zout en peper en eventueel je favoriete vleeskruiden.
  • Haal de schnitzels eerst door bloem en schud overtollig bloem af.
  • Haal ze daarna door het losgeklopte ei.
  • Wentel ze tenslotte door het paneermeel en schud het overtollige paneermeel af.
  • Verhit boter en olie tegelijk in een grote (of 2 middelgrote) pannen en bak de schnitzels goudbruin in ca. 2 minuten per kant.
  • Garneer de schnitzels met een plakje citroen

Serveer er een aardappelsalade bij en een groene salade. Of maak er de Erdäpfel-Vogerlsalat bij, waarvan je het recept vindt op vinissima.nl.

Meer recepten met wijnadvies op deze website? Kijk hier even rond!

🍇🥂Geen enkel recept, wijn-spijs advies
of culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

*Ingrid is vinoloog, liquorist en wijndocent. Op Vinissima publiceert ze wereldse recepten met wijn-tips, cocktails en smakelijke wijnverhalen over vergeten druifjes. Bij het Wijninstituut geeft ze wijncursussen en workshops. Lees hier de recepten van Ingrid.

#Ingrid