De Amerikaanse verkiezingen maken wereldwijd heel wat los. In dat kader gaan wij maar een paar eitjes loskloppen voor dit van oorsprong Amerikaanse gerecht: Strata. Het is een gebakken gerecht dat bestaat uit lagen brood, kaas en vlees of groenten, bedekt met een mengsel van eieren en melk. Een heerlijk recept vond ik bij Vinissima.nl. En de wijn erbij?
Strata met Pompoen, Kip en Shiitake
De naam Strata betekent ‘lagen’. Het gerecht bestaat dan ook uit meerdere laagjes met als belangrijkste ingrediënten (oud) brood, eieren, melk en kaas. Je kunt er volop mee combineren door toevoeging van andere ingrediënten. Denk bijvoorbeeld aan spinazie en camembert, courgette en bacon, prosciutto en zongedroogde tomaatjes en ja… zelfs boerenkool met worst kan lekker zijn. Voor de Strata in dit recept wordt onder meer pompoen gebruikt en dat komt goed uit, want dat is nu volop verkrijgbaar.
Het gerecht werd populair door een kookboek in 1984, maar het eerste gerecht dateert al uit 1902, een ‘cheese strata’, een soort gratin met laagjes brood, bechamelsaus en kaas (nog zonder ei). Een Strata wordt vaak bij een brunch geserveerd.
Welke wijn bij Strata met Pompoen?
Ingrid dronk er een knotsgekke eclectische blend uit Zuid-Afrika bij: de 2016 Western Cape, Adama white van Bosman Family Vineyards. Eclectisch? Ja zeker, want de blend bestaat maar liefst uit 55% chenin blanc, 15% chardonnay, 13% grenache blanc, 7% pinot gris, 5% roussanne, 4% semillon en 1% viognier. Exotisch met milde zuren, kruidigheid en lichte houttonen van de vaten van Frans eikenhout. Prima combi. Maar je kunt ook ‘gewoon’ kiezen voor een sappige Chardonnay of Chenin blanc met geen of lichte houtrijping.
Strata met Pompoen, Kip en Shiitake, het recept
Ingrediënten: (2 personen)
- 2 kipfilets, in blokjes
- ½ flespompoen, in blokjes
- 100gr shiitake, in plakjes
- ½ oud boeren (stok)broodje, in blokjes
- 2 eieren
- 250ml melk
- 200ml geraspte kaas (gruyère, cheddar, oude kaas of geitenkaas)
- 1EL kerriepoeder of vadouvan
- 1TL mosterd
- 1 takje tijm, blaadjes eraf geritst
- Zout en versgemalen peper
- Olijfolie voor bakken en extra boter om ovenschaal in te smeren
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Bekleed een ovenplaat met bakpapier. Leg de pompoenblokjes erop. Bestrooi met zout en peper en hussel er wat olijfolie door. Zet 20-25 minuten in de oven. Haal de plaat eruit.
- Zet de oven terug naar 180 graden.
- Bestrooi kipblokjes met zout, peper en kerriepoeder of vadouvan.
- Braad ze aan in olijfolie en laat ze drie minuten zachtjes stoven. Voeg dan nog twee minuten de plakjes shiitake erbij.
- Verdeel de blokjes oud brood over een ovenschotel. Doe dan de pompoenblokjes met de blaadjes tijm erop. Schep tenslotte de kip en shiitake erop.
- Klop de eieren los met melk. Voeg het merendeel van de kaas en de mosterd toe. Breng op smaak met zout en peper.
- Giet het mengsel over het brood, pompoen, kip en shiitake.
- Bestrooi met de rest van de kaas en bak in ca. 25 minuten in de oven gaar.
- Laat 5 minuten rusten voordat je de strata serveert.
Geniet ervan, samen met een fijn glas wijn!
🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
Instagram, LinkedIn of Facebook
*Ingrid is vinoloog, liquorist en wijndocent. Op Vinissima publiceert ze wereldse recepten met wijn-tips, cocktails en smakelijke wijnverhalen over vergeten druifjes. Bij het Wijninstituut geeft ze wijncursussen en workshops. Lees hier de recepten van Ingrid.
#Ingrid
Geef een reactie