De zomer nog even vasthouden met een heerlijke salade Niçoise. Je zult het al wel vermoeden: de naamgever van het gerecht is de Franse stad Nice. De basis van salade Niçoise wordt gevormd door knapperige sla, vis, groente en ei. En daarin zijn legio varianten te bedenken. En… welke wijn is lekker bij salade Niçoise? Ik koos er een paar uit, deel een recept én tal van variatie mogelijkheden voor de bereiding van een salade Niçoise.

Welke wijn is lekker bij salade Niçoise?

Een frisse, zacht kruidige rosé uit de Provençe is altijd een goede keuze bij een salade Niçoise. Die komt immers uit dezelfde streek als de geboorteplaats van de salade. Drink je liever een witte wijn? Kies dan een niet-houtgerijpte frisse, ronde wijn zoals een Provençaalse wijn van de druif rolle. Die heet in Italië vermentino, dus die kun je ook eens uitproberen bij je salade Niçoise. Of kies voor een frisse Sauvignon Blanc of een Spaanse Verdejo. Een Oostenrijkse Grüner Veltliner past zich vaak moeiteloos aan aan het gerecht en kan dus ook een perfecte begeleider zijn. Liever rood? Dat wordt een lastige. Door het zuur en zout in de salade die best overheersend zijn. Toch proberen? Doe dan een gekoeld glas en kies voor een niet te zware Pinot Noir of een Gamay uit de Beaujolais of Loire.

Salade Niçoise, recept voor 2 personen

Ingrediënten:

  • 150 gr tonijn, vers of uit een blikje/potje
  • 2 eieren
  • 200 gr haricots verts
  • 200 gr minikrieltjes in de schil
  • 2 trostomaten
  • 1 rode ui
  • 4 gezouten ansjovisfilets
  • 12 mooie zwarte olijven (type ‘kalamata’ of ‘taggiasche’)
  • romana sla of een andere knapperige slasoort (of combinatie van soorten, wat je maar lekker vindt)
  • 1 teen knoflook
  • 1 el citroensap
  • 1 el witte-wijnazijn
  • 1 tl Dyon mosterd
  • 2 e olijfolie
  • peper en zout

Salade Niçoise, wat je gaat doen:

  • Kook de eieren in een pannetje water halfhard in 5-7 minuten, laat schrikken onder koud water, pel ze en snijd ze in kwarten
  • Kook intussen de haricots verts 5-8 minuten, ze moeten nog een beetje knapperig blijven. Koel ze direct met heel koud water, dan blijven ze mooi groen
  • Kook de krieltjes in 5-8 minuten gaar, ook die moeten nog een beetje stevig blijven
  • Snijd de rode ui in dunne ringen, de trostomaten in reepjes en de eieren in partjes
  • Maak de dressing door de teen knoflook uit te persen en te mengen met het citroensap, de witte-wijnazijn, de mosterd en olijfolie. Voeg naar smaak wat peper en zout toe
  • Als je verse tonijn gebruikt, grill dan het stuk tonijn even aan alle kanten aan maar zorg dat hij van binnen mooi roze blijft. Snijd het vervolgens naar wens in twee stukken of in dunne plakken
  • Drapeer de sla op twee borden of in een schaal
  • Verdeel daarover achtereenvolgens de haricots verts, krieltjes, reepjes tomaat, partjes ei, ansjovis, olijven en tonijn
  • Maak af met de dressing

Variatietips voor salade Niçoise

  • Vervang de gekookte eieren door gepocheerde
  • Vervang de trostomaten door kerstomaatjes of zongedroogde tomaatjes
  • Vervang de krieltjes door croutons
  • Zonder tonijn geen echte Niçoise, maar je kunt die ook eens vervangen door een stukje zeewolf, zalm, makreel, gamba’s of een handje garnalen
  • Ook dit is misschien ‘vloeken in de kerk’ maar voeg wat kappertjes, stukjes artisjok, reepjes avocado of paprika, schijfjes komkommer of korreltjes mais toe
  • Of maak er een heel ander soort salade van door de aardappel te vervangen door een pastasoort of couscous
  • Kortom: experimenteer gewoon eens met wat je lekker vindt

Salade Niçoise compilatie met sla, vis, eieren   Meer recepten met wijnadvies? Kijk hier eens rond!

 

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?  Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of volg Anne-Wies op InstagramLinkedIn of Facebook