Heb je al asperges gegeten? Dan bewaar je natuurlijk wel de schillen en achterkantjes, want dat is de basis van heerlijke aspergesoepjes zoals deze: Romige Aspergesoep met Gamba’s en Saffraan. Een snel en makkelijk recept voor een heerlijk lente-achtig aspergesoepje. En… welke wijn is daar lekker bij? 

Welke wijn is lekker bij Aspergesoep met Gamba’s en Saffraan?

Of je al dan niet wijn drinkt bij soep, daar zijn de meningen over verdeeld. Als voor kamp ‘ja’ bent: bij deze aspergesoep met gamba’s en saffraan kun je het beste kiezen voor een wijn die elegant, fris en niet te zwaar is, maar wel genoeg karakter heeft om de subtiele bitters van asperges en de aardse, licht kruidige tonen van saffraan te begeleiden. Bij dit soepje genoten wij op een zonnige zondagmiddag van een elegant glas Duitse Weissburgunder (Pinot Blanc) en die paste heel goed, ook bij het knapperige van de gebakken gamba’s. Andere goede keuzes zijn onder meer een Oostenrijkse Grüner Veltliner, een Italiaanse Soave, Gavi of Verdicchio, een Duitse Silvaner of een niet-houtgerijpte Chardonnay. Wil je eens iets anders? Ga dan op zoek naar een Roemeense Feteasca Alba of Fetesca Regala!

Romige Aspergesoep met Gamba’s en Saffraan, het recept

Ingrediënten (2 personen, ruim)

  • Schillen en ‘kontjes’ van ca. 1 kilo geschilde asperges
  • 4 asperges, gekookt en geschild in stukken van ca. 2 cm (kopjes achterhouden)
  • 1 liter groentebouillon
  • 75 ml witte wijn
  • 100ml room
  • 1 plukje saffraan
  • 6 gamba’s
  • wat gehakte bieslook
  • 1 ½ el boter
  • 1 ½ el bloem
  • zout en versgemalen peper

Aspergesoep saffraan gamba's recept uitgelicht

Bereiding

  • Verwarm de bouillon en kook hierin de aspergeschilletjes en kontjes ongeveer een kwartier.
  • Zeef het en vang de bouillon op.
  • Laat een plukje saffraandraadje inweken in 2 el heet water.
  • Maak intussen een roux:
    • Smelt de boter in een pan met dikke bodem.
    • Doe er de bloem bij een roer goed door
    • laat het (al roerend) even garen tot de roux bleekgeel is.
    • Voeg voorzichtig in delen zoveel bouillon erbij tot de soep de gewenste dikte heeft bereikt.
    • Roer goed met een garde door om klontjes te voorkomen.
  • Voeg dan de room, de witte wijn en de saffraan met weekwater toe. Blijf goed roeren en kook ca. 5 minuten zachtjes door.
  • Voeg de gare aspergestukjes toe en warm zachtjes door. Breng op smaak met zout en peper.
  • Bak intussen kort de gamba’s en bestrooi naar smaak met een beetje zout en peper.
  • Serveer de aspergesoep in soepkommen of -borden en garneer met gamba’s en wat gesnipperde bieslook.

Eet smakelijk!

Dit recept komt van de website vinissima.nl van Ingrid Larmoyeur. Ingrid is vinoloog, liquorist en wijndocent. Op Vinissima publiceert ze wereldse recepten met wijn-tips, cocktails en smakelijke wijnverhalen over vergeten druifjes. Bij het Wijninstituut geeft ze wijncursussen en workshops. Lees hier de recepten van Ingrid.

#Ingrid