De herfst lijkt nu toch echt aangebroken! Dus… we gaan weer heerlijk aan de pompoenen! En aan de soep. Wat denk je van deze pompoensoep van flespompoen met boerenkaas. De soep is romig en lekker pittig door het rode pepertje dat erdoor gaat. En… welke wijn is lekker bij pompoensoep met boerenkaas?
Echte BOERENKAAS
Het recept voor de pompoensoep met boerenkaas komt van de website van de Bond voor Boerderijzuivel-bereiders (BBZ).De BBZ is de belangenbehartigingsorganisatie voor de boerderijzuivelbereider in Nederland. Boeren die zelf kaas maken of andere zuivelproducten dus. De BBZ zet zich in voor een duurzame en perspectiefvolle zuivelbereiding op het melkveehouderijbedrijf, waarbij voedselveiligheid en een goed inkomen voorop staan. Nou, daar kan ik alleen maar achter staan! Want wat is er lekkerder dan echte BOERENKAAS?!
Welke wijn bij pompoensoep met boerenkaas?
Pompoensoep is doorgaans aan de zoete, romige kant. Deze soep echter is door het rode pepertje lekker pittig en de appel en selderij maken hem weer iets frisser. De boerenkaas die je er ruim overheen strooit is vol en romig. Dat alles vraagt om een lekker frisse en opwekkende wijn. Denk bijvoorbeeld aan een Duitse Pinot Blanc of Riesling, een Oostenrijkse Grüner Veltliner of, wellicht minder bekend, een Roero Arneis uit het Italiaanse Piëmonte. Deze wijn komt vooral voor in de Roero, een wijnstreek ten noorden van de stad Alba. De bodem bestaat er voornamelijk uit kalkhoudend zand. Dit zorgt vaak voor frisse, elegante en opwekkende wijnen. Ook een frisse, pittige Provencaalse rosé is een leuke keuze bij deze soep. Ga je liever voor rood? Kies dan voor een licht gekoeld glas Italiaanse Sangiovese of een niet te zware Merlot.
Pittige pompoensoep met boerenkaas, het recept
Ingrediënten voor 4 personen
- 1 kg (geschild gewicht) pompoen
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 appel
- 1 stengel bleekselderij
- 1 rode peper
- 1 el (boeren)boter
- 1 liter groentebouillon
- 1 klein bosje peterselie
- 200 gr geraspte belegen boerenkaas
- zout en peper
Wat je ook nodig hebt
- schilmesje
- ruime koekenpan
- staafmixer of keukenmachine
Wat je gaat doen
- Snijd het vruchtvlees van de pompoen in kleine stukjes
- Pel en snipper de ui en knoflook
- Schil de appel en snijd hem in kleine blokjes
- Snijd de bleekselderij in dunne reepjes
- Verwijder de zaadlijst van de rode peper en hak hem heel fijn
- Fruit in de koekenpan de ui, knoflook en pompoen aan in de boter
- Voeg daarna de appel, bleekselderij en rode peper toe en warm even goed door
- Blus af met de groentebouillon en breng weer aan de kook
- Laat het geheel ca. 15 minuten zachtjes koken tot alles gaar is
- Hak intussen de peterselie fijn en voeg toe aan de soep
- Pureer de soep met een staafmixer of keukenmachine
- Breng op smaak met peper en zout
- Schep de pompoensoep in soepkommen en bestrooi royaal met de boerenkaas
Eet smakelijk! Geniet ervan
samen met een heerlijk fris glas wijn!
Meer recepten met wijnadvies op deze website? Kijk hier even rond!
Meer recepten met boerenkaas vind je ook op de website van de BBZ
🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
Instagram, LinkedIn of Facebook
#vegetarischrecept
Geef een reactie