Vandaag op het menu: Lecsó. Lecsó is een traditioneel Hongaars gerecht. Het is een stoofschotel van paprika, tomaten en uien. Helemaal vega dus. Je kunt er zo van genieten, maar ook aangevuld met de traditionele Hongaarse worst kolbász. Die had ik niet in huis, maar wel een Spaanse chorizo worst. Zo is deze Hongaars-Spaanse combinatie ontstaan.
Welke wijn bij Lecsó met Chorizo?
Het gerecht is zoet-pikant met een lichte rooksmaak. Daarbij past een lichte rode wijn met een tikje zuur goed. Denk in eerste instantie natuurlijk aan een Hongaarse wijn zoals een Kadarka, Kékfrankos of een niet te zware Egri Bikavér. Of een fijne Feteasca Neagra uit buurland Roemenië. Maar een zachte rode wijn op basis van merlot die je overal ter wereld kan tegenkomen is ook prima. Wij hadden een eenvoudige AOP Bordeaux van Chateau Thibault en die paste heel goed. Het is een blend van 60% merlot, 20% cabernet sauvignon en 20% cabernet franc.
Lecsó met Chorizo, het recept
Benodigdheden voor 4 personen:
- 2 grote uien
- 500g tomaten
- 1 kg paprika’s (rode en gele)
- 2 grote tenen knoflook
- 250 gr chorizo
- 150 gr spekjes
- 1 el (gerookte) paprikapoeder
- 2 el pikante paprikacrème
- Scheutje olijfolie
- Zout & versgemalen zwarte peper naar smaak
Erbij:
Rijst, pasta of brood en/of een frisse groene salade
Bereidingswijze:
- Pel de uien en snijd ze in halve ringen
- Was de tomaten en snijd ze in partjes
- Was de paprika, verwijder de pitjes en snijd ze in dunne repen
- Hak de knoflook in kleine stukjes of pers uit
- Snijd de chorizo in plakjes
- Bak de ui, knoflook en spekjes langzaam aan in de olijfolie tot de ui glazig ziet
- Bestrooi het gerecht met de paprikapoeder, voeg de paprikacrème toe en roer goed door
- Voeg dan de paprikareepjes toe en roer weer goed door
- Laat het geheel een kwartiertje langzaam sudderen
- Voeg dan de tomatenpartjes toe en laat weer een kwartiertje sudderen terwijl je af en toe roert
- Voeg op het laatst de plakjes chorizo toe zodat die ook warm worden
- Maak het geheel af met zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
Instagram, LinkedIn of Facebook
De inspiratie voor dit gerecht komt van desmaakvanhongarije.nl, waar je nog veel meer recepten vindt en allerlei Hongaarse heerlijkheden kunt bestellen. Ook de originele Hongaarse kolbász.
Geef een reactie