Alvast een tip voor de feestdagen (of eerder omdat-ie gewoon lekker is) : een feestelijke klassieker in een nieuw jasje. De ouderwetse garnalencocktail maar dan anders: eentje met mango en bleekselderij en een Spaanse ‘Salsa Rosa’. Dit recept vond ik op de website Vinissima.nl. En… welke wijn is lekker bij deze garnalencocktail?
Salsa Rosa
O.k., de mango is niet echt Spaans, maar de Salsa Rosa wel. Het is een ietwat pikante versie van de ‘normale’ roze cocktailsaus. Deze saus is niet alleen lekker bij garnalencocktail, maar ook bij bijvoorbeeld zalm of fruits de mer. Als je de saus niet zelf wilt maken, kun je ook kijken of je ergens Marie Rose-saus kunt kopen. Dat is een Britse cocktailsaus van mayonaise, tomatenketchup, Worcestershire-saus, citroensap, brandy, zout en zwarte peper waarover je na het mixen nog wat cayennepeper of paprikapoeder (mild of pikant) strooit als garnering. De Marie Rose is in de 60-er jaren van de vorige eeuw populair geworden door de tv-kok Fanny Craddock. Trouwens: voeg je wat pickles bij deze saus … dan heb je ongeveer de Amerikaanse Thousand Island-saus! En de Russische dressing is weer een spicy variant. Kortkom: varieer er lekker op los!
Garnalencocktail op zijn Spaans, het recept
Ingrediënten garnalencocktail op zijn Spaans:
(voorgerecht voor 6 personen)
- 300 gr Noorse garnalen en 100 gr Hollandse garnaaltjes.
- krulsla of (baby-)romaine of little gem, in dunne reepjes
- 1 rijpe mango, in kleine blokjes
- 3 stengels bleekselderij,
- Salsa rosa:
- 6 et mayonaise
- 2 et ketchup
- 1 tl Worcestershiresaus
- 30 ml Spaanse brandy (Brandy de Jerez of, als je dat niet kunt vinden, Cognac)
- 15 ml citroensap
- 15 ml sinaasappelsap (vers)
- scheutje (groene of rode) Tabasco
- zout en peper
Bereiding:
- Maak de salsa rosa door alle ingrediënten te mengen, voeg Tabasco naar wens toe en breng op smaak met zout en peper.
- Leg in laagjes in een groot glas (b.v. een gin-tonic glas) de sla, mango, bleekselderij en Noorse garnalen. Garneer met Hollandse garnaaltjes.
- Voeg salsa rosa toe of geef die er apart in een klein amuseglaasjes bij zodat iedereen zelf zijn/haar saus naar wens kan toevoegen.
Variatie tips:
- Neem verse gamba’s of tijgergarnalen en bak die in een pan met een grof gehakt knoflookteentje max. 1 ½ minuut per kant.
- Voeg kappertjes of kerstomaatjes (gehalveerd of in kwarten) toe.
- Zorg voor crunch door babykomkommer, rauwe venkel, rode ui, radijs, wortel of bleekselderij.
- Vervang mango door papaya of citrus.
- Juega al mar y montaña = speel zee en berg. Dat kan door aan de garnalen/gamba’s bijvoorbeeld in reepjes gesneden Iberische ham toe te voegen, krokante krullen Serranoham, of wat cecina (gedroogd vlees, bressaolo-achtig), eendenham of een goed gesneden fuet of salchichón. Of gebraden kip.
Welke wijn bij de Garnalencocktail op zijn Spaans:
Kies feestelijk voor een (niet al te droge, dus bijvoorbeeld semi secco) Cava. Of kies een milde witte wijn, eventueel zelfs met een klein zoetje. Een pinot gris uit de Elzas of een Spätlese riesling uit Duitsland past goed. Of kies Rueda Verdejo of Muscat.
🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
Instagram, LinkedIn of Facebook
*Ingrid is vinoloog, liquorist en wijndocent. Op Vinissima publiceert ze wereldse recepten met wijn-tips, cocktails en smakelijke wijnverhalen over vergeten druifjes. Bij het Wijninstituut geeft ze wijncursussen en workshops. Lees hier de recepten van Ingrid.
#Ingrid
Geef een reactie