Meatless Monday, ik doe daar eigenlijk nooit aan. Wel aan ‘meatless’, maar niet speciaal op maandag. Er zijn veel leuke en lekkere gerechten te vinden die worden bereid zonder vlees, vis of gevogelte. Zoals deze van Vinissima.nl*: Galette Forestière, oftewel: hartige taart met paddenstoelen en prei.
De herfst is begonnen en er zijn weer volop verse paddenstoelen te verkrijgen. Ingrid gebruikt voor deze hartige taart met paddenstoelen en prei shiitake en kastanjechampignons, maar je kunt je natuurlijk uitleven met allerlei andere paddenstoelen die jij lekker vindt of in huis hebt. En de wijn erbij…?
Welke wijn bij Galette Forestière?
Het gerecht heeft, door de paddenstoelen en de prei, een wat aards karakter. Daarbij past een Pinot Noir heel goed. Die heeft immers doorgaans ook wat aardse tonen. Als je hem ietsje koelt past hij zeker ook perfect bij het krokante deeg en het vettige (room), maar knapperige (kaas) mondgevoel. Ook een lichte Nebbiolo kan een goede keuze zijn. Kies je liever voor wit? Ga dan voor een wat ‘notig’ wit. Gerijpte Chardonnay met hout, een mooie Bourgogne. Of een witte Bordeaux met hout (blend met meer sémillon dan sauvignon!). De milde zuren onderstrepen het wat romige van de crème fraîche en het aardse van de paddenstoelen.
Galette Forestière, het recept
Ingrediënten voor de hartige taart voor 2-3 personen:
- 5-6 plakjes hartige taartdeeg of een rol quiche & taartdeeg (ik nam een ronde deegbodem van 32cm, incl. bakpapier).
- 1 grote rode ui, in ringen
- 2 knoflookteentjes, gesnipperd
- 1 prei, in ringen
- 400-450gr verschillende soorten paddenstoelen (ik nam 125gr shiitake en 300gr kastanjechampignons), in plakjes
- Een takje rozemarijn en een paar takjes tijm, blaadjes eraf gerist en gehakt
- Een scheut cream sherry (optioneel) of ca. 50ml groentenbouillon
- 1 bakje crème fraîche à 200gr
- Wat gesnipperde bieslook
- Geraspte kaas, b.v. Gruyère
- 1 losgeklutst ei
- Zout en peper
- Olijfolie
- Erbij: groene kropsla
Galette Forestière, wat je gaat doen:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Fruit de ui zachtjes glazig in ca. 5 minuten. Voeg dan de prei toe en bak kort mee. Voeg tenslotte de paddenstoelen, knoflook, tijm en rozemarijn toe en stoof ca. 5 minuten.
- Blus af met cream sherry (optioneel) of groentebouillon en laat het vocht in een paar minuten verkoken. Breng op smaak met zout en peper.
- Laat het paddenstoelen-/preimengsel afkoelen.
- Rol het deeg uit en leg het op bakpapier op een bakplaat.
- Klopt de crème fraîche los. Smeer dan de crème fraîche op de deegbodem en laat een dikke rand van 3cm over. Bestrooi de crème fraîchelaag met wat bieslook.
- Bedek de crème fraîchelaag met het paddenstoelen-/preimengsel.
- Klap de randen van de deegbodem om en besmeer die aan de bovenkant met het losgeklopte ei. Je hebt nu een rustieke dichtgevouwen deegrand.
- Zet de galette ca. een half uur in de voorverwarmde oven.
- Haal de galette eruit en bestrooi met geraspte kaas. Zet de galette nog een kwartier in de oven tot de korst mooi goudbruin is.
(NB: In veel recepten zie je dat de kaas de hele 45 minuten meebakt. Volgens mij de beste garantie op harde droge kaas die te bruin wordt. Daarom voeg ik die pas een kwartier voor het einde toe). - Haal de galette uit de oven en laat een paar minuten rusten.
- Serveer de galette met groene sla (de sla desgewenst bestrooid met wat gesnipperde bieslook).
🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
Instagram, LinkedIn of Facebook
*Ingrid is vinoloog, liquorist en wijndocent. Op Vinissima publiceert ze wereldse recepten met wijn-tips, cocktails en smakelijke wijnverhalen over vergeten druifjes. Bij het Wijninstituut geeft ze wijncursussen en workshops. Lees hier de recepten van Ingrid.
#Ingrid
Geef een reactie