Ben jij ook zo dol op zeevis? Dat ziltige van zeevis, daar houd ik van. Een van mijn persoonlijke favorieten is de dorade. Een dorade bereiden is helemaal niet zo moeilijk met dit recept. En de wijn erbij? Die sluit naadloos aan bij de dorade met de zilte zeegroenten: een Muscadet sur Lie! 

Over Muscadet 

Muscadet is een wijn uit de Franse Loirestreek. De melon de bourgogne druiven voor de Muscadet groeien in wijngaarden rond de stad Nantes, dicht bij de Atlantische oceaan. Naast de ‘appellation générale‘ Muscadet die voornamelijk frisse, lichte wijnen oplevert, zijn er drie regionale appellations: Muscadet Coteaux de Loire, Muscadet Côtes de Grandlieu en, wellicht de meest bekende, de Muscadet Sèvre et Maine. De wettelijke eisen die aan deze Muscadets worden gesteld zijn hoger dan die van de ‘gewone’ appellation Muscadet. Zo mag onder meer de opbrengst slechts 55 hl/ha zijn (ipv 65) en moet de wijn minimaal 6 maanden ‘sur lie‘ hebben gerijpt alvorens gebotteld te worden. Dat geeft de wijn meer complexiteit en aroma. In drie gemeentes, Le Pallet, Groges en Clisson, mag een aantal producenten zijn of haar wijn ‘Premier Cru‘ noemen. Hier zijn de eisen nog hoger. De opbrengst mag maximaal 45 hl/ha zijn en de wijn moet 18 tot 36 maanden ‘sur lie’ rijpen.

Muscadet kaart

Map: muscadet.fr

Weetje: Muscadet is de enige wijn in Frankrijk waarbij een maximaal alcoholgehalte van 12% bij wet is vastgesteld.

Waarom Muscadet sur Lie bij de dorade

Trefwoorden voor deze wijn zijn fris citrusfruit en… de zee! Je proeft iets tintelends, teweeggebracht door zijn rijping ‘sur lie‘. Sappig, droog, met groene appel, een grapefruitbittertje en iets licht ziltigs. En kijk: daar heb je ze: de citrus en het zilt: beiden ook behoorlijk aanwezig in het gerecht. Qua mondgevoel klopt het ook helemaal: licht ‘stroef’, maar niet té. Al met al een mooi, harmonieus evenwicht. Enne… bij een (nieuwe) haring moet je hem ook eens proberen!

Muscadet in de branding

©Emeline Boileau, Muscadet.fr

Dorade met zeegroenten, het recept

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 2 dorades (ik had ze met kop en staart, maar verder wel schoongemaakt door mijn visboer
  • 150 gr zeekraal
  • 100 gr lamsoren
  • 1 banaansjalot (een gewone ui kan ook, maar deze kruising tussen ui en sjalot schilt makkelijker én je kunt er goed superdunne ringetjes van snijden)
  • 1 citroen
  • flinke scheut olijfolie
  • wat zout en peper
  • eventueel erbij: rijst of gebakken krieltjes

Wat je nog meer nodig hebt

  • een ovale ovenschaal waar de vissen in passen

Wat je gaat doen

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Snijd de ui in heel dunne ringen. Schil de citroen en snijd hem in dunne plakjes.
  • Spoel de dorades onder de kraan af met koud water en dep ze droog. Bestrooi de binnenkant met zout (zuinig!) en peper en vul ze met 1/4 van de ui, zeekraal, lamsoor en citroenschijfjes.
  • Leg ze in de ovenschaal en drapeer de rest van de groente en citroen er omheen.
  • Besprenkel het geheel met een mooie olijfolie
  • Als de oven op de juiste temperatuur is zet je de schotel er 20-25 minuten in.
  • Serveer met wat rijst of gebakken krieltjes.

Meer over Muscadet vind je op Muscadet.fr of op Loirevalleywine.com

Fotocredits zeekraal en alle info over zeekraal op zeekraalwijzer.nl 

🍇🍷🍴Geen enkel recept, wijn-spijs advies of culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#visrecept