In het barbecue seizoen is dit een sausje om niet te missen: chimichurri! Chimichurri is een in Argentinië veel gebruikt sausje op basis van olie, wijnazijn en peterselie waar legio variaties op te bedenken zijn. En welke wijn is lekker bij chimichurri? Ook daarmee kun je alle kanten op, lees maar even mee…

Chimichurri

In Argentinië wordt veel vlees gegeten en bij dat vlees komt steevast een schaaltje chimichurri. De naam chimichurri zou afkomstig zijn van een Ier die zich in de 19e eeuw inzette voor de Argentijnse onafhankelijkheid. Deze Jimmy McCurry was de bedenker van de saus. Zijn naam was echter lastig uit te spreken voor de plaatselijke bevolking, dus werd die al snel verbasterd tot chimichurri. Chimichurri is niet alleen heerlijk bij vlees, ook bij een maiskolf of op een vers stukje stokbrood niet te versmaden.

Welke wijn bij Chimichurri?

Chimichurri eet je vooral bij een stuk rood vlees van de barbecue of gril. Dan past natuurlijk een rose villa blanche Calmel JosephArgentijnse Malbec heel goed. Dat proefde ik tijdens een studiereis in Argentinië bij Bodegas Salentein. Ga je liever voor wit? Kies dan een stevige Chardonnay zoals bijvoorbeeld de Salentein Barrel Selection Chardonnay. Maar vandaag drinken we er een fijn glas rosé bij: een rosé uit de Languedoc. Het is de Villa Blanche IGP Pays d’Oc rosé van  60% grenache noir en 40% grenache gris van het bekende wijnhuis Calmel & Joseph. Deze rosé heeft een bloemige neus, maar is vooral lekker fris. Abrikoos en perzik naast grapefruit en een vleugje spicy witte peper. Bij een stuk rood vlees op zich heeft hij het wellicht niet makkelijk, maar in combinatie met de chimichurri… nomnomnom! Heerlijk fris, tikje zilt, elegant en toch voldoende kracht met mooie zuren.

Recept Chimichurri

Ingrediënten (voor 2 personen):

  • 50 ml olijfolie
  • 2 el rode wijnazijn
  • sap van halve citroen
  • 25 gr (= 2 el) fijngehakte peterselie
  • 1 el fijngehakt oregano
  • 1 kleine ui fijngehakt (= 1el)
  • halve gele en halve rode peper, zonder zaadlijst en fijngehakt
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 el rode chilivlokken

Wat je gaat doen:

  • Doe de olijfolie, wijnazijn en limoensap in een kom en roer goed door
  • Dan dan de rest van de ingrediënten erbij en roer nogmaals goed door
  • Voeg naar smaak grof zeezout en/of zwarte peper uit de molen toe

chimichurri hoe gemaakt

Je kunt eindeloos combineren met de ingrediënten. Voeg er tijm, koriander of bieslook aan toe; kies een rode ui ipv een gewone; voeg wat paprikapoeder toe, mosterdzaadjes of stukjes tomaat. Experimenteer er vooral lekker op los, net als met de wijn erbij. Geniet van je zomer!

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook