Een van de prijzen die werden uitgereikt tijdens de Vakbeurs Foodspecialiteiten was die voor de ‘Beste Kaasnoviteit’. In 2017 ging die naar de Stichting Boeren Leyden Traditioneel. Niet echt een nieuw product, maar de jury oordeelde dat deze ambachtelijk gemaakte overjarige kaas van 12-18 maanden oud “een brok geschiedenis is en zijn rechtmatige plaats inneemt aan de tafel van de kazen”. De wijn erbij is er ook één met een lange geschiedenis, maar in een modern jasje…

Beste_Noviteit_Kaas_website_versie_2

De jury, Puck Kerkhoven, Felix Wilbrink, Anne-Wies van Oosten en Ad Kuyten, met in hun midden bestuurslid Martin Warmerdam van de Stichting Boeren Leyden Traditioneel.

Ark van de Smaak van Slow Food

De Boeren Leyden Traditioneel is een product uit de de Ark van de Smaak van Slow Food. Slow Food is een wereldwijde beweging die bestaat uit mensen die staan voor good, clean & fair food. Good staat voor kwaliteit, smaakvol, gezond. Clean voor productieprocessen die geen schade veroorzaken aan de omgeving. Fair voor het bereikbaar zijn voor iedereen, toegankelijke prijzen voor consumenten, gezonde voorwaarden en marge voor producenten. De Ark van de Smaak is bedoeld om te laten zien dat deze producten bestaan en het risico lopen binnen een paar generaties te verdwijnen. Het is een uitnodiging aan iedereen om actie te ondernemen om ze te helpen beschermen, bijvoorbeeld door ze te kopen en (weer) te eten, hun verhaal te vertellen en de producenten te ondersteunen. Of – in het geval van bedreigde wilde diersoorten – door ze juist niet meer of veel minder te eten zodat ze zich weer kunnen voortplanten.

Boeren Leyden Traditioneel

Boeren Leyden Traditioneel met rechts ernaast de Boeren Goudse Oplegkaas, ook een Presidium van Slow Food.

Presidium Boeren Leyden Traditioneel

Op 25 juni werd het Slow Food-presidium Boeren Leyden Traditioneel officieel gelanceerd. Met de oprichting van het presidium werken kaasmakers en Slow Food samen om te voorkomen dat de échte Boeren-Leidse kaas verdwijnt. De Boeren Leyden Traditioneel wordt momenteel op drie boerderijen gemaakt, maar het is de bedoeling dat (weer) meer boeren deze kaas gaan maken.

Welke wijn bij de snack met Boeren Leyden Traditioneel?

De gebakken deegrolletjes met spinazie en Boeren-Leidse kaas zijn, door het bladerdeeg, aan de vettige kant. Daar past een mooie bubbel bij! Want een mousserende wijn verfrist en spoelt je mond weer lekker schoon zodat je klaar bent voor een volgend hapje van deze lekkere snacks. Ik kies hierbij een Cava, een mousserende wijn uit Spanje. Deze Pere Ventura Tresor Brut Reserve is gemaakt van 40% macabeo, 40% xarel-lo en 20% parellada. De mousse is sprankelend en opwekkend, evenals de neus en smaak. Citrus, appel, acaciahoning, milde gisttonen en een tikje hazelnoot. Met name dat laatste past heel goed bij de smaak van de komijn in het gerecht.

Cava Pere Ventura Brut Reserva Gouden Ton

“Sprankelend, fris en opwekkend met milde gisttonen”
AW: 8/10

Hartige snacks met Boeren Leyden Traditioneel

Wat je nodig hebt:

 • 400 g gehakte spinazie, vers of diepvries
 • 4 plakjes bladerdeeg
 • 200 g Boeren Leyden Traditioneel
 • 1 teentje knoflook
 • 1 ei
 • peper
 • shiso purper 
 • bloem om het aanrecht te bestuiven
 • bakpapier

Wat je gaat doen:

 • Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
 • Laat de gehakte spinazie ontdooien en giet het overtollige water weg. Gebruik je verse, verhit deze dan in een grote pan, schep om totdat deze geheel geslonken is. Laat het overtollige water verdampen of giet af.
 • Leg de plakjes bladerdeeg op het met bloem bestrooide aanrecht.
 • Rasp de kaas en snijd het knoflookteentje fijn.
 • Schep de knoflook samen met het grootste gedeelte van de kaas door de spinazie en breng op smaak met peper.
 • Klop het ei los en zet opzij.
 • Schep het kaas-spinazie mengsel op het bladerdeeg en spreid uit. Houd 1 cm aan de bovenkant vrij. Rol het deeg vanaf onder op en plak dicht met een beetje ei. Herhaal dit met de rest van het bladerdeeg.
 • Snijd de rolletjes nu in de breedte tot kleine schijfjes en plaats op de bakplaat. Smeer vervolgens de bovenkant in met ei en strooi de achtergehouden kaas eroverheen.
 • Plaats ze in het midden van de oven en bak in ca. 20 min. goudbruin.
 • Garneer voor serveren met de shiso purper.

Snack met Boeren Leidse kaas Boeren Leyden Traditioneel

LINKS:

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

De Pere Ventura Tresor Brut Reserve is te koop bij Wijnkoperij De Gouden Ton

Meer recepten met kaas? Kijk op de website Boerderijzuivel.nl, waar ook de inspiratie voor dit artikel vandaan komt.

Voor meer vegetarische recepten mét wijnadvies klik je hier

Meer weten over Cava? Klik hier

 

#vegetarisch