Heerlijk soepje voor het weekend. Of gewoon een doordeweekse dag: aspergesoep met daslook. Het groene van de soep komt niet van groene asperges, want de soep is met witte asperges gemaakt – maar er is flink wat daslook doorheen gepureerd. Dat geeft niet alleen een mooi groen kleurtje, maar ook een bijzondere smaak aan de soep. Daslook wordt niet voor niets wilde knoflook genoemd, en dat kleine vleugje knoflook proef je ook terug in de soep. Echt een aanrader! En de wijn erbij…?

Deze aspergesoep met daslook is lekker romig. De soep heeft, naast het zoetje en het zachte bittertje van de asperges, een milde knolfook-achtige smaak door de daslook. Kies hierbij een witte wijn met milde zuren zoals een Italiaanse Fiano of Vermentino di Sardegna, een Duitse Weissburgunder, een Elzasser Pinot Blanc of een Roemeense Feteasca Alba.

Weetje:

De soortnaam van daslook is ‘allium ursinum’. De aanduiding ‘ursinum’ betekent van de beren (‘ursus’ = beer) en is ontstaan door het oude bijgeloof dat beren zich na hun winterslaap eerst aan deze plant tegoed deden. Dat is de reden dat daslook in het Duits ‘Bärlauch’ en in het Frans ‘ail des ours’ wordt genoemd: berenlook dus.

Aspergesoep met Daslook, het recept

Ingrediënten:

(voor 4 personen)

  • schillen, harde uiteindjes en ca. 1 liter kookvocht van 2 kilo asperges
    • (‘ouderwets’ normale portie voor 1 persoon is een pond ongeschilde asperges. Gooi je schillen en kookvocht dus niet weg en maak de dag erna een lekker soepje!)
  • 4 gekookte asperges in stukjes van ca. 2 cm. Houd de kopjes apart voor de garnering
  • 1 kruidenbouillon blokje
  • 25 gr boter
  • 3 el bloem
  • 100 ml melk of room (mag ook 50-50ml)
  • ca. 75 gr daslook, grof gehakt
  • 1 el citroensap of een scheutje witte wijn
  • zout & peper
  • snufje versgeraspte nootmuskaat
  • Garnering: Tahoon Cress (smaak: milde knoflook) of wat gesnipperde bieslook

Aspergesoep met daslook compilatie Vinissima

Bereiding:

  • Doe de schillen en houtachtige uiteindjes van de asperges in een pan met het bewaarde kookvocht en kook minimaal een kwartier.
  • Zeef en laat het kookvocht afkoelen.
  • Maak nu een roux:
    • smelt boter in een pan met dikke bodem
    • doe de bloem erbij en roer goed door
    • laat het even sudderen tot de roux iets kleur heeft gekregen
    • voeg dan voorzichtig in delen het kookvocht van de asperges erbij.
  • Roer goed met een garde tot alles klontvrij is.
  • Voeg de melk en/of room toe en verwarm.
  • Laat alles even goed doorkoken en doe daarna de daslook erbij.
  • Pureer de soep met een staafmixer.
  • Voeg de gare aspergestukjes weer toe en verwarm de soep.
  • Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
  • Schep de soep op en garneer met de aspergekopjes en eventueel wat Tahoon Cress of gesnipperde bieslook.

(PS: Je kunt deze soep ook maken met groene asperges of met een mix van groene en witte asperges)

Eet smakelijk!

Dit recept komt van de website vinissima.nl van Ingrid Larmoyeur. Ingrid is vinoloog, liquorist en wijndocent. Op Vinissima publiceert ze wereldse recepten met wijn-tips, cocktails en smakelijke wijnverhalen over vergeten druifjes. Bij het Wijninstituut geeft ze wijncursussen en workshops. Lees hier de recepten van Ingrid.

#Ingrid
#aspergerecept-2