EllyVandaag weer een heerlijk recept van Elly. Zij woont, samen met haar man Fevzi en zoontjes Semmy en Hulusi op een schitterende plek in Turkije. Ze bouwden hun eigen huis midden tussen de sinaasappelgaarden en kijken uit over de baai van Alanya. Elly is gediplomeerd kok en weet in Turkije van weinig ingrediënten heel leuke én lekkere gerechtjes te bereiden. Dit is er één van. Elly heeft deze Turkse vleesspiesjes pittig gekruid. Ze zijn niet moeilijk te maken en erg lekker! De wijn erbij? Denk aan deze makkelijk te onthouden ‘regel’: koel blust en zoet sust.

Muscat, Monastrell… of toch maar Narince?

Kies bij dit gekruide gerecht dus voor een koel glas aromatische witte wijn. Zelf maakte ik deze kebab in ons boerderijtje in Roemenië waar we er een Dry Muscat van Domenile Ostrov bij dronken. Die is licht en heerlijk verfrissend. Hij is droog maar komt door zijn aromatische karakter ietsje ‘zoet’ over, wat allemaal mooi past bij deze kebab. Hij blust én sust. De Turkse Narince-Chardonnay ‘Leona’ van het wijnhuis Kayra past er ook prima bij! Als je liever rood drinkt kies dan voor sappig, naar zoet neigend rood zoals een Spaanse Monastrell die ik eerder koos bij het Portugese stoofpotje. En serveer die eventueel ietsje koeler dan normaal. Ook het recept heb ik ietsje aangepast i.v.m. ons verblijf in Roemenië, maar waar ook ter wereld: het is een heerlijk recept!

Adana Kebab, het recept

Bereidingstijd: 60 minuten (voornamelijk snijden, raspen en kneden)
Kan van tevoren worden bereid, mits goed gekoeld bewaard

Ingrediënten voor 4-6 personen:

Voor de spiesjes:

  • 700 gram rundergehakt.
  • 300 gram geiten- of lamsgehakt (zelf had ik 1 kg half-om-half, geiten- of lamsgehakt is hier ver te zoeken helaas)
  • 2 uien
  • 2 grote tenen knoflook
  • 1 rode puntpaprika
  • 1 Spaans pepertje
  • ½ bosje peterselie
  • 1 grote tomaat
  • 8 el paneermeel (ik gebruikte maispaneermeer)
  • 1 el chilivlokken
  • snufje zout
  • satéprikkers: als je houten prikkers gebruikt leg die dan eerst even een tijdje in water, zodat ze niet verbranden op de bbq
  • keuken(hand)rasp

Voor de saus:

  • 500 ml dikke Griekse yoghurt
  • 1 komkommer
  • 1 grote teen knoflook
  • snufje zout

Erbij naar wens

  • gemengde salade
  • paprika, gourgettes en andere groentes om te grillen
  • home-made dikke frieten, ook lekker om in de saus te dippen

Wat je gaat doen

Maak eerst het sausje:

  • Schil de komkommer, snijd hem in de lengte door, verwijder de zaadlijst en en rasp hem.
  • Pers de teen knoflook uit.
  • Roer beide door de yoghurt, voeg desgewenst een snufje zout toe en zet koel weg tot gebruik.

AdanaBalletjes

De kebab maak je zo:

  • Schil de uien en rasp ze op de fijnste stand van je rasp zodat er bijna sap uitkomt. Rasp ook de tomaat zodat je aan de ene kant sap en aan de andere kant het schilletje overhoudt.
  • Pers de knoflook uit.
  • Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd hem flinterdun (anders vallen de balletjes straks te snel uit elkaar), net als het Spaanse pepertje en de peterselie en hussel door.
  • Meng het gehakt met het uien-paprika-tomaat-mengsel, de chilivlokken, de paneermeel en een snufje zout.
  • Maak er ballen van ter grootte een golfballetje
  • Rijg twee balletjes aan twee stokjes (dan kun je ze makkelijker draaien op de barbecue) en knijp even aan zodat ze er goed aan vastzitten.
  • Bewaar in de koelkast tot gebruik.

AdanaStokjes

Heerlijk van de bbq of de grill. Vet je rooster goed in zodat ze niet blijven plakken. Eet er het yoghurtsausje bij en wat gergrillde groentetjes en een frisse salade.

En drink er de wijn naar keuze bij.

AdanaKlaar

Eet smakelijk, oftwel: Afiyet olsun!

Nog een recept van Elly? Turkse kip-grillworsten!

#Turksrecept
#Elly